Direct naar artikelinhoud
NieuwsGeorgië

Georgische president kondigt veto aan tegen omstreden wet over ‘buitenlandse invloed’

Salome Zoerabisjvili kondigt veto aan tegen wet over "buitenlandse invloed"Beeld ANP / EPA

De Georgische president Salome Zoerabisjvili heeft haar veto uitgesproken tegen de omstreden wet die de ‘buitenlandse invloed’ moet beperken. Volgens haar is de wet ‘Russisch in essentie’ en in strijd met de Georgische grondwet.

De wet werd eerder deze week goedgekeurd door het Georgische parlement, ondanks massale straatprotesten van de afgelopen weken. Volgens de wet moeten organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland krijgen, zich registreren als ‘agenten’ die door het buitenland worden beïnvloed. Deze wet is geïnspireerd op Russische wetgeving die al jaren wordt gebruikt om dissidente stemmen te onderdrukken. Daarom hebben Georgische demonstranten de wet al omgedoopt tot de ‘Russische wet’.

Hoewel Zoerabisjvili haar veto heeft uitgesproken, heeft de regeringspartij Georgische Droom genoeg zetels in het parlement om het veto ongedaan te maken. De wet staat volgens de demonstranten haaks op de wens van Georgië om lid te worden van de Europese Unie. Georgië probeert al jaren nauwere banden met het westen aan te gaan, maar de oppositie beschuldigt de regeringspartij ervan het land stilletjes dichter bij Rusland te willen brengen.