Luister naar

Amerikaans gas is niet per se aantrekklijk

Nieuws
Moeten NAVO-landen overstappen op Amerikaans gas? Dat wil president Trump graag, maar zich daarop vastleggen is voor de afnemende landen niet zonder meer aantrekkelijk.
Peter de Waard
maandag 16 juli 2018 om 03:00

Als het aan president Donald Trump ligt, moet de Nederlandse regering als de bliksem Groningen weer laten beven of heel Flevoland volplempen met zonneparken en windmolens. Anders dreigt Nederland net als Duitsland economisch een Russische vazalstaat te worden.

Trump gaf vorige week bondskanselier Angela Merkel een veeg uit de pan. ‘Duitsland is, waar het ons om te doen is, een gevangene van Rusland, omdat het zo veel van zijn energie uit Rusland haalt. Wij moeten Duitsland beschermen, maar zij kopen hun energie daar.’ Merkel antwoordde koeltjes dat Duitsland een soeverein land is dat zijn eigen besluiten kan nemen.

Premier Rutte viel haar meteen bij. Nu de gaswinning in Groningen moet worden gestopt, zal ook Nederland gedoemd zijn in het gasbondgenootschap – een soort Warschaupact voor energie – terecht te komen.

afhankelijk van deviezen

Rusland is ook een ideale gasexporteur. Het heeft niet alleen enorme reserves. Het heeft ook een pijpleiding naar West-Europa, terwijl een tweede – de Nord Stream 2 – wordt aangelegd. Rusland levert het gas goedkoop, omdat het voor zijn deviezen afhankelijk is van olie en gas. Inmiddels verkoopt het al zo’n 180 miljard kubieke meter gas aan de NAVO-landen in Europa, waarvan 70 à 75 miljard kubieke meter aan Duitsland. Dat is weliswaar nog geen 60 à 70 procent van de gasbehoefte van Duitsland, zoals Trump met zijn gevoel voor overdrijving zei, maar inmiddels wel 40 procent. En dat loopt jaarlijks met 10 à 20 procent op.

gevaarlijker en vuiler

Reden is dat Duitsland niet meer wil stoken op kernenergie (veel gevaarlijker) en kolen (veel vervuilender). En wind en zon kunen dat hiaat nog niet opvullen.

Daarnaast is Nederland aan het wegvallen als exporteur van gas, zodat voor de Duitsers naast Noorwegen alleen Rusland in de directe omgeving overblijft. Nederland is zelf al lang importeur van Russisch gas geworden. Inmiddels komt 9 miljard kubieke meter gas uit Rusland (op een totaalverbruik van 36 miljard) hier binnen, waarvan echter een groot deel wordt doorgevoerd naar Groot-Brittannië.

Dat Trump zich aan deze gasdeals ergert, zal te maken hebben met zijn verborgen agenda. Hij is bijna desperaat in zijn pogingen het enorme handelstekort van de VS te elimineren. Enerzijds doet hij dat door de invoer te verminderen (met importheffingen die hij per kerende post heeft teruggekregen) en anderzijds wil hij de export opvoeren. Daarbij zet hij in op schaliegas of -olie, waarvan de Verenigde Staten nu al veel meer produceert dan voor de binnenlandse behoefte nodig is.

prijsexplosie

Hij vindt dat Europa zijn schaliegas moet afnemen in plaats van het Russische aardgas. Maar niemand in Europa zal zich daarop willen vastleggen. Vrijwel zeker zal dan de prijs van Amerikaanse schalie exploderen. Daarnaast zal het in vloeibare vorm via tankers naar Europa moeten worden vervoerd en hier in lng-installaties (vloeibaar aardgas) geschikt voor de markt moeten worden gemaakt.

Dat is misschien politiek wenselijk, maar commercieel veel te riskant. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Zonder inzicht in de motieven voor een abortus te hebben, is het onmogelijk als overheid maatregelen te nemen en hulp te bieden.

Onderzoek de motieven voor een abortus, anders kun je vrouwen niet goed helpen

De overheid is ervan overtuigd dat het aantal abortussen omlaag moet, maar is niet bereid te kijken naar de motieven voor abortus. Kees van Helden maakt zich daar grote zorgen over.

Blijkbaar ziet president Biden de noodzaak om islamistische terroristen te bestrijden nu minder dan in 2016 als vicepresident.

Biden is met zijn weigering wapens te leveren gezwicht voor een terreurorganisatie

Het beleid van president Bidem om geen wapens te leveren aan Israël is niet alleen moreel verkeerd; het is ook strategisch onverstandig, betoogt Alexander Zwagerman.

Afbeelding

Wie studenten de les wil lezen, moet eerst ontsnappen aan eigen zwart-witdenken

Door te insinueren dat demonstranten niets geven om het lot van de gijzelaars, wordt volgens Rozemarijn van 't Einde en Remco van Mulligen meegegaan in het zwart-witdenken waarvan het ND-commentaar studenten beticht.

Op 20 december 2019 bevestigde de Hoge Raad dat de Staat verplicht is de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Urgenda-directeur Marjan Minnesma (rechts) wordt door haar dochter omhelsd vanwege de uitspraak.

Rechter op de stoel van de politiek? Hoe de macht in Nederland evenwichtig verdeeld wordt

Belangenorganisaties dwingen via de rechter af dat de overheid haar beleid wijzigt. Deugt dat wel? En pleit de SGP terecht voor onderzoek vanwege deze gang van zaken? Oud-rechter Verheij geeft antwoord.

'Ik zou wensen dat Europa weer bestuurd zou worden vanuit het geloof in God.'

Stemmen op een christelijke partij in Europa? 'Het gaat om wat mensen doen, niet wat ze belijden'

Neemt het belang van de Europese verkiezingen voor u toe nu CU en SGP misschien beide geen zetel bemachtigen? Welke overwegingen maken acht ND-lezers als ze gaan stemmen?

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

De verhalen van Daphne Wesdorp maken ons tot getuigen van oorlog

Daphne Wesdorp is 26 jaar oud, maar heeft meer oorlog gezien dan de meeste mensen. In de afgelopen paar jaar reisde ze voor het Nederlands Dagblad naar landen als Oekraïne, Irak en Ethiopië.