Kabinet wil dat douane vaker informatie kan delen voor onderzoek

Nieuws
De douane moet vaker gegevens kunnen delen met politie, marechaussee, de FIOD en de FIU (meldpunt voor ongebruikelijke geldtransacties), vindt verantwoordelijk demissionair staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries. Dit is volgens haar van belang in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit en andere illegale activiteiten. De staatssecretaris komt met een wetsvoorstel om dit te regelen.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 17:30
Afbeelding
beeld anp

De douane kan relevante informatie hebben waarmee een strafbaar feit is op te sporen. Dan gaat het bijvoorbeeld om drugshandel, omvangrijke milieudelicten, wapenhandel en ernstige fraude. Nu is het zo dat de douane deze gegevens alleen kan delen als er een concreet vermoeden van een strafbaar feit bestaat. De Vries wil dat de douane ook zonder dit vermoeden al gegevens kan delen.

"Criminelen die drugs smokkelen, hebben onbeperkte middelen voor hun illegale activiteiten", aldus De Vries. "Zij trekken zich niks aan van grenzen en regels. Wij moeten daarom zorgen dat de mensen die ons land veilig houden hun werk zo effectief mogelijk kunnen doen. Deze wet helpt daarbij. Als douaniers bijvoorbeeld informatie over drugssmokkel delen met de politie, kan de politie een drugslab eerder in beeld krijgen. Zo worden de buurten in onze steden en dorpen veiliger."

In consultatie

Bij het delen kan het gaan om grotere hoeveelheden informatie of juist informatie over individuen. Zo moeten bijvoorbeeld douanegegevens inzicht kunnen geven in welke bedrijven een bepaald soort grondstof van drugs hebben geïmporteerd om zo mogelijke producenten in beeld te krijgen. Bij individuele gevallen moet het bijvoorbeeld mogelijk worden dat de politie van de douane informatie krijgt over een voertuig dat al langer stilstaat op een haventerrein.

Daarbij, zo belooft de staatssecretaris, "waarborgt het wetsvoorstel dat de gegevens zorgvuldig worden behandeld". Volgens haar verstrekt de douane "niet meer informatie dan noodzakelijk" en moeten gegevens worden geanonimiseerd als die "niet noodzakelijk zijn om criminaliteit tegen te gaan".

De plannen gaan in consultatie, wat betekent dat belanghebbenden kunnen meedenken. In een later stadium gaan ze naar de Tweede Kamer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Israëlische soldaten schieten Palestijnen dood op West Bank

Israëlische militairen hebben zaterdag op de bezette Westelijke Jordaanoever twee Palestijnen doodgeschoten die volgens het leger vanuit een voertuig het vuur op hen hadden geopend. Dat gebeurde bij een bewakingspost in de buurt van de stad Jenin.

Afbeelding

Blinken gaat in Saudi-Arabië praten over bestand in Gaza

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gaat maandag en dinsdag in Saudi-Arabië praten met regionale partners over onder meer een wapenstilstand in Gaza en de vrijlating van Israëlische gijzelaars door Hamas.

Afbeelding

Iraaks parlement stemt in met antihomowet

Het Iraakse parlement heeft zaterdag ingestemd met een wet die homoseksualiteit strafbaar stelt. Relaties tussen personen van hetzelfde geslacht kunnen de betrokkenen voortaan een gevangenisstraf opleveren van maximaal vijftien jaar.

Afbeelding

Steden beleven drukke Koningsdag zonder grote incidenten

Hoewel veel mensen op Koningsdag naar de grote steden kwamen, was er geen sprake van grote incidenten. Een woordvoerder van de politie Amsterdam spreekt van een dag 'zonder noemenswaardige incidenten'. Wel was er sprake van enkele kleine voorvallen, zoals vechtpartijen.

Afbeelding

Java getroffen door aardbeving met kracht van 6.5

Het Indonesische eiland Java is zaterdagavond getroffen door een aardbeving die volgens het nationaal seismologisch instituut (BMKG) een kracht had van 6.5. De schok werd gevoeld tot in de hoofdstad Jakarta.

Afbeelding

Sunak: doorreizen asielzoekers bewijs voor succes Rwanda-plan

Rishi Sunak ziet in het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland een bewijs voor de afschrikkende werking van zijn omstreden plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten.