maandag 25 juni 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

“De 800.000 getroffen Arco-spaarders zullen deze uitspraak van De Wever onthouden bij de volgende verkiezingen”, klinkt het bij een van de actiegroepen. BELGA

Arcopar Actieteam roept op om N-VA af te straffen na klare taal van Bart De Wever

“Arco-spaarders kunnen hun geld beter vergeten”

BRUSSELDe 800.000 Arco-spaarders kunnen zich er beter bij neerleggen dat ze vrijwel geen cent meer zullen terugzien van hun inleg destijds. Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren in ‘De Zevende Dag’. “Ik vrees dat ze hun geld kwijt zijn. Europa zal nooit toestaan dat de Arco-spaarders met een groot deel overheidsgeld vergoed worden.” De Wever werd daarin gesteund door Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. Arcopar Actieteam, een van de actiegroepen van Arco-spaarders, roept de gedupeerden alvast op om niet op N-VA te stemmen.

Dominiek CLAES

Een oplossing voor de Arco-spaarders, zoals beloofd in het federale regeerakkoord, was één van de thema’s in het grote voorzittersdebat van ‘De Zevende Dag’ op Eén. De zes voorzitters van de grootste Vlaamse partijen zaten daarvoor aan tafel.

Zoals bekend heeft premier Charles Michel (MR) een formeel voorstel voor een oplossing voorgelegd aan de Europese Commissie. Die moet oordelen of het om illegale staatssteun gaat of niet. Als iedereen akkoord gaat, bedraagt de vergoeding voor de coöperanten 600 miljoen euro, 40 procent van hun oorspronkelijke inleg. Het geld zou komen van Beweging.net (35 miljoen), Belfius (25 miljoen) en vooral van de staat. Die rekent onder meer op een superdividend dat Belfius zou uitkeren voor zijn beursgang (400 miljoen). Europa heeft zich nog niet uitgesproken over het voorstel. Ook de beursgang van Belfius staat op losse schroeven nu de beurs in minder goede doen lijkt.

Vergeten

Bart De Wever stak tijdens het debat het vuur aan de lont met de stelling dat de Arco-spaarders beter hun inleg van destijds vergeten. “Ik ben loyaal aan het regeerakkoord, maar ik vrees dat ze hun geld kwijt zijn. Ik ben zelf Arco-spaarder, maar Europa zal nooit toestaan dat er met geld van de overheid een regeling zal getroffen worden. De Arco-spaarders zijn bestolen”, aldus de N-VA-voorzitter. “Bovendien is er de jongste maanden al voor 600 miljoen euro aan waarde van Belfius verdampt.” De Wever doelt op de groeiende onrust op de financiële markten, waardoor de waarde van Belfius bij een beursgang alweer een stuk is verminderd.

Hij kreeg bijval van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten: “Groen licht van Europa was één van de voorwaarden voor een Arco-oplossing. Ik vrees er ook voor. Ik zie geen oplossing zonder andere aandeelhouders (van het vroegere Dexia, nvdr.) te benadelen.”

Ik ben zelf Arcospaarder, maar Europa zal nooit toestaan dat er met geld van de overheid een regeling zal getroffen worden. De Arcospaarders zijn bestolen Bart DE WEVER Voorzitter N-VA

 EPA

CD&V-voorzitter Wouter Beke blijft echter de beursgang van Belfius koppelen aan een oplossing voor Arco. “Als we erin slagen om een oplossing voor de Arco-spaarders te vinden, dan betaalt dat zichzelf terug in de vorm van een hogere waarde van Belfius. Net zoals een huis meer waard wordt als het dak gerepareerd is en de schimmel van het plafond verdwenen is.”

Verkiezingen

Bart Bergmans, medeoprichter van Arcopar Actieteam dat vele Arco-spaarders verenigt, reageert cynisch. “Dit is niet wat De Wever bij het begin van deze regering heeft beloofd. We hebben zijn belofte van toen nog op band”, aldus Bergmans. “Ik denk dat de N-VA dit bij de volgende verkiezingen zal geweten hebben. De 800.000 getroffen Arco-spaarders zullen deze uitspraak onthouden. Wij roepen hen actief op om niet op N-VA te stemmen.”

Erik Bomans van de gespecialiseerde belangenvereniging Deminor stelde eerder al dat een oplossing, in de vorm van een vergoeding door Belfius aan de destijds misleide Arco-spaarders, mogelijk moet zijn. Een oplossing voor de coöperanten moet volgens Bomans van Belfius komen. “Vraag blijft waarom onze politici dat niet willen”, aldus Bomans.

Warrants

Erik Monard van advocatenkantoor Monard Law vertegenwoordigt de Vlaamse beleggers en Dexia-aandeelhouders van toen. Hij deed al herhaaldelijk het voorstel om zowel de Arco-spaarders als de Dexia-aandeelhouders te vergoeden via warrants, die kunnen omgezet worden in Belfius-aandelen na de beursgang. “Het is spijtig dat dit voorstel nooit serieus is onderzocht”, zegt Monard. “Het zou de Dexia-aandeelhouders en Arco-spaarders perfect gelijk behandelen. Nu de waarde van Belfius flink is toegenomen, ondanks de correctie van de laatste maanden, ligt dat wat moeilijker. Maar het kan nog altijd.”

 Florian Van Eenoo

Politicoloog Carl Devos

“De Wever zegt wat velen denken”

BRUSSELWaarom zegt De Wever dit, goed wetend dat hij met verkiezingen in aantocht zo 800.000 mensen tegen de haren instrijkt?

“Peilingen hebben uitgewezen dat er bij de Arco-spaarders ook mensen zitten die N-VA gestemd hebben. Niet iedereen stemt daar CD&V”, zegt politicoloog Carl Devos (UGent). “Ik denk vooral dat het bij de Arco-spaarders geapprecieerd wordt dat een politicus eindelijk eens zegt wat velen denken, namelijk dat het dossier niet meer te redden is en totaal verzand is geraakt. En dat ondanks het feit dat er nog een voorstel bij de Europese Commissie ligt. Ook al zullen anderen de schuld leggen bij N-VA en de hele regering, voor velen zal De Wever de man zijn die zegt wat voor iedereen stilaan duidelijk is. Bovendien komt het de regeringspartijen goed uit om Europa als boeman aan te wijzen: het is het ‘stoute’ Europa dat staatssteun verbiedt om de spaarders te vergoeden.” (dc)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws