© FRBE

Dit kan u dit weekend verwachten op het Bollekesfeest

Het is weer Bollekesfeest: hét weekend waarop Antwerpens bekende gerstenat rijkelijk vloeit in een binnenstad die bruist, zingt en geniet. Want met een uitgebreid muziekprogramma, een stevig culinair aanbod en tal van activiteiten zet dit volksfeest de Antwerpse troeven volop in de kijker. Lees hier wat u er allemaal kan beleven dit weekend.

elien van wynsberghe

Wat twaalf jaar geleden begon als een culinair festival, is vandaag uitgegroeid tot een groots feest dat de hele historische binnenstad bekleedt. “Het concept van het Bollekesfeest blijft, aan het DNA ervan hebben we niets gewijzigd. Dit wordt opnieuw een gezellig stadsfestival waarbij de nadruk ligt op een brede waaier aan muziek met voor ieder zijn muzieksmaak wat wils”, zegt organisator Tim Mulder van de stad Antwerpen. “Op het Steenplein zal er muziek in de genres funk, soul, Caraïbisch gespeeld worden. Er zullen ook dj’s zijn. Op de Grote Markt is er een mainstream aanbod met optredens van onder andere Coco Jr., Daan, Nathalie Meskens, Discobar Galaxie en Stan Van Samang als Vlaamse afsluitende klepper.”

© Joris Herregods

Startschot met gratis Bolleke

Net als de voorgaande jaren wordt er ingezet op de culinaire beleving. “Op de Groenplaats worden bezoekers verwend met streekproducten. Daar staat vakmanschap centraal. En uiteraard worden de Bollekes daarbij niet vergeten.”

Op het Steenplein gaat dan weer een vis- en schaaldierenmarkt door terwijl op Sint-Andries naar goede traditie een volks Mosselfeest wordt gehouden. “Voor het tweede jaar op rij trakteert de stad de Antwerpenaar zondag op een gratis brunch. Vorig jaar was dat een enorm succes. Inschrijven hiervoor hoeft niet”, aldus De Mulder.

Het startschot wordt vandaag om 16u gegeven. “Dan trakteert de stad de vele bezoekers een uur lang op gratis Bollekes en aperitiefhapjes op de Grote Markt.”

Afvalberg verkleinen

Nieuw dit jaar is dat de stad Antwerpen werkt met herbruikbare bekers om de afvalberg te verkleinen. Ze kocht daarvoor 150.000 van zulke bekers aan. Brouwerij De Koninck zelf levert nog eens 20.000 herbruikbare bekers. Als bezoeker betaal je een waarborg van 2 euro. De bekers kunnen op elk plein worden ingeruild waarna je ofwel je waarborg terugkrijgt ofwel het bedrag aan een goed doel kan schenken.

“Daarnaast zullen we ook voor het eerst met een digitaal kaartsysteem werken”, zegt De Mulder. Bezoekers krijgen een betaalkaart waarop ze aan de kassa geld kunnen laten zetten. “Er is dus geen gedoe meer met jetons aan de kassa en je zal bovendien niet meer thuiskomen met in je zakken nog ongebruikte bonnetjes. Na afloop van het Bollekesfeest wordt het niet opgebruikte krediet namelijk gewoon weer teruggestort.”

© Kioni Papadopoulos