Brussel

Persoons zet nieuwe juridische stap tegen verloedering Chinees Paviljoen en Japanse Toren

© BELGAIMAGE

Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons heeft vrijdag een ‘vordering tot staking’ neergelegd tegen de verloedering van de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen, en ook de Orangerie van Hertoginnedal en het Zwembad van het Résidence Palace.

blg

Eerder had ze federaal staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel in gebreke gesteld. De vordering tot staking is een procedure ten gronde die erop gericht is het bestaan van een met de wetgeving of reglementering strijdige daad vast te stellen en deze te doen staken.

“Ondanks vergeefse pogingen om de dialoog aan te gaan met staatssecretaris Mathieu Michel, en ondanks talrijke aanmaningen, zijn de Japanse toren en het Chinees Paviljoen, evenals andere gebouwen zoals de Orangerie van Hertoginnedal en het Zwembad van het Résidence Palace, die eigendom zijn van de federale staat, de voorbije jaren in verval geraakt”, stelt Ans Persoons. Ze wijst erop dat de toestand van deze eigendommen uiterst zorgwekkend is en blijft verslechteren, ook al worden deze sites beschermd door het Brussels Gewest.

Vermelde vage intenties

“En er zit geen schot in de zaak... met het risico dat elementen met een hoge erfgoedwaarde voorgoed verloren gaan. Hoe langer we wachten, hoe duurder en complexer de renovatie zal zijn. Als inwoner van Laken, historica en staatssecretaris van Erfgoed vind ik dit een verbijsterende situatie”, vervolgt de Vooruit.brussels-politica. “Na de Regie der Gebouwen in gebreke te hebben gesteld en hen op hun verzoek extra tijd te hebben gegeven om hun intenties aan te tonen, heeft het Brussels Gewest nu beslist om een vordering tot staking in te stellen voor alle geïdentificeerde eigendommen.”

Volgens de Brusselse staatssecretaris voor Erfgoed blijkt uit de vier voorgelegde documenten, naast reeds vermelde vage intenties, geen enkele dringende of kortetermijnactie van de Regie. “Er zijn geen gebudgetteerde en geplande renovatiewerken opgesomd om deze panden terug in goede staat te brengen. Het Brussels gewest verwachtte actie, maar kreeg slechts lege woorden. De zaak is nu voor de rechter gebracht in het belang van het toekomstige behoud van ons uitzonderlijke erfgoed”, besluit Ans Persoons.