Direct naar artikelinhoud
Rode Duivels

"Lukaku kan een van beste spitsen op dit WK worden"

Romelu Lukaku verschalkt Jaime Penedo en maakt zijn tweede goal van de avond.Beeld Photo News

Amper twee kansen volstonden voor Romelu Lukaku (25) voor twee goals tegen Panama. Drie ex-bondscoaches hebben alleen maar lof voor de vlotst scorende spits ooit van de Rode Duivels.

Walter Meeuws (66): "Hij scoort aan honderd procent"

"De Rode Duivels hebben hun opdracht volbracht met hele mooie doelpunten, maar voor de rest was het inspiratieloos", vindt Walter Meeuws. "Ik zag zwakke flanken en veel balverlies in de acties en in de passing, tegen een van de zwakste ploegen van dit WK. Er zijn duidelijk nog wat werkpunten. Maar gelukkig hebben we Romelu Lukaku. Zijn statistieken zeggen op zich genoeg, maar wat hij tegen Panama presteerde, was sterk. Want je moet een kat een kat noemen: Lukaku werd van heel de wedstrijd praktisch niet aangespeeld. Er werd rond hem te individualistisch gespeeld op momenten dat onze spits kon en moest aangespeeld worden. Lukaku scoort uiteindelijk aan honderd procent. Flankvoorzetten kreeg hij niet en in de acties leden we te veel balverlies om hem aan te spelen. Maar zijn goals waren pure klasse."

"Mij moet niemand overtuigen van de waarde die Romelu Lukaku voor de Rode Duivels heeft. Hij is nog vaak het voorwerp van kritiek, ik vind dat veel mensen veel te snel klaar staan om hem af te kraken. Ik ken weinig spitsen die op zijn leeftijd meer waarde hebben voor een elftal. 38 goals in 70 interlands, dat is ronduit indrukwekkend. Dan moet je een spits niet veroordelen als er eens één bal van zijn voet springt. We halen Hazard er toch ook niet af omdat hij te veel balverlies lijdt?"

Walter Meeuws.Beeld BELGA
'Mij moet niemand overtuigen van de waarde die Lukaku voor de Rode Duivels heeft'
Walter Meeuws

Paul Van Himst (74): "Hij kan ook kwartfinale beslissen"

"De match is pas veranderd toen Panama er twee aanvallers inbracht", vindt Paul Van Himst. "Toen ging het vanachter open en dan kun je Lukaku moeilijk tegenhouden. Lukaku is een sterke en rappe jongen, hij bracht de kering in de match. Met Lukaku hebben we een grote kwaliteit, die in de volgende matchen alleen maar beter tot uiting gaat komen. We komen vanaf nu ploegen tegen die sterker zijn dan de Panamezen en die daardoor ook minder verdedigend spelen. Lukaku heeft het in de eerste helft heel moeilijk gehad tegen de gesloten verdediging van Panama, voor zijn type spits zijn dat de moeilijkste matchen. Maar ik maakte mij niet ongerust, omdat ik weet dat je hem niet veel ruimte moet geven om een goal te maken. Als hij ruimte krijgt, maakt hij zijn kansen af. Hij staat er."

"Lukaku kan wat mij betreft uitgroeien tot een van de beste spitsen op dit WK. Ik ben zelf aanvaller geweest, 38 goals in 70 interlands is echt wel heel veel. De vraag is wat we nog meer mogen verwachten in dit toernooi. En dan denk ik meer bepaald aan één ding: als we in de kwartfinales tegen een topploeg uitkomen, moeten we die maar eens kloppen met een goal van Lukaku. Dat kan je ook echt verwachten van deze Romelu Lukaku."

Paul Van Himst.Beeld Photo News
'Ik ben zelf aanvaller geweest, 38 goals in 70 interlands is echt wel heel veel'
Paul Van Himst

Aimé Anthuenis (74): "Hij kan alleen maar voor records gaan"

"Panama was toch iets minder zwak dan we verwacht hadden", zegt Aimé Anthuenis. "De eerste helft speelden ze verdedigend heel gegroepeerd, in een strook van 35 meter. Dan kun je als diepe spits niet opvallen. Het is niet toevallig dat Lukaku na de rust beter tot zijn recht kwam, want toen kwam er meer ruimte."

"In een eerste helft zoals tegen Panama hoor je wel eens zeggen dat Lukaku niet goed in de match zit, maar in die omstandigheden is het voor een diepe spits moeilijker dan voor eender wie. De mensen vergeten weleens dat diepe spits de moeilijkste positie in het elftal is. Lukaku krijgt tegen Panama twee mogelijkheden en hij werkt ze allebei binnen. Hij werkt af over de grond en hij werkt af in de lucht, zijn goals zijn allebei prachtig. Als je ziet hoeveel goals hij al gemaakt heeft op zijn 25ste, kan hij alleen maar voor records gaan."

Aimé Anthuenis.Beeld Photo News
'Hij werkt af over de grond en hij werkt af in de lucht, zijn goals zijn allebei prachtig'
Aimé Anthuenis