Maffiabazen kunnen voortaan ook bijzonder veiligheidsregime krijgen in gevangenis

Themabeeld© Sven Dillen

Kopstukken van criminele organisaties of drugsbendes die in de gevangenis zitten, kunnen in bepaalde gevallen in een bijzonder veiligheidsregime worden geplaatst, met bijvoorbeeld permanente cameraobservatie en een bezoekverbod. Dat heeft minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) aangekondigd.

jvh
Bron: BELGA

In de gevangenissen bestaat al een systeem van verhoogd veiligheidsregime, voor gedetineerden die een ernstig gevaar vormen voor hun medegedetineerden en het gevangenispersoneel, of om te voorkomen dat leden van terroristische netwerken radicaal gedachtegoed kunnen verspreiden binnen de gevangenismuren. Zij kunnen dan niet deelnemen aan groepsactiviteiten, hun briefwisseling wordt gecontroleerd en er zijn beperkingen inzake bezoek en telefoneren. 

Nu komt er ook zo’n regime voor “maffiabazen”. “Nu er steeds meer kopstukken van de georganiseerde misdaad en grootschalige drugshandel worden veroordeeld en uitgeleverd, hebben we nood aan een bijzonder veiligheidsregime”, zegt minister van Tigchelt in een persbericht. “We zijn niet naïef en weten dat ze hun criminele activiteiten proberen voort te zetten vanuit de gevangenis.” Door hen in een bjizonder veiligheidsregime te plaatsen, “willen we hun banden met de onderwereld buiten de gevangenis permanent doorsnijden en hun ontwrichtende impact op de samenleving stoppen”.

Het veiligheidsregime gaat uit van “meer isolatie, meer controle en minder privacy”. Het kan opgelegd worden aan gedetineerden die verdacht zijn van of veroordeeld voor leiderschap van een criminele organisatie of een bende die zich inlaat met drugshandel. Het is de directeur-generaal van het gevangeniswezen die de beslissing formeel neemt. Bovenop de maatregelen uit het klassieke veiligheidsregime zijn bijkomende beperkingen mogelijk, zoals permanente cameraobservatie of nog uitsluiting van het recht op bezoek.

“Het doel is niet om de gedetineerde bijkomend te straffen, maar wel voorkomen dat het veiligheidsrisico voor de bevolking aanhoudt”, aldus nog Van Tigchelt. Onder meer de gevangenis van Haren is uitgerust voor zo’n bijzonder veiligheidsregime. 

Het wetsontwerp werd woensdag goedgekeurd door het federaal parlement.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen