Plus ArtikelAnalyse

ANALYSE. Onze KRC Genk-watcher: “Een blik op de dug-outs van Genk en Club vertelt het hele verhaal”

Genk -

De tweede zware nederlaag tegen Club Brugge in vier dagen kwam hard binnen bij KRC Genk. Vooral omdat Racing een pijnlijk lesje in efficiëntie kreeg van een volwassen Club, dat zich steeds feller opwerpt als titelkandidaat.

Marnik Geukens

De 0-3 van zondagmiddag was van een heel andere orde dan de 4-0 van woensdag. Kreeg een mak Genk in Brugge zelden of nooit een poot aan de grond, dan was Racing in eigen huis bijna voortdurend de dominante ploeg. Zeker het energieke eerste half uur maakte indruk, na een vroege kans voor Nusa geraakte Club Brugge amper uit de greep van de enthousiast jagende thuisploeg.

© BELGA

Maar dominantie en enthousiasme leveren in het voetbal op zich geen punten op. Je moet de bal tegen de netten duwen en voorkomen dat de tegenstrever dat doet. Efficiëntie heet zoiets en op dat vlak was het verschil zondagmiddag enorm. Want opnieuw schoot Genk zichzelf vlak voor rust in de voet. Waar een blunder van Sadick en Vandevoordt twee weken geleden twee dure punten kostte tegen Cercle, was het ditmaal McKenzie die zwaar in de fout ging. De Amerikaan verraste zijn eigen doelman door op een onschuldige voorzet van Sabbe in laatste instantie zijn hoofd in te trekken in plaats van de bal weg te koppen.

“Titelkandidaat Club Brugge is budgettair met voorsprong de nummer 1 van het land en dat wordt ook kwalitatief én kwantitatief weerspiegeld in de spelerskern”

Onze KRC Genk-watcher

Met een 0-1-voorsprong op zak zat Club in een zetel. Het huidige Genk heeft immers te weinig scorend vermogen - vijf goals in zes PO1-wedstrijden - om een georganiseerde tegenstrever uit evenwicht te brengen. En wordt heel kwetsbaar als het nog extra volk naar voren jaagt. Een indrukwekkende spurt met de bal aan de voet van Sabbe, die McKenzie zijn hielen toonde, leidde tot een perfecte voorzet en klinische afwerking van Vetlesen. Het was de beslissende punch, die een aangeslagen Genk geen vijf minuten later de knock-out door Thiago deed incasseren.

© BELGA

Het verschil in efficiëntie vond zijn oorsprong mede in een verschil in métier en kwaliteit. Titelkandidaat Club Brugge is budgettair met voorsprong de nummer 1 van het land en dat wordt ook kwalitatief én kwantitatief weerspiegeld in de spelerskern. Zeker op een moment dat Genk verschillende blessures moet opvangen, is het verschil tussen beide clubs groot. Een blik op beide banken vertelde het hele verhaal, enkele tientallen meters van de Genkse aanstormende talenten zaten doorwinterde internationals.

Op die manier bleef de reeks van ongeslagen thuiswedstrijden in play-off 1 steken op 21. En wordt het hoogst haalbare voor KRC Genk een ticket voor de voorrondes van de Europa League of de Conference League. Zaterdag moet het - opnieuw in Brugge - rechtveren tegen Cercle. Daarvoor rekent coach Vrancken op de mentaliteit van zondag, extra kwaliteit aan de bal en vooral meer efficiëntie aan beide doelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer