Federale regering raakt het niet eens over erkenning Palestijnse staat: MR als enige niet overtuigd

De MR van buitenlandminister Hadja Lahbib is nog niet overtuigd van de erkenning van de Palestijnse staat.© EPA-EFE

Zes van de zeven partijen binnen de federale regering zijn voor de erkenning van de Palestijnse staat. Enkel de MR is nog niet overtuigd. Dat werd vrijdag vernomen bij verschillende partijen na afloop van de vergadering van de kern. De gesprekken lopen voort binnen een werkgroep.

mts
Bron: BELGA

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) gaf vrijdag op de kern tekst en uitleg over de situatie in het Midden-Oosten, de militaire escalatie tussen Iran en Israël en de stemming over het statuut van Palestina binnen de Verenigde Naties. Ook de erkenning van de Palestijnse staat door België passeerde de revue.

Ons land pleit onder meer voor een tweestatenoplossing om een einde te maken aan het conflict tussen Israël en Palestina. Na afloop van de vergadering viel uit verschillende hoek te horen dat zes van de zeven partijen – PS, Vooruit, Groen, Ecolo, Open VLD en CD&V – voor de erkenning van de Palestijnse staat zijn. De Franstalige liberalen twijfelen nog. Eerder deze week verklaarde MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez nog dat hij “in de huidige toestand” geen voorstander is. “Je hebt een staatsstructuur nodig. Hamas zijn terroristen en Fatah is niet meer bij machte zijn gebied te besturen”, zei hij.

“In het Belgisch regeerakkoord staat dat we voor een tweestatenoplossing zijn”, reageerde Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet vrijdag op LN24. “Vandaag is er een erkende staat, Israël, en een staat die nog niet erkend is, Palestina. Er moet een procedure komen met bepaalde voorwaarden op het vlak van democratie, er is een pad nodig, we moeten een signaal sturen naar de internationale gemeenschap.”

Het kabinet van minister Lahbib komt wat genuanceerder uit de hoek. Het regeerakkoord voorziet “te gepasten tijde” in een erkenning, met een significant aantal gelijkdenkende landen”, luidt het. “De erkenning moet worden gebruikt als een strategische hefboom in een globaal politiek proces en je moet het op het juiste moment activeren, met een maximaal aantal lidstaten om een zo maximaal mogelijk effect te hebben op het vredesproces en op de realisatie van een tweestatenoplossing.”

VN-lidmaatschap

Het kernkabinet boog zich ook over het veto dat de Verenigde Staten binnen de VN-Veiligheidsraad hebben gesteld tegen volwaardig Palestijns lidmaatschap. Binnenkort ligt er naar verwachting een Palestijnse resolutie op tafel van de Algemene Vergadering, waarin de Veiligheidsraad wordt gevraagd dat standpunt opnieuw tegen het licht te houden.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) stelde vrijdag op X dat België zich blijft engageren voor volwaardig Palestijns VN-lidmaatschap. Dat betekent dat ons land het Palestijns initiatief zal steunen, valt in haar omgeving te horen. Bij Lahbib valt dan weer te horen dat er momenteel nog geen resolutie op tafel ligt en dat het Belgisch standpunt van de inhoud van die tekst zal afhangen.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens minister Gennez besliste het kernkabinet wel op Europees niveau te vragen om het Associatieakkoord met Israël te evalueren, en een importheffing op producten uit illegale Israëlische kolonies in te voeren. Dat bevestigt ook een andere bron binnen de regering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen