Klimaat

Wen maar aan een warmer klimaat, zegt ceo TotalEnergies

Patrick Pouyanné.© epa-efe

In 2040 zal de wereld nog altijd meer dan 100 miljoen vaten olie verbruiken, voorspelt Patrick Pouyanné, de ceo van TotalEnergies. Dat beleidsmakers moeten werken aan adaptatie aan een heter klimaat.

Lieven Sioen

Patrick Pouyanné, de topman van TotalEnergies, kijkt zakelijk en pragmatisch naar de wereld. Als zijn bedrijf, een van ’s werelds grootste producenten van olie en aardgas, de investeringen in hernieuwbare energie opdrijft, is dat op de eerste plaats om financiële redenen. De energietransitie zal energie alleen maar duurder maken, hernieuwbare energie wordt bijgevolg almaar winstgevender.

Maar dat belet TotalEnergies niet om ook voluit in nieuwe olie- en gasvelden te blijven investeren, vooral in Afrika. Pouyanné mikt op een jaarlijkse toename van de olie- en gasproductie met 2 tot 3 procent tegen 2030. Want dat is de belangrijkste reden waarom mensen aandelen kopen in TotalEnergies, is zijn overtuiging. Pouyanné voorspelt dat de wereld in 2040 nog altijd meer dan honderd miljoen vaten ruwe olie per dag zal verbranden. En dus beginnen we ons maar beter voor te bereiden op en aan te passen aan een warmer klimaat, zei de ceo in een interview met het financiële persagentschap Bloomberg.

Adaptatie of mitigatie

Volgens Pouyanné zal het tijd vergen om een globaal, proper energiesysteem op te bouwen dat tegemoet komt aan de vraag van een groeiende wereldbevolking. Beleidsmakers moeten daarom het nodige realisme aan de dag leggen. “Dat betekent niet dat ze de klimaatdoelen van Parijs moeten opgeven,” zegt hij, “maar het is hun verantwoordelijkheid om nu ernstig te werken aan aanpassing.” In het akkoord van Parijs van 2015 is afgesproken om de opwarming onder de 1,5 graden extra ten opzichte van het pre-industriële niveau te houden. Maar in 2023 steeg de olieconsumptie boven de 100 miljoen vaten per dag en registreerden de meteorologische diensten het warmste jaar ooit sinds het begin van de metingen.

Adaptatie of mitigatie, het is lang voer voor debat geweest. Mitigatie is het terugdringen van de CO₂-uitstoot, adaptatie is de aanpassing aan een warmer klimaat. Klimaatactivisten waarschuwden altijd dat te veel nadruk op adaptatie de druk zou weghalen om vooral de verbranding van fossiele brandstoffen te verminderen. Internationale instellingen als het IPCC of de Europese Unie oordelen dat beide strategieën hand in hand zullen moeten gaan.

Verhuizen naar New York

Maar de uitspraken van Pouyanné zijn niet van aard om het wantrouwen van de klimaatbeweging te minderen. Hij bekritiseert het Europese klimaatbeleid dat financiële instellingen aanspoort om hun middelen van fossiel naar groene investeringen te oriënteren. Volgens Pouyanné zet Europa investeerders onder druk “om sneller te gaan dan de samenleving” en zijn Amerikaanse financierders maar al te bereid om het stokje van hen over te nemen. Hij waarschuwt dat TotalEnergies daarom overweegt om van Parijs naar de beurs van New York te verhuizen. Daar zou het aandeel veel hoger gewaardeerd worden.

Hoge winsten en dividenden uit olie en gaswinning zijn nodig om de aandeelhouders tevreden te houden en de investeringen in hernieuwbare energie te financieren tot die in 2028 een positieve cashflow oplevert. TotalEnergies investeert nu jaarlijks 5 miljard in schone energie. Pouyanné ziet het aandeel hernieuwbaar verder groeien van 8 procent in 2023 tot 20 procent van de verkoop in 2030.