Luister naar

‘Kersvers links’ vindt elkaar in oppositie

Nieuws
Voor het eerst dienen PvdA, GroenLinks en SP samen een initiatiefwet in. Dat meldt de Volkskrant. Drie nieuwe Kamerleden zochten elkaar op om gelijke rechten te bedingen voor payrollwerknemers. Gloort hier de zo vaak met de mond beleden ‘linkse samenwerking’?
Joost de Vries redactie vk
dinsdag 12 september 2017 om 03:00
‘Kersvers links’ vindt elkaar in oppositie
‘Kersvers links’ vindt elkaar in oppositie anp / Remko de Waal en Martijn Beekman

Den Haag

Nooit eerder, zo blijkt uit de parlementaire archieven, schreven de drie linkse partijen samen een wetsvoorstel. Slechts drie keer duikt in de database wel een gezamenlijke initiatiefwet op, maar telkens was daarbij een vierde partij betrokken. De tijden zijn veranderd. Onderlinge rivaliteit kunnen de partijen zich nauwelijks veroorloven, nu ze opgeteld nog maar tot 37 zetels komen, één minder dan de PvdA-fractie na de verkiezingen van 2012.

Generatiegenoten Bart van Kent (33 jaar, SP), Zihni Özdil (36, GroenLinks) en Gijs van Dijk (36, PvdA) zochten in april al toenadering. Ze voeren alle drie het woord over het thema arbeidsmarkt. Het contact tussen de kersverse Kamerleden intensiveerde, nadat de formatiepoging met GroenLinks definitief was gestrand. Van Kent was de afgelopen jaren al fractiemedewerker in Den Haag. Het Binnenhof is nieuw voor Van Dijk en ­Özdil, respectievelijk oud-vakbondsman en voormalig docent aan de Erasmus Universiteit.

oneerlijk

Hun initiatiefwet beoogt het gelijktrekken van rechten van ‘payrollers’ met de rechten van gewone werknemers. Steeds meer bedrijven werken met constructies waarbij een payrollbedrijf het werkgeverschap overneemt. Het payrollbedrijf beheert het personeelsbestand, betaalt de lonen uit, houdt de administratie bij, is de formele werkgever. De ondernemer die zijn personeel onderbrengt bij een payrollbedrijf is nog slechts opdrachtgever. Ongeveer 200.000 mensen werken via zo’n payrollconstructie, vooral in de horeca, maar ook bij gemeenten en in het onderwijs.

Handig voor de werkgever, want het scheelt werk en geld. Maar ook oneerlijk, stellen de drie Kamerleden. Was payrolling twintig jaar geleden bedoeld om bedrijven een deel van de administratie uit handen te nemen, nu bieden payrollbedrijven goedkopere arbeidskrachten, door te beknibbelen op de arbeidsvoorwaarden. De payrollbedrijven hebben vrij spel, want een cao voor payrollers ontbreekt.

Wie via payroll werkt, krijgt bij ziekte de eerste dagen niet doorbetaald, zegt Van Dijk. Payrollers bouwen nauwelijks pensioen op, stelt Van Kent. Maar denk ook aan kleinere materiële verschillen zoals fooien of een kerstpakket, zegt Özdil. Extraatjes die vaste werknemers wel krijgen, maar veel payrollers niet.

Daarom stellen zij een aanpassing voor van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Ze willen het fenomeen payroll niet verbieden, maar payrollbedrijven verplichten de arbeidsvoorwaarden te hanteren die voor vaste werknemers met soortgelijke functies gelden. Het concept van hun wetswijziging krijgt nog een laatste juridische check. De Kamerleden hopen het voorstel binnen enkele weken in te dienen.

vakbonden

Ze verwachten brede steun in de Kamer. In 2014 werd een PvdA-motie van gelijke strekking unaniem aangenomen. De uitvoering strandde op onenigheid met coalitiepartner VVD, zegt Van Dijk. Mocht de nieuwe coalitie toch tegenstribbelen, dan treft ze niet alleen het linkse front tegenover zich, maar ook de vakbonden, zegt Van Kent. Vorige week bleek dat een nieuw sociaal akkoord er niet komt. Samen met de linkse partijen maken de bonden zich op voor oppositie tegen het ‘rechtse kabinet’.Vormen de drie mannen de kopgroep en volgt straks het linkse peloton? ‘Linkse samenwerking is geen doel op zich’, zeggen ze, maar de eerste ervaring smaakt wel naar meer. Van Kent: ‘Er zijn talloze schijnconstructies die we samen kunnen aanpakken.’ Özdil: ‘Oneerlijke detachering van werknemers via het buitenland bijvoorbeeld.’ Van Dijk: ‘Fietsbezorgers die als zzp’er nauwelijks rechten hebben bij bedrijven als Deliveroo en UberEats.’ Özdil: ‘Hetzelfde geldt voor postbezorgers.’

In het verleden was de nijd tussen electorale concurrenten SP en PvdA zo groot, dat ze over en weer elkaars moties boycotten. Tussen PvdA en GroenLinks sloegen de gevoelens soms door naar de andere kant. Voormalig PvdA-leider Samsom onderzocht de mogelijkheid van een fusie. PvdA-minister Plasterk betoogde na de verkiezingen dat de PvdA-fractie kon opgaan in de GroenLinks-fractie.

Het zijn oude sentimenten die niet zijn besteed aan Özdil, Van Kent en Van Dijk. Ze willen niet fuseren, wel de handen ineenslaan waar dat kan. ‘Wij hebben geen verleden’, zegt Van Dijk. ‘Er wordt al veel te lang gesproken over linkse samenwerking. Nu moeten we het gewoon gaan doen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?