Kreten uit de Wetstraat

Sammy Mahdi: “Dit is niet Tiktok, maar de echte wereld, meneer D’Haese”

Sammy Mahdi.© belga

Wie slipt in de Wetstraat of in de geruchtenmolen belandt, verzeilt vroeg of laat in deze rubriek.

Dario Van Fleteren

Van Tiktok

“We zien u veel passeren op Tiktok, meneer D’Haese.” Op een debat in de middelbare school Ursulinen in Mechelen, waar De Standaard aanwezig was, werd de populairste politicus op Tiktok gretig aan de mouw getrokken voor selfies. Vlaams fractieleider van de PVDA Jos D’Haese stemt graag in met de vele selfies. “Het kan wel zijn dat je me daar vaak ziet passeren.”

Van Welzijn

Tumult in Limburg. Na Vooruit wil nu ook de N-VA een wissel van de macht op het departement Welzijn. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zette de aanval in. Zij wil een einde aan het “monopolie op Welzijn” door CD&V, citeert Het Belang van Limburg. De partij slaagt er niet in “de koe bij de horens te vatten”. Het Limburgse kopstuk verwijt de CD&V “apathie bij schrijnende gebeurtenissen”.

Van Tiktok (2)

Op het podium blijkt bekendheid op Tiktok ook een zwakte voor D’Haese. In een debat waarin hij claimt dat er bespaard wordt op De Lijn, komt hij lijnrecht tegenover CD&V-voorzitter Sammy Mahdi te staan. “Er werd niet bespaard. Er werd meer geïnvesteerd. Kijk naar de cijfers. Dit is niet Tiktok, maar de echte wereld, meneer D’Haese.” Een uithaal die bij de Mechelse scholieren op een lachje kon rekenen.

Van Welzijn (2)

Ook in Limburg weerklinkt een CD&V in het defensief. Provincierivaal Jo Brouns (CD&V) adviseert Demir alvast om “aan een andere manier aan politiek te doen” als ze de ambitie heeft om de bevoegdheid Welzijn op te nemen. Brouns gelooft niets van de welzijnsambities van de N-VA. “Zo’n reactie net in de week dat de N-VA op alles wat sociaal is, zwaar wil besparen. Wie gelooft dat nog?”, vraagt de Vlaamse minister zich af.

Vandeurzen

Haalt de Open VLD in de provincie Antwerpen nog de kiesdrempel? Ondanks alarmerende peilingen houdt de partij de moed erin. Het Nieuwsblad trok mee op campagne met de Antwerpse kopstukken Paul Van Tigchelt (minister van Justitie) en Tom Ongena (voorzitter). Vooral die laatste moet in zijn thuisprovincie nog werken aan populariteit, leert een navraag met een foto op straat. “Die rechtse is premier De Croo. Die andere is Van Tigchelt. Maar die derde? Is dat die ex-minister … Jo Vandeurzen?”