23 september 2017 om 03:00
Commentaar
Wim Houtman
Luister naar

Inburgeren in het geloof

‘God blijft in Nederland!’ Onder die haast triomfantelijke titel wordt volgende week vrijdag aan de Nijmeegse universiteit een symposium georganiseerd. Onderzoekers hebben een palet van 45 rooms-katholieke kerkgemeenschappen in Nederland met een migratieachtergrond in kaart gebracht. En er zijn misschien wel twee- tot driehonderd plekken waar zij samenkomen om te vieren. Dit in contrast met het sterk krimpende aantal parochies in de zeven bisdommen, die in emotionele fusieprocessen zijn verwikkeld. De instroom van katholieken van elders in de wereld betekent minstens een heel bisdom erbij.

Migrantenkerken – in de kerkelijke breedte zijn er naar schatting zo’n twaalfhonderd – trekken de neergaande curve van het christendom in Nederland weer een beetje op. Hun diensten zijn vaak levendig en ze betekenen veel voor de eigen gemeenschap. Toch hebben ze ook hun eigen problemen. Om migranten te helpen met hun ‘inburgering’ ook op geloofsgebied, wordt zondag in de Protestantse Kerk een speciale migrantenpredikant ingezegend (ND 20 september).

Migrantenkerken hebben moeite hun tweede generatie vast te houden. Het is ook nogal een cultuurschok wanneer je als christelijke familie uit Afrika, Azië of het Midden-Oosten hier komt. Daar een eeuwenoude of juist een jongvolwassen kerk waarin de leer en de moraal vaststaan; hier worden bij alles vragen gesteld. Daar gemeenschapszin en sociale verbanden waarin je je plaats weet; hier een cultuur waarin iedereen druk-druk-druk is met zichzelf en alles mag. Daar een gevoel voor reëel werkzame geesten en krachten, hier moet alles te bewijzen en te beredeneren zijn.

De eerste generatie migranten houdt de sfeer en de gebruiken van thuis vast. Hun kinderen ademen die ook nog in, maar gaan zelf keuzes maken. Het leven tussen twee culturen brengt verwarring. Geloofsvragen kunnen je van je stuk brengen en als alles mag, waar vind je dan je grenzen? Het zijn trouwens dezelfde factoren waardoor ook zo veel jongeren zonder migratieachtergrond geloof en kerk kwijtraken.

Het idee om ‘hen’ en ‘ons’ bij elkaar te brengen, mag in veel meer kerken worden opgepakt. Wij kunnen bij hen in een spiegel kijken: zijn we iets van de power van het evangelie, van gemeenschap, van de Geest zelf misschien wel, gaan onderschatten? En zij kunnen van ons aannemen dat onze vragen en aarzelingen en rafelranden geen onzin zijn, dat zij zich daar ook toe zullen moeten verhouden als ze hier leven.

De toekomst van de Heer is een menigte ‘uit alle landen en volken, van elke ?stam? en taal’ die Hem aanbidt (Openbaring 7). We kunnen er vast aan gaan wennen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het gif van vreemdelingenhaat

Een land dat wordt gevoed door vreemdelingenhaat krijgt nooit een goed asielbeleid

Langzaam maar zeker - en aangevoerd door de karikaturale teksten van PVV-baas Wilders - doet het gif van de vreemdelingenhaat in Nederland zijn werk.

ND

Beste demonstrerende UvA-student, waarom horen we je niet over de Israëlische gijzelaars?

Zullen we over een jaar of tien moeten toegeven dat die demonstrerende studenten toch ergens een punt hadden? Misschien, misschien niet. Het maakt hun antisemitisme niet minder verwerpelijk. De wereld is niet zwart-wit.

Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.