Ook chaos in Hasseltse gevangenis na actie van cipiers: “Totaal gebrek aan beroepsfierheid”

In de Vlaamse en Brusselse gevangenissen is het donderdagochtend complete chaos. De cipiers blijven in de refter en weigeren voorlopig aan de slag te gaan. Ook in Hasselt is het alle hens aan dek. “De actie is laag bij de grond en getuigt van een gebrek aan beroepsfierheid”, zegt directeur Paul Dauwe.

Marc Klifman/Olivier Simons/Geert Houben

Een ongeziene situatie donderdagochtend in meerdere Belgische gevangenissen. Nadat er in de Antwerpse Begijnenstraat een gedetineerde dagenlang vreselijk gefolterd werd, staat er straks - om 8.30 uur - een belangrijk overleg gepland tussen de gevangenisvakbonden en minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD).

Het kabinet van minister Van Tigchelt laat intussen weten dat het overleg al langer op de agenda stond. Daar zal onder meer de overbevolking op tafel liggen, net als de agressieproblematiek en de minimale dienstverlening.

LEES OOK. RECONSTRUCTIE. Hoe foltering begon na ruzie op cel om wat tabak: cipiers stelden Roy Janssen voor om van cel te veranderen, maar hij weigerde

Vroege oproep

Maar het gevangenispersoneel is duidelijk misnoegd over de plannen die de minister daar op tafel wil leggen. “De minister heeft vooral alleen maar over de evaluatie van de minimale dienstverlening en dat is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten”, zegt Alain Blancke, nationaal afgevaardigde van ACV Gevangenissen. “Want wij vroegen ook maatregelen om de overbevolking op te lossen en de agressieproblematiek aan te pakken, maar blijkbaar wil de minister vooral orde op zaken stellen.”

Het personeel is daar dus niet mee opgezet, stelt de vakbond. Daarom volgde een vroege oproep om donderdag nog niet aan de slag te gaan. In meerdere Vlaamse en Brusselse gevangenissen blijft het personeel voorlopig gewoon in de refter zitten in afwachting van de uitkomst van het overleg later op de ochtend. De cipiers gaan er dus niet aan de slag. Verwachting is dat andere gevangenissen nog volgen.

Hasselt

Ook in de gevangenis van Hasselt gaan een aantal cipiers voorlopig niet aan het werk en blijven ze in een lokaal zitten. “Ze hebben blijkbaar van de vakbond het bericht gekregen om niks te doen tot de onderhandelingen afgelopen zijn”, zegt directeur Paul Dauwe van de gevangenis van Hasselt.

Dauwe heeft altijd begrip gehad voor de slechte werkomstandigheden van de cipiers, maar over de actie van donderdagochtend is hij zeer misnoegd. “Het is laag bij de grond en getuigt van een gebrek aan beroepsfierheid. Normaal gezien worden we twee dagen op voorhand gewaarschuwd als er een actie komt. Dan is het al moeilijk om een oplossing te vinden.”

“Maar nu zijn we pas last minute op de hoogte gebracht. Daardoor zitten de gedetineerden zonder eten en drinken. Een handjevol personeelsleden probeert hier toch het meest dringende werk te doen. Het gaat over een aantal cipiers die wel beroepsfierheid hebben, aangevuld met het administratief en verplegend personeel en leden van de directie. Zij proberen er onder meer voor te zorgen dat de gedetineerden hun dringende medicatie krijgen, dat ze in de rechtbank geraken of dat ze afgevoerd worden naar het ziekenhuis.”

Door de actie is het vervoer van en naar de rechtbank donderdagochtend alleszins moeizaam verlopen. Een gedetineerde die in de rechtbank van Hasselt zijn vonnis kreeg, geraakte niet op tijd daar.

Wat na het overleg?

Het is af te wachten hoe het donderdagochtend verder zal verlopen in de gevangenissen en of het nog meer uit de hand zal lopen. Volgens vakbond ACV is het wel de bedoeling om na het overleg terug aan het werk te gaan. Als de minister hen niet genoeg tegemoet komt, is een stakingsaanzegging zeer reëel.

Het kabinet van minister Van Tigchelt laat intussen weten dat overleg over de agressieproblematiek en de minimale dienstverlening al op de agenda stond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer