Direct naar artikelinhoud
Golfen

Britse Open compleet onvoorspelbaar door wekenlange droogte: golfen op een 'asfaltbaan'

De Belg Thomas Pieters, die vandaag ook deelneemt aan The Open, tijdens een oefensessie aan de Schotse oostkust. Het gras kleurt bruin.Beeld Photo News

Door de droogte in Schotland is de golfbaan van Carnoustie, waar vandaag de Britse Open begint, keihard. Dat biedt de kans verder te slaan dan gebruikelijk. Maar voor je het weet, stuitert de bal alle kanten op.

De Amerikaanse golfer Brandt Snedeker staat niet bekend als een longhitter, iemand die een golfbal extreem ver weg kan slaan. Hij was zelf nog het meest verbaasd toen zijn balletje op hole 18 bij een oefenronde pas na 390 meter (427 yards) bleef liggen. Vlak na hem kwam de Ierse veteraan Padraigh Harrington, tweevoudig winnaar van de Britse Open, die zelfs een afstand van 417 meter haalde.

Ter vergelijking: het record van de verste slag ooit, volgens het Guinness Book of Records, staat op naam van de Amerikaan Mike Austin, die in 1974 met een speciaal geprepareerde drive 472 meter haalde. Professionele golfers kunnen 320 meter halen tijdens een wedstrijd. Gemiddeld slaan ze de bal vanaf de tee 274 meter. Een goede amateur haalt 201 meter.

Ook in Schotland is het al weken droog en warm. De fairways van de golfcourse van Carnoustie aan de oostkust, waar vandaag de Britse Open begint, zien er geel en bruin uit in plaats van groen. Ze zijn door het gebrek aan neerslag ook bijna even hard als een asfaltweg geworden. Ballen tippen en rollen daardoor vele tientallen meters extra door. "Carnoustie is een bakoven. Alleen de greens zijn zoals het hoort. Ik heb nog nooit een Open gezien die op deze ondergrond plaatsvindt. Het wordt een bizarre week, als het zo blijft", twitterde Snedeker.

Twitter bericht wordt geladen...

Verder slaan betekent niet dat er ook betere scores zullen komen. De deelnemers, die strijden om de enige Europese majortitel, pijnigden afgelopen dagen de hersenen over hoe zij hun slagen kunnen controleren. Wie op de hobbelige baan langs de kust alleen voor de afstand gaat, loopt grote kans dat ballen onvindbaar in het hoge helmgras verdwijnen, in bunkers eindigen, in de waterhindernissen zoekraken of zelfs ver voorbij de green tussen de toeschouwers belanden.

Tommy Fleetwood, de Engelsman die de Europese Tour leidt en al schitterde op de vorige majors in de VS, zei dat elke vergelijking met eerdere ervaringen op deze golfbaan irrelevant zijn. "Het is een compleet andere baan", meldde Fleetwood, die in oktober 2017 met 63 slagen de laagste ronde op Carnoustie liet noteren.

De Amerikaan David Duval, die de Britse Open in 2001 won en daardoor eeuwig speelrecht heeft, voorspelde dat de baan sommige deelnemers compleet gek zal maken. "Ik heb zoiets nog nooit gezien", zo zei hij na een oefenronde. "De baan is onvoorspelbaar, heel, heel anders. Probeer maar eens uit te zoeken waar de bal stopt. Het is ongelooflijk."

Andere strategie

Verwacht wordt dat sommige golfers geen driver in hun golftas zullen meenemen en zullen volstaan met hun ijzers, waardoor ze meer controle hebben. Tiger Woods won in 2006 The Open in Liverpool toen de baan ook droog en hard was, zonder de driver te gebruiken. En dankzij de droogte dacht hij zelf dit keer een unieke kans te hebben op een vijftiende majortriomf.

Maar de baan van Carnoustie is nog veel harder dan die in 2006. Daarbij wordt nog een aanwakkerende wind verwacht. De titelverdediger Jordan Spieth denkt dat het een heel speciaal toernooi wordt. "Spelers zullen voor een totaal andere strategie kiezen", voorspelde hij.

De Spanjaard Jon Rahm, een longhitter, kiest juist voor een agressieve benadering. Mogelijk belanden dan meer ballen in de rough, maar die is door de droogste ook slapper waardoor het gemakkelijker wordt de ballen eruit te slaan.