3X3 Belgian Lions gaan deze week in Hongarije voor olympische kwalificatie

Op een pleintje in Leuven en in aanwezigheid van onder meer Minister van Sport Ben Weyts en Koen Umans (CEO Basketbal Vlaanderen) presenteerde bondscoach Christopher Pegg de 3X3 Lions die deze week het olympische kwalificatietoernooi in het Hongaarse Debrecen betwisten.

Patrick Ceulemans

Thibaut “Must See TV” Vervoort, Denis “The Menace” Donkor, Bryan De Valck en Jonas Foerts gaan van vrijdag tot zondag op zoek naar een olympisch ticket. Dit viertal, ex-Team Antwerp en vanaf dit jaar spelend als Team Riffa (Bahrein) in de 3X3 World Tour, kende in Japan en enkele weken geleden een knappe start. Met Donkor (FIBA 6) en Foerts (FIBA 9) telt België twee spelers in de top-10. De 3X3 Belgian Lions zijn momenteel nummer negen van de wereld.   Op het olympisch kwalificatietoernooi in Debrecen zitten de 3X3 Belgian Lions in poule D met Japan (FIBA 14), Mongolië (FIBA 7) en Polen (FIBA 17). Van de vier poules van vier is de top-2 gekwalificeerd voor de kwartfinales. Vanaf dat moment wordt met een knock-out systeem gespeeld. De top-3 is geplaatst voor de Olympische Spelen in Paris.

“We gaan in eerste instantie voor groepswinst. Doen we dat ontmoeten we uit groep B (Hongarije, Oostenrijk, Puerto Rico en Israël) in de kwartfinale de nummer 2. Dat biedt perspectieven op een stek in de halve finale. Het uiteindelijke doel is uiteraard een stek in de top-3 en kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs. We hebben net een goede stage in Servië achter de rug. Iedereen is fit en we reizen woensdag met vertrouwen naar Hongarije af,” aldus bondscoach Pegg.

 Vijf toplanden, Amerika, Servië, Letland, China en Nederland, zijn al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Slechts acht landen nemen deel aan het 3X3 olympisch basketbaltoernooi.   De 3X3 Lions hopen na Tokio zich voor de tweede keer op een rij te plaatsen voor de Olympische Spelen. Op de Olympische Spelen werd België na een knap parcours vierde en miste dus net een medaille na verlies om het brons tegen Letland. Op het WK in 2022 in Antwerpen werden de 3X3 Lions weer vierde. Vorig jaar en op de European Games in Polen veroverden ze hun eerste (zilveren) medaille.

3X3 basketbal werd vier geleden opgenomen in het olympisch programma en is één van de snelst groeiende sporten ter wereld. Het EK wordt in 2026 in Antwerpen georganiseerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer