Anneleen Desmyter wil met Yally nog veel woningen duurzaam renoveren voor de huurmarkt.© Filip Spoelders/RR

Antwerpse bedrijven renoveren duurzaam in Edegem voor de huurmarkt: “Nood aan inhaalbeweging voor kwaliteitsvolle huurwoningen”

Edegem, Antwerpen -

Woningen opkopen, duurzaam verbouwen en de panden op de huurmarkt brengen, het Antwerpse Yally doet het ondertussen voor een honderdtal woningen in Vlaanderen. In Edegem is zo’n renovatieproject duidelijk zichtbaar geworden.

Filip Spoelders

Yally noemt zich de huisbaas van de toekomst. Door energetisch te renoveren en toekomstige huurders slimme technieken aan te bieden, wil het de bewoners een lage woonkost laten ervaren. Het ziet een groot potentieel in het upgraden van woningen met een energielabel D, E of F hebben tot labels A, B of C.

Op de plaats van twee fietsbergingen staat een nieuwe woning.© RR

Het koopt voornamelijk panden op rond centrumsteden. Op die manier belandde het vorig jaar met de aankoop van appartementen tussen de Oude Godstraat en de Patronaatstraat ook in Edegem. Yally doet voor de renovatie een eerste maal beroep op CIRCL uit Antwerpen. Het is de Belgische pionier in circulaire nieuwbouw en verbouwingen.

Aan de zijde van de Patronaatstraat werden twee fietsbergingen op circulaire wijze omgebouwd tot een woning. “Op een heel compact en ongelijkvormig perceel hebben we een woning van 140 vierkante meter gerealiseerd. Dat is enkel mogelijk dankzij de doorgedreven digitalisering bij zowel Yally als onszelf. Omdat de werf vlakbij een school ligt, hebben we er bewust voor gekozen om de ruwbouw tijdens de paasvakantie te doen, op twee weken tijd”, zegt Wim Pieters, ceo van CIRCL.

De nieuwe woning maakt deel uit van een groter renovatieproject. Onderaan komt een gedeelde fietsenstalling voor alle omliggende appartementen. Deze worden voorzien van een nieuw geïsoleerde voorgevel met steenstrips. “Met CIRCL maken we circulair bouwen, waarbij materialen hergebruikt worden en hun waarde behouden, voor het eerst toegankelijk en betaalbaar voor het grote publiek. Ons off-site bouwconcept is het eerste dat maatwerk aanbiedt”, vult de ceo aan.

CIRCL bouwt circulair voor het grote publiek.© RR

Anneleen Desmyter, ceo van Yally, ziet nog veel potentieel: “De Belgische residentiële huurmarkt is een verouderd en doorgaans slecht geïsoleerd patrimonium. Deze is verantwoordelijk is voor een groot deel van onze collectieve uitstoot. Tegelijk blijft de vraag naar huurwoningen stijgen. Er is nood aan een inhaalbeweging voor een voldoende uitgebreid en kwalitatief huuraanbod.”

LEES OOK. Yally start renovatie van Edegemse appartementen: “De markt smeekt om kwalitatieve huurwoningen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Edegem