In de inkomhal van het ziekenhuis stond dinsdag een infostand over de klinische studies.© AZ Sint-Maarten

AZ Sint-Maarten informeert bezoekers en patiënten over klinische studies: “Dragen bij aan nieuwe geneesmiddelen”

Mechelen -

In de inkomhal van het AZ Sint-Maarten in Mechelen maakten patiënten, bezoekers en medewerkers dinsdag kennis met de klinische studiedienst van het ziekenhuis. Dat gebeurde via een infostand en een patiënt die uitleg gaf bij zijn keuze om deel te nemen aan de onderzoeken.

Stijn Van de Sande

AZ Sint-Maarten beschikt over een eigen studiedienst en neemt deel aan klinische studies binnen een ziekenhuisomgeving. Het aantal studies neemt de laatste jaren toe. “Vanuit het ziekenhuis en de artsen is er steeds meer interesse in het opstarten van klinische studies”, zegt Muriel Lins, arts pneumologie. “Dat is normaal, want ze laten ons toe om steeds meer geavanceerde zorg te bieden aan de patiënt.”

“Op deze manier komen we meer te weten over de veiligheid, effectiviteit, voordelen en risico’s van de onderzochte behandeling”, klinkt het. “Daarom zetten verschillende disciplines hun schouders onder de correcte opvolging van de vrijwilligers. Er zijn studies in verschillende domeinen. Denk maar aan cardiologie, gynaecologie en oncologie. Maar we dragen ook ons steentje bij in vaccinstudies voor bijvoorbeeld griep en Covid-19.”

“Op onze studiedienst testen we onder andere de veiligheid en werking van een geneesmiddel om de optimale dosering te bepalen en de tolerantie of eventuele toxiciteit te onderzoeken”, zegt Inez Mestdagh, coördinator klinische studies. “Zowel zieke als gezonde mensen kunnen zich kandidaat stellen. Maar we merken dat er vaak nog veel onzekerheid is, daarom stelden we dinsdag een infostand op waar we iedereen extra uitleg konden geven.”

Mechelaar Gilbert is een van de mensen die deelneemt aan de studies.© AZ Sint-Maarten

Anderen helpen

Ook Mechelaar Gilbert was erbij. Hij neemt sinds maart deel aan twee studies rond cardiologische medicatie. “Ik leerde de studies kennen via mijn cardioloog en werd gerustgesteld door de veilige ziekenhuisomgeving en de goede opvolging door artsen en verpleegkundigen. Het voordeel is dat ik nu toegang heb tot nieuwe medicatie. Maar natuurlijk doe ik dit niet alleen voor mezelf. Het belangrijkste is anderen helpen, want zonder het onderzoek wordt er geen nieuwe medicatie ontwikkeld”, zegt Gilbert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners