© belga, RR

Zusjes slachtoffer van racistische spreekkoren op Pukkelpop: “Het aantal beledigingen was amper te tellen”

Het parket heeft een onderzoek geopend naar een ernstig geval van racisme op de festivalweide van Pukkelpop afgelopen zaterdag. “Ik ben er behandeld als een dier in een kooi”, verklaart festivalganger Sarah (19), een Brussels model met Rwandese roots. Het meisje en haar zus werden tijdens het optreden van Kendrick Lamar beledigd en geduwd door de agressors. Er volgden ook Hitler­groeten, en racistische koorzangen: “Handjes kappen, Congo is van ons.” De zussen zijn geschokt. “Niemand van de festivalgangers reageerde of kwam tussenbeide.”

Ruben Steegen

Ze waren speciaal voor Kendrick Lamar naar de festivalweide in Kiewit afgezakt. Maar in plaats van een muzikaal hoogtepunt voor Sarah en haar zus, gebeurde er vlak voor zijn set iets dat beide meisjes deed walgen. Racistische festivalgangers vielen de Brusselse zusjes van Afrikaanse origine zowel verbaal als fysiek ernstig lastig op de weide.

Filmpje online gezet

Zondagavond deelde Sarah, die jaren geleden van Rwanda naar België kwam, haar verhaal via enkele emotionele tweets met de wereld: “Ik ben behandeld als een beest. Mensen grepen naar mijn afro, er werd ‘Congo, Congo!’ geroepen … Het aantal beledi­gingen was amper te tellen.”

Toen de meisjes op zoek gingen naar een beter plekje vooraan aan de mainstage ging het van kwaad naar erger. De zussen werden eerst door een oudere man en later door een vrouw hardhandig weer achteruit geduwd. “Een meisje schreeuwde: ‘Hier mag je niet staan!’ Mijn zus kreeg zelfs een bekertje over zich heen.”

Daarop begon een stel jongeren een racistisch lied te zingen: “Handjes kappen, de Congo is van ons.” Minstens één van hen bracht ook de Hitlergroet uit.

Een vriend van de zusjes filmde het incident. Zondag zette Sarah de beelden online. Naar eigen zeggen niet om een heksenjacht uit te lokken, maar wel om ons er op te wijzen dat racisme in België nog altijd alomtegenwoordig is. “Niemand van de festivalgangers reageerde of kwam tussenbeide. Een vriend van mij heeft de gemoederen uiteindelijk kunnen bedaren”, aldus de vrouw op Twitter.

Het optreden – uitgerekend van hiphopster Kendrick ­Lamar, in de VS een erg belangrijk boegbeeld in de strijd tegen racisme – beleefde Sarah met tranen in de ogen. “Ik probeerde kalm te blijven, maar ik was emotioneel uitgeput. Ik had gewoon zin om daar te verdwijnen.”

Dader biedt excuses aan

Het verhaal van Sarah lokte een storm van verontwaardigde reacties uit op sociale media, en het duurde niet lang voor één van de jongeren die meezong in de racistische spreekkoren door de ­Twittergemeenschap kon worden geïdentificeerd. Het gaat om een jongeman uit Genk die tot voor kort actief was als leider bij de Chiro van Bokrijk.

Hij verwijderde zijn profielen op de sociale media, maar aan onze redactie liet hij via mail weten dat hij spijt heeft: “Ik ben enorm geschrokken van mijn eigen gedrag, dit strookt absoluut niet met de persoon die ik ben of wil zijn. Ik wil me excuseren bij iedereen die zich aangevallen voelt en in het bijzonder bij de twee dames die dit terecht gemeld hebben als onaanvaardbaar.”

Te veel gedronken

“Mensen moeten opletten met wat ze zeggen, want dat kan veel pijn doen”, zo reageerde slachtoffer Sarah nog op de Franstalige zender RTL TVI. “Ik heb de commentaren gelezen op sociale media. Sommigen zeggen dat ze gewoon te veel gedronken hadden en daarom zulke dingen zeiden. Maar zelfs als ze gedronken hadden, was dat niet oké. Het is de eerste keer dat ik me zo belaagd voelde in een groep, terwijl we ons wilden amuseren.”

Het verhaal krijgt voor de jongeman uit Genk alvast een gerechtelijk staartje. Want hoewel Sarah nog geen klacht bij de politie indiende, lieten de organisatoren van Pukkelpop gisterochtend weten dat ze bekijken welke juridische acties ze kunnen ondernemen. “We zijn absoluut verbolgen over het incident. We gaan dit verder onderzoeken en bekijken welke juridische stappen mogelijk zijn”, stelt de organisatie. “Dit tolereren we niet. Zulke individuen hebben geen plaats op Pukkelpop. Wij zijn een festival waar iedereen welkom is en verwerpen elke vorm van fysiek of verbaal geweld, pesterijen en respectloos gedrag.”

Gisternamiddag gaf het Limburgse parket de opdracht aan de politie om naar aanleiding van het filmpje een pv van de feiten te laten opstellen. “Er volgt nu een officieel onderzoek”, zegt parketwoordvoerster Anja De Schutter.

Racistische uitlatingen zijn in ons land strafbaar dankzij de antiracismewet uit 1981. “Momenteel is het nog veel te vroeg om over mogelijke straffen te spreken of daders aan te duiden. We gaan de politie nu eerst de feiten laten onderzoeken.”

Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, kreeg maandag één melding van het incident. “Wij gaan analyseren wat daar zaterdag precies is gebeurd”, legt woordvoerder Bram Sebrechts uit. “Mogelijk nemen we daarbij ook contact op met de jongen in het filmpje.”