Luister naar

Afgebrande Sint Urbanuskerk blijft beschermd rijksmonument

Nieuws
De Sint Urbanuskerk in Amstelveen, waar vorige maand een grote brand woedde, blijft een beschermd rijksmonument. Er zijn genoeg ‘monumentale waarden’ van het gebouw over.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
woensdag 17 oktober 2018 om 10:17
Vooral kap en gewelf van de St. Urbanuskerk zijn beschadigd door de brand.
Vooral kap en gewelf van de St. Urbanuskerk zijn beschadigd door de brand. anp / Bas Czerwinski

Den Haag

Dat schrijft minister Ingrid van Engels­hoven (Cultuur) aan de Tweede Kamer. Die had haar gevraagd te bekijken hoe het ministerie de kerk kon helpen.

Een dag na de brand zijn experts van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed het kerkgebouw gaan bekijken. Ze overlegden met het parochiebestuur, de pastoor, de restauratiearchitect, de gemeente Amstelveen, de brandweer, het bisdom, de verzekeraar en de aannemer.

‘Geconstateerd is dat de schade met name de kap en het gewelf van het schip van de kerk betreft’, aldus de minister. ‘De schade aan de overige delen van de kerk is beperkt en lijkt goed te herstellen.’

Specialisten van de Rijksdienst hebben advies gegeven hoe verdere schade kan worden voorkomen. ‘Tevens is vastgesteld dat er voldoende monumentale waarden resteren om de rijksbescherming van de kerk te handhaven.’ Dat betekent dat de experts van de Rijksdienst beschikbaar blijven voor begeleiding, en dat de kerk de subsidie voor rijksmonumenten blijft krijgen.

Voorlopig wordt aangenomen dat de brand is ontstaan door kortsluiting in de meterkast. De Urbanuskerk was twee jaar geleden juist helemaal gerestaureerd. Het gebouw werd in 1888 ingewijd.

Hoe het verder moet met het beschadigde kerkgebouw, is nog onduidelijk. Volgens minister Van Engelshoven zijn nu het kerkbestuur, het bisdom Haarlem/Amsterdam en de verzekeraar aan zet. ‘De beraad­slagingen daarover zijn nog niet afgerond.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De spraakmakende atheïst Richard Dawkins doet niet meer zo lelijk over het christelijk geloof als vroeger. Wat heeft hem doen veranderen?

De befaamde atheïst Richard Dawkins noemt zich nu 'cultuurchristen'. Is dat reden om te juichen?

Bevindt de bekende atheïst Richard Dawkins zich nu ook al onder de bekeerlingen? Het klopt: conservatieve Europeanen herontdekken het christendom. Maar is dat niet vooral omdat ze de islam nog gruwelijker vinden?

‘Opeens hoor ik mensen in het openbaar meezingen en zie ik ze dansen op mijn remixes.’

'Is je deur nog op slot' gaat viral op TikTok, dankzij Jayden. 'Ik krijg zelfs reacties van moslims'

Met zijn vernieuwde versies van de liedjes ‘Jona’ en ‘Is je deur nog op slot’ bereikt Jayden duizenden mensen op sociale media, christen en niet-christen. ‘Ik heb gelijk tegen God gezegd: "Heer, ik doe dit voor U.”’

Heleen Murre-van den Berg: 'Fysieke boeken worden erg gewaardeerd. Geloof is niet alleen iets in je hoofd, mensen willen iets vast kunnen houden.'

Oosters-orthodoxe kerken maken zich zorgen: hoe voorkomen we dat de jeugd afhaakt? Dit is wat ze doen

Welk verhaal vertellen de boeken en het zondagsschoolmateriaal van niet-westerse christenen die in Europa wonen? Hoogleraar Heleen Murre-van den Berg verzamelde honderden publicaties in een uitgebreide database.

De Duitse dominee Martin Michaelis vindt zijn schorsing onwettig: ‘Er zijn geen theologische gronden voor.’

Duitse kerken zetten dominee en jeugdwerker af omdat ze kandidaat staan voor de extreemrechtse AfD

Een lutherse dominee in Duitsland is onder tucht gezet omdat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen op 9 juni kandidaat is voor de radicaal-rechtse partij AfD. De predikant vindt zijn schorsing onwettig.

Politieagenten en beveiligers verzamelen zich buiten de parochie van de Assyrische Kerk van het Oosten waar maandag een steekpartij plaatsvond. Nadat de politie de dader had gearresteerd, braken er rellen uit.

Man steekt bisschop neer tijdens kerkdienst in Australië, rellen buiten de kerk

Een steekpartij heeft maandagochtend abrupt een einde gemaakt aan een kerkdienst in de Assyrische Goede Herderkerk in Wakeley, 35 km ten westen van Sydney. De neergestoken bisschop bad daarbij voor zijn aanvaller.

Oudkatholiek theoloog Peter Ben Smit legt uit dat seks tussen twee mannen in de oudheid vaak sterk samenhangt met de sociale orde en macht.

Sommige Engelse bijbelvertalingen hebben het expliciet over homoseksualiteit - hoe terecht is dat?

In de Bijbel gaat het soms over seks tussen mannen. Toch kun je daarvoor niet zomaar de term 'homoseksualiteit' gebruiken, zeggen deskundigen. 'Deze teksten proberen misbruik tegen te gaan.'