Kleine winsten op Europese beurzen

Foto: ANP

De meeste Europese aandelenbeurzen gingen dinsdag licht vooruit na de verliesbeurt een dag eerder. Beleggers hielden de ogen vooral gericht op Wall Street, waar de handel na een lang weekeinde naar verwachting positief van start zal gaan. Op het Damrak profiteerde PostNL van een adviesverhoging.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de plus op 562,16 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 845,15 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt kregen er 0,1 tot 1 procent bij.

In de MidKap stond postbedrijf PostNL bovenaan met een plus van ruim 3 procent na een adviesverhoging door KBC Securities. Roestvrijstaalmaker Aperam sloot de rij met een min van meer dan 2 procent.

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was verzekeraar NN Group met een winst van ruim 1 procent. Het door schulden geplaagde kabel- en telecomconcern Altice stond zoals vaker onderaan met een min van 1,6 procent. Shell steeg een fractie. Het olie- en gasconcern heeft in de Verenigde Staten een belang genomen van 43,83 procent in Silicon Ranch, een ontwikkelaar en beheerder van zonneparken. Met de deal is een bedrag tussen de 193 miljoen en 217 miljoen dollar gemoeid.

Bij de kleinere bedrijven zakte TIE Kinetix 3,7 procent. De voltallige raad van commissarissen van het softwarebedrijf is per direct opgestapt vanwege een verschil van inzicht met enkele grote aandeelhouders. De commissarissen kunnen zich niet vinden in de huidige strategie van de beursgenoteerde onderneming.

Beter Bed won 0,2 procent. De beddenverkoper wil John Kruijssen benoemen als topman. Kruijssen is sinds 2015 topman van Detailresult Groep, waar de supermarktketens Dirk van den Broek en Dekamarkt onder vallen.

In Frankfurt klom Hugo Boss ruim 3 procent. Het Duitse modehuis heeft een sterk vierde kwartaal achter de rug. In de laatste maanden van het jaar, inclusief de belangrijke feestdagenperiode, ging de omzet met 5 procent omhoog.

BP zakte in Londen 1,7 procent. De Britse oliemaatschappij zet nog eens 1,4 miljard euro opzij voor de betaling van schadeclaims die voortvloeien uit een ramp op een van zijn boorplatforms in de Golf van Mexico in 2010.

De euro was 1,2236 dollar waard, tegen 1,2264 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 64,17 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,9 procent tot 69,61 dollar per vat.