© Patrick De Roo

Borgerhoutse kerk wordt werkplek: zo gaat de binnenkant eruit zien

De Peperbus of Sint-Jan Evangelistkerk in Borgerhout gaat er binnenkort flink anders uitzien. Het interieur van de kerk dan toch. De bureaus FVWW architecten en Origin gaan het middenschip ombouwen tot co-workingspaces en concept stores.

Patrick Van de Perre

Dat UNIZO zijn intrek gaat nemen in de kerk aan de Sint-Mattheusstraat is al langer bekend. Vorige week raakte ook bekend welke bureaus het interieur van de kerk gaan aanpassen aan de nieuwe, niet-religieuze behoeften. Blikvanger van FVWW architecten en Origin wordt het middenschip. Daar komt de districtsbibliotheek. De UNIZO-kantoren worden georganiseerd in de galerijen op de hogere verdieping van de zijbeuken.

Er wordt ook in beperkte mate horeca voorzien, die ook buiten de openingsuren van het gebouw open zal zijn voor de buurtbewoners. “De architecten hechten veel belang aan de rol die de kerk kan spelen voor de buurt”, zegt de directeur van UNIZO provincie Antwerpen, Sofi Van Ussel.

© FVWW architecten

Eind augustus verhuist UNIZO met zijn kantoren en medewerkers tijdelijk naar een nieuwe locatie. De ondernemersorganisatie verkocht haar huidige gebouwen aan de Oudeleeuwenrui en neemt over twee maanden haar intrek in het Coveliersgebouw van de Provincie Antwerpen in de Boomgaardstraat.

“Hier blijven we zitten tot de werken in de Peperbus klaar zijn. We hopen in de loop van volgend jaar naar Borgerhout te verhuizen”, zegt Sofi Van Ussel.

Kerken anders invullen

Het bisdom Antwerpen is voor een aantal kerken al langer op zoek naar een nieuwe invulling. Vooral in de districten moeten veel kerken een andere functie krijgen. In Hoboken zijn er plannen om een deel van een kerk te gebruiken als dienstencentrum.