© BELGAIMAGE

Sluiting kerncentrales: N-VA eist eerst extra rekenwerk

N-VA wil een serieuze doorrekening van het zogenaamde Energiepact voor de partij haar handtekening zet. Ook CD&V vindt dat er nog wat cijferwerk nodig is, maar denkt dat de regeringen dat de komende dagen zelf wel kunnen leveren. Volgens de ministers van Energie zelf was het nooit de bedoeling om de tekst nog concreter te maken.

Hannes Cattebeke

“Noem het nog geen pact”, benadrukten de vier ministers van Energie gisteren over hun langverwachte akkoord. De reden daarvoor: eerst moeten de federale en de drie gewestregeringen nog hun fiat geven.

© BELGA

De verwachting is dat de ontwerptekst op de ministerraden van Brussel en Wallonië de komende dagen vlotjes zal passeren. In de Vlaamse en de federale regering wordt dat een ander paar mouwen. Daar zit N-VA namelijk mee aan tafel, en die partij steigert – zoals te verwachten – bij het hoofdstuk over de kernuitstap in 2025.

“Als de ministers van Energie denken dat er al in 2025 voldoende betaalbare alternatieven zullen zijn om alle kerncentrales te sluiten, dan hadden ze dat op zijn minst moeten doorrekenen in hun tekst”, zegt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA).

Dat die onderbouwde cijfers nu ontbreken, bijvoorbeeld over de productiecapaciteit en de financiering van hernieuwbare energie, erkent ook CD&V. “Maar dat was ook niet de taak van de ministers”, zegt Vlaams Parlementslid Robrecht ­Bothuyne. “Er zijn de voorbije maanden voldoende betrouwbare studies geweest. De regeringen kunnen daaruit putten om de komende dagen die cijfers in te vullen.”

Op de kabinetten van de betrokken ministers van Energie klinkt het dat het nooit de bedoeling is geweest om veel concreter te worden dan zoals de tekst er nu uitziet. “Het gaat om een gemeenschappelijke visie voor de toekomst, niet om een handleiding voor hoe de regeringen de doelstellingen moeten bereiken.”

© ema

Volgens N-VA is dat niet wat er nodig is. “Een Vlaamse energievisie hadden we al. Wij willen een concreet akkoord en gaan dit niet ondertekenen”, zegt Gryffroy. “Het meest logische zou zijn dat de Vlaamse regering de tekst terugstuurt naar de ministers met de vraag om er cijfers op te kleven. De dynamiek tussen de vier ministers is er nu eindelijk. Ze kunnen maar beter een paar maanden extra nemen om dit uit te werken.”