Luister naar

Pak prestatiedruk jongeren aan

Nieuws
Driekwart van de jongeren ervaart prestatiedruk. Een maatschappelijke dienstplicht zoals de ChristenUnie bepleit, is daarom geen goed idee.
Arie Barendrecht was voorzitter van Perspectief de jongerenorganisatie vanChristenUnie
maandag 16 juli 2018 om 03:00
In 2014 gaf 78 procent van de ondervraagde jongeren al aan de prestatiedruk als hoog te ervaren. En dat is daarna niet minder geworden.
In 2014 gaf 78 procent van de ondervraagde jongeren al aan de prestatiedruk als hoog te ervaren. En dat is daarna niet minder geworden. istock

Afgelopen week presenteerde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) een studie over de prestatiedruk die jongeren ervaren. Dat is niet vreemd. In 2014 gaf 78 procent van de ondervraagde jongeren al aan de prestatiedruk als hoog te ervaren. En dat is daarna niet minder geworden.

In de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen voerde de ChristenUnie een pleidooi voor de ‘maatschappelijke dienstplicht’. Het bevreemdde mij wel dat partijleider Gert-Jan Segers vorige week op Twitter meldde dat de maatschappelijk dienstplicht niet meer bestaat. Feitelijk klopt dit. Inmiddels heeft de ChristenUnie haar standpunt aangepast naar ‘maatschappelijke diensttijd’. Maar op de website van de partij wordt nog steeds vermeld dat zij deze – verplicht – wilt invoeren.

De ChristenUnie wil een samenleving waar naar elkaar wordt omgezien. Volgens het standpuntenoverzicht ontwikkelen jongeren met de maatschappelijke diensttijd ‘hun sociale competenties, actief burgerschap en een houding van dienstbaarheid’. Hiermee wil de ChristenUnie de aandacht verleggen van individuele zelfontplooiing naar de vraag hoe een jongere van betekenis kan zijn voor de maatschappij. Een mooie gedachte. Maar de praktijk is heel anders.

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving stelt in zijn studie onder de titel ‘Over bezorgd. Maatschappelijke verwachtingen en mentale druk onder jongvolwassenen.’ dat het functioneren van jongeren al van jongs af aan wordt afgemeten aan eenzijdige maatstaven. Juist in fases waarin jongeren zich vrij zouden moeten kunnen ontwikkelen, is er sprake van een maatschappelijke mismatch. Kom je in de problemen? Dan word je aangeraden een cursus mindfulness te doen of een bezoek te brengen aan de psycholoog. Je zou maar eens niet voldoen aan al die verwachtingen ...

Is de maatschappelijke diensttijd dan de periode waarin jongeren zich kunnen ontwikkelen tot de persoon die zij willen zijn in deze onstuimige tijd? Ik geloof het niet. Door het kabinet is vastgelegd dat de maatschappelijke diensttijd vrijwillig is. Toch wordt wel aangegeven dat bij een sollicitatie bij de overheid of het bedrijfsleven zo’n maatschappelijke diensttijd wel een pre is. Ziet u de mismatch? In de geboden vrijwilligheid zit de verplichting verborgen.

De 100 miljoen euro die het kabinet wil uitgeven aan de maatschappelijke diensttijd, kan dus veel beter besteed worden. Het is een mooi bedrag om een start te maken met het aanpakken van prestatiedruk! De beleidsmakers, werkgevers en onderwijsinstellingen zijn volgens de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving aan zet.

De ChristenUnie stelt dat hij een ­samenleving voorstaat waar naar ­elkaar wordt omgekeken. Ik ben benieuwd hoe de ChristenUnie omkijkt naar jongeren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kleine bedrijven zouden weleens meer kunnen bijdragen aan duurzaamheid, dan ze in enquêtes aangeven.

Kleine bedrijven minder duurzaam dan grote? Waarschijnlijk práten ze er minder over

Johan Graafland stelt dat kleine bedrijven achterblijven in duurzaamheid (ND 23 maart). Dat waagt ondernemer Henk Broekhuizen op basis van zijn eigen ervaring te betwijfelen.

Opinie

De lente is een tijd van vernieuwing en daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen

De lente is een tijd van transformatie. Laten wij daarin de natuur volgen, en zelf ook transformeren, schrijft de Afghaanse dichter en schrijver Abdul Basir Shafaq.

Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.