Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingen

Aquarius vestigt hoop op Marseille nu het niet meer onder Panamese vlag mag varen - Frankrijk zegt "Europese oplossing" te zoeken

Aquarius vestigt hoop op Marseille nu het niet meer onder Panamese vlag mag varen - Frankrijk zegt "Europese oplossing" te zoeken
Beeld Photo News

Panama heeft de registratie ingetrokken van de Aquarius, het schip waarmee Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée vluchtelingen redden op de Middellandse Zee. "De enige bestemming die vandaag nog mogelijk is, is Marseille", meldt de Franse voorzitter van de ngo, Francis Vallat. Frankrijk zegt een "Europese oplossing" te zoeken volgens het principe van "dichtstbijzijnde veilige haven". 

Volgens de hulporganisaties heeft Panama een verzoek ingewilligd van de Italiaanse regering. Die zou hebben aangedrongen op "onmiddellijke actie" tegen het schip omdat het "een politiek probleem met zich meebrengt tegen de Panamese regering en Panamese schepen die binnenvaren in de Europese haven". "Nochtans voldoet de Aquarius aan alle maritieme normen en de strenge technische specificaties die vereist zijn om onder de Panamese vlag te varen", zegt Artsen zonder Grenzen (AZG).

De Italianen zouden de eis bij Panama neergelegd hebben omdat het schip de opgenomen vluchtelingen niet terugbrengt naar hun landen van herkomst. 

Volgende halte: Marseille

"De enige bestemming die vandaag nog mogelijk is, is Marseille", zei Frederic Penard, aangezien de Aquarius niet langer onder Panamese vlag mag varen. De ngo's die het humanitaire schip charteren, hebben de Franse autoriteiten gevraagd om "bij wijze van uitzondering" 58 migranten aan boord aan land te laten gaan, kondigde de operationeel directeur van SOS Méditerranée vandaag aan. Het zou ongeveer vier dagen duren voordat het schip Frankrijk kan bereiken, zei de Franse voorzitter van de ngo, Francis Vallat.

"We hebben andere landen verwittigd maar we kunnen ons moeilijk voorstellen dat Frankrijk kan weigeren, rekening houdend met de humanitaire situatie", voegde Vallat eraan toe. Zonder vooruit te lopen op het antwoord, verzekerde hij dat de autoriteiten hen nooit "ervan hebben weerhouden om naar Marseille te gaan".

Toch stond Frankrijk, sinds het begin van de crisis door de sluiting van de Italiaanse havens voor migranten, nooit eerder toe dat humanitaire schepen aanmeren. Parijs oordeelt dat volgens het maritiem recht, de schipbreukelingen moeten ontschepen in de dichtstbijzijnde veilige haven.

"Illegaal"

Matteo Salvini, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, ontkent dat zijn regering druk heeft uitgeoefend op de Panamese autoriteiten. De minister zegt wel dat de Aquarius het werk van de Libische kustwacht hindert en instructies negeert. Dat het reddingsschip de Panamese vlag verliest, komt volgens hem dan ook omdat het "illegaal is en de procedures niet respecteert".

Salvini heeft in het verleden hulporganisaties zoals SOS Méditerranée er ook al van beschuldigd een "taxidienst voor migranten" te zijn. "Ze kunnen hun naam en vlag duizend keer veranderen, maar de havens van Italië zullen gesloten blijven."

(Lees verder onder de foto)

(Lees verder onder de foto)
Beeld Photo News

Geschokt

De hulporganisaties zeggen geschokt te zijn door het besluit van Panama. "Deze aankondiging veroordeelt honderden mannen, vrouwen en kinderen, die wanhopig op zoek zijn naar veiligheid, tot mogelijke verdrinkingsdood", zegt AzG. "Het brengt ook de levensreddende humanitaire missie van de Aquarius, het enig overgebleven niet-gouvernementele zoek- en reddingsschip in de centrale Middellandse Zee, een ernstige slag toe."

De organisaties eisen dat andere Europese landen ervoor zorgen dat de Aquarius zijn missies kan voortzetten, bijvoorbeeld via het uitgeven van een nieuwe vlag.