© JEFFREY GAENS

Beverenicoon geeft Clement goede raad mee: “Ik zou blijven als ik hem was”

Jean Janssens, oud-speler van de Waaslandse club, vindt dat Waasland-Beveren het bekertornooi met opgeheven hoofd mag verlaten na de eervolle uitschakeling tegen Genk. 3-3 werd het, en pas bij het nemen van strafschoppen konden de Limburgers afstand nemen. “Maar die verlengingen kruipen niet in de kleren.”

WIM HOUTTEQUIET

BEKERUITSCHAKELING “Ze verlaten het tornooi met opgeheven hoofd”

© Inge Kinnet

“Persoonlijk vind ik het erg jammer dat ze zijn uitgeschakeld. Ach, ze verlaten de beker met opgeheven hoofd. Ze hebben een mooi parcours afgelegd. Strafschoppen zijn altijd een loterij. Bestaat er een triestigere manier om een wedstrijd te verliezen? Zelf heb ik het ook ooit eens meegemaakt. Ik miste toen de beslissende penalty. Ach, dat overkomt de beste speler ter wereld ook wel eens. Ze troffen Genk natuurlijk wel op een ideaal moment: ze zaten in een moeilijke periode en namen net afscheid van hun trainer. Trouwens, het veld speelde een cruciale rol. Op zo’n veld kan je gewoon niet meer voetballen. De spelers toonden wel mentale weerbaarheid door twee keer een achterstand op te halen, maar in het begin van de match stonden ze gewoon te slapen. Een gebrek aan concentratie. Ik kan me niet inbeelden dat Clement hen daarvoor niet gewaarschuwd had. Als er in België één speler is die je niet vanop afstand naar doel mag laten schieten, dan is het wel Malinovskyi.”

DERBY TEGEN LOKEREN “Buitenlandse spelers liggen er niet van wakker”

“Het feit dat Waasland-Beveren woensdag verlengingen heeft moeten spelen, zullen ze in Lokeren graag gezien hebben. Zo’n wedstrijd verliezen na verlengingen, dat kruipt niet in de kleren bij de manschappen van Philippe Clement. Dat kan een serieus nadeel zijn. Bovendien kampen sommige spelers misschien met kleine kwaaltjes waarvan ze op twee, drie dagen niet volledig hersteld zijn.” Jean Janssens speelde in het verleden meerdere derby’s tegen Lokeren. “Dat was toen dé match van het jaar. In vergelijking met vroeger leeft de derby nu veel minder. Ook bij de spelers. Vroeger waren we bijna allemaal jongens van de streek. Ik kan me niet inbeelden dat buitenlandse spelers wakker liggen van een wedstrijd tegen Lokeren. Natuurlijk zullen ze er alles aan doen om te winnen voor de supporters, maar ze moeten het vooral zelf willen. Al blijft het voor beide ploegen een belangrijke match. Waasland-Beveren wil de trein niet missen, en als Lokeren verliest zal er toch wat paniek heersen.”

INTERESSE VAN GENK IN CLEMENT “Er zijn wel meer trainers te vroeg vertrokken”

“De timing was wat ongelukkig met die bekerwedstrijd tegen Genk, maar ik weet zeker dat Clement zich daar niet door laten leiden heeft. Hij ziet er een serieuze mens uit en volgens mij blijft hij. Althans, dat zou ik toch doen, mocht ik in zijn schoenen staan. Er zijn in het verleden al genoeg beloftevolle trainers geweest die te snel vertrokken zijn. Bob Peeters, om maar één voorbeeld te noemen. Hij was een God bij Cercle Brugge, en nu zit hij bij Westerlo in 1B. Maar trainers met elkaar vergelijken is nooit goed. Alles hangt af van de ambities van Clement zelf. Acht hij zich nu al klaar voor een topclub? Want laat ons eerlijk zijn: Genk heeft veel meer middelen dan Waasland-Beveren. Bovendien heeft hij door de jaren heen erg veel ervaring kunnen opdoen bij Club Brugge. Hij heeft er kunnen samenwerken met verschillende toptrainers, waarvan hij ongetwijfeld veel geleerd zal hebben. Kijk maar wat hij op die korte periode op de Freethiel heeft gepresteerd. Waasland-Beveren brengt onder zijn leiding eindelijk verzorgd voetbal.”