© Jan Van der Perre

Basisschool Mariagaarde eerste project in district

Een half uur voor aanvang en voor het einde van de schooldag is de Griffier Schobbenslaan in Borgerhout vanaf nu afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Een gemachtigd opzichter bewaakt die afsluiting. De straat is zo de eerste ‘schoolstraat’ in het district.

evw

“Alles verliep goed maandagochtend. Iedereen was positief. Maar liefst 90% van de ouders en ook de buurt was te vinden voor zo’n schoolstraat”, vertelt directrice Liesje Calluy van basisschool ­Mariagaarde. “Verschillende ouders reden voordien met de auto tot vlak voor de schoolpoort, parkeerden dubbel of draaiden in de straat. Dat maakte het erg gevaarlijk voor de kinderen die te voet of met de fiets kwamen.”

In januari wordt de schoolstraat geëvalueerd. “We hopen dat die dan definitief wordt. De veiligheid van onze kinderen is van het grootste belang, ook voor de leerkrachten. Veel van hen stelden zich daarom kandidaat om toezicht te houden.”

Ook het district Borgerhout, dat mee achter het project zit, is tevreden. “En er zijn trouwens nog scholen geïnteresseerd om een schoolstraat te installeren. Met twee basisscholen zijn we volop het traject aan het uitwerken”, zegt districtvoorzitster Stephanie Van Houtven (sp.a). “Elke straat waarin zich een school bevindt, zou een schoolstraat moeten zijn. Maar evident is dat niet, want het vraagt een groot engagement van de school en de ouders. Op het vlak van ondersteuning is er vanuit de stad dus nog wel wat werk aan de winkel.”