© Photo News

Agent op patrouille mag bodycam gebruiken

Politiemensen zullen voortaan op patrouille of tijdens interventies gebruik kunnen maken van bodycams.

b

Politiemensen zullen voortaan op patrouille of tijdens interventies gebruik kunnen maken van bodycams. Voorwaarde is dat ze het videocameraatje zichtbaar dragen en waarschuwen wanneer ze het aanzetten. Dat staat in de camerawet waarvoor de ­ministerraad het licht op groen heeft gezet. Heimelijk filmen mag de bestuurlijke politie ook, maar enkel in zeer welomschreven gevallen van onderzoek naar radicalisering of zwaar banditisme.

Het gebruik van ­camera’s is een gevoelige materie, vooral op het vlak van privacy. “We hebben rekening gehouden met alle ­mogelijke adviezen”, zei minister van Binnenlandse ­Zaken Jan Jambon (N-VA). Als er technologische wijzigingen gebeuren, moet de wet daartegen bestand zijn. Bedoeling is dat de wet eind mei in werking treedt.

Ook de wetgeving voor het gebruik van ANPR-camera’s is klaar. Er wordt een schild van duizend ­camera’s op de snelwegen geïnstalleerd. Die worden samen met de camera’s voor trajectcontrole en die van de lokale zones op een landelijk netwerk aangesloten. De gegevens worden één jaar bijgehouden. De nieuwe wet moet ook de gemeentebesturen meer mogelijkheden bieden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer