© ATV

Zeven gemeenten brengen gids ‘Langelevegem’ uit: “We bouwen vaak te ruim en wonen soms op verkeerde plek”

Malle, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel -

Hoe moeten we onze huizen én de woonomgeving toekomstbestendig maken? Over die vraag bogen 7 gemeenten uit onze regio zich, samen met de provincie Antwerpen. Landelijke gemeenten als Zoersel, waar oudere inwoners vaak in te grote huizen wonen, ver weg van het levendige centrum. Of waar jonge mensen amper een huis kunnen betalen. Het onderzoek leverde een gids op, waarmee lokale besturen hun woonbeleid kunnen aanpassen aan de toekomst.

Bron: ATV

Twee grote uitdagingen zijn er: enerzijds worden mensen alsmaar ouder. Tegen 2040 zal één op vier in onze provincie 65+ zijn. Anderzijds vinden jonge gezinnen alsmaar moeilijker een geschikte, betaalbare woning. Malle, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel onderzochten hun woonmarkt, samen met intercommunale Igean en de provincie. En dat resulteerde in de gids ‘Wonen in de tijd’.

“We stellen vast dat mensen nog altijd bouwen rekening houdend met de situatie waarin ze op dat moment zich bevinden”, zegt Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Wonen. “Meestal zijn dat jonge gezinnen met verschillende kinderen die rekening houden met mogelijk nog een gezinsuitbreiding, dus we bouwen allemaal vrij ruim. Dan stellen we vast dat als we wat ouder zijn, en de kinderen het huis uit zijn, dat de tuin te groot wordt, het huis te groot wordt, dat het moeilijk wordt om het allemaal te onderhouden. Dat we soms ook niet op de juiste plek wonen, ver verwijderd wonen van de kernen, waarbij we moeilijk sociale contacten hebben.”

De gids biedt gemeenten inspiratie, over hoe ze moeten omgaan met het woonbeleid. Plekken creëren waar jong en oud naast en met elkaar leven, in de vertrouwde omgeving, in woningen die aangepast zijn of kunnen worden. Met het fictieve Langlevegem als voorbeeld. Want lokale besturen, maar ook projectontwikkelaars en architecten moeten toekomstgericht nadenken.

“Het gaat aan de andere kant ook veel verder dan wonen”, zegt gedeputeerde voor Woonbeleid Katrien Schryvers. “Het gaat ook over de inrichting van de publieke ruimte. Voldoende groen, voldoende gelegenheid om samen te verpozen. Banken en zo verder. Het gaat over het voorzien van de nodige basisvoorzieningen voor mensen: een bakker bijvoorbeeld.”

De gids wil ook andere gemeenten in de regio inspireren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV