Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Wat u moet weten voor u gaat eten

Facebook-topman Mark Zuckerberg.Beeld AFP

Is de woordvoerster van Kris Peeters de échte verantwoordelijke voor het CD&V-fiasco in Antwerpen? De sector van deelautobestuurders vraagt geduld om de problemen op te lossen. En CEO's zijn het erover eens: vergaderen wordt overschat. Dit moet u onthouden van deze ochtend. 

In het nieuws

1. Is woordvoerster Kris Peeters echte verantwoordelijke voor Antwerps fiasco?

Hoe is de komst van de chassidische jood Aron Berger naar CD&V zo'n fiasco kunnen worden? Voor Joods Actueel is er één grote verantwoordelijke: Miet Deckers, woordvoerder van Kris Peeters en al decennia een vaste waarde binnen de partij. (+) "Ze is verstandig, creatief en levert altijd goed werk, maar ze is ook mysterieus, bijzonder moeilijk te doorgronden en allesbehalve een teamspeler."

Miet Dekkers (links) op de persconferentie van CD&V Antwerpen.Beeld Wouter Van Vooren

Lees ook het interview met Aron Berger, de chassidische jood die komende oktober in Antwerpen kandidaat wilde zijn voor de CD&V. "Chassidische joden zullen nu wel drie keer nadenken voor ze in de politiek stappen." (+)

2. Racen omdat je per minuut betaalt: de hardnekkige kinderziektes van autodelen

Botsingen, joyrides en cocaïne in de wagen: nu het berichten regent over het wangedrag van deelautobestuurders, vraagt de sector "geduld" om de probleempjes op te lossen (+). Dat schrijft Jeffrey Matthijs van autodelen.net, het Vlaams Netwerk Autodelen, in een opiniestuk voor De Morgen. De Vlaamse regering werkt alvast aan een wettelijk kader.

3. Facebook vlucht voor privacywet: ondanks beloftes omzeilt Zuckerberg Europese regels

Met een kleine wijziging in zijn gebruiksvoorwaarden schermt Facebook 1,5 miljard profielen af van de nieuwe Europese privacywetgeving. Had topman Mark Zuckerberg niet net beloofd dat hij de geest van die wet voor alle gebruikers zou toepassen? 

4. CEO's zijn het erover eens: "Vergaderen wordt overschat"

"Verlaat een meeting of een call als je geen waarde toevoegt." Dat is het opmerkelijke advies van Tesla-CEO Elon Musk aan zijn werknemers. Vlaamse managers geven Musk gelijk, al durft niemand op te stappen in een nutteloze meeting. "Liever denk ik op voorhand na of ik wel ga." (+)

Elon Musk.Beeld REUTERS

5. Hoe Netflix de cinema (niet) bedreigt

Netflix wil dit jaar één miljard dollar (ongeveer 800 miljoen euro) investeren in eigen producties in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Dat is een verdubbeling van het budget. Netflix heeft dat bekendgemaakt op een pr-event in Rome. 

Nu Netflix zich steeds meer op films stort, reageert een groot deel van de filmwereld als door een wesp gestoken. Maar is Netflix nu echt de doodgraver van de cinema? (+)

6. Comey in memo's: "Trump was bezorgd over lekken, loyaliteit en Michael Flynn"

Amerikaans president Donald Trump uitte geregeld zijn bezorgdheid over het oordeel van zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn. Dat schreef gewezen FBI-baas James Comey in de memo's over zijn gesprekken met Trump. Ook maakte de president zich zorgen over lekken en de loyaliteit van zijn medewerkers. Reuters kon de memo's, die gisteren werden overhandigd aan het Huis van Afgevaardigden, inkijken.

De memo's van Comey.Beeld AP

Bij het koffieapparaat

1. "Ja, de islam is vandaag gevaarlijker dan andere godsdiensten"

Filosoof Maarten Boudry ging praten met Ali Rizvi, auteur van De atheïstische moslim. De Pakistaans-Canadese schrijver en voormalige moslim Ali Rizvi gaat in zijn bejubelde boek geen thema uit de weg. "Vandaag maken we een verlichting mee in de islamitische wereld." (+)

Ali Rivzi en Maarten Boudry in gesprek.Beeld Franky Verdickt

2. Evolutie maakt van duikersvolk steeds meer ‘Aquamensen’

De mens evolueert dus écht nog steeds. Een volk van Aziatische onderwatervissers genaamd de Bajau blijken een tot wel anderhalf keer zo grote milt te hebben als naburige volkeren. Een duidelijke aanpassing op het langdurige duiken, stellen wetenschappers uit onder meer Nijmegen (+), want een grotere milt zorgt voor meer zuurstof in het bloed.

3. Deze man verklaart waarom we trouwen, vreemdgaan en parachutespringen

We blijven massaal trouwen, terwijl we weten dat het merendeel van de huwelijk stranden. En daarna gaan we vreemd, hoewel we weten dat dit onze geliefde kwetst. In zijn nieuw boek probeert arts en statisticus Luc Swinnen onze irrationele kronkels te verklaren. De Morgen licht er enkele uit. (+)

Luc Swinnen.Beeld Damon De Backer