LIVE. Volg hier alle nieuws over de oorlog in de Gazastrook

De afgelopen weken zijn meer dan 2.000 mensen gearresteerd bij pro-Palestijnse protesten op een aantal universiteiten in de Verenigde Staten.© EPA-EFE

De spanningen blijven hoog oplopen in het Midden-Oosten: niet alleen door de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook, maar ook in de bredere regio staan de zenuwen strak gespannen. Volg alle ontwikkelingen hier live!

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Jef Van Hoofstat

Turkije schort handel met Israël op "om land te dwingen tot staakt-het-vuren"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vrijdag verklaard dat hij de handelsbetrekkingen met Israël opschort, om het land zo te "dwingen" om een staakt-het-vuren te aanvaarden in de Gazastrook. "We hebben bepaalde maatregelen getroffen om Israël te dwingen om een staakt-het-vuren te aanvaarden en om het volume humanitaire hulp te vergroten", aldus Erdogan. "We zullen de gevolgen opvolgen van de maatregel, die we hebben genomen in samenspraak met onze zakenmilieus."
Donderdag had het Turkse ministerie van Handel aangekondigd dat de "export en import met Israël" opgeschort werd. De relaties tussen beide landen staan al langer onder spanning. Turkije, een van de zeldzame landen met een moslimmeerderheid die Israël erkennen, had eerder al exportbeperkingen afgekondigd voor 54 exportproducten, waaronder staal en metaal.
Jef Van Hoofstat

Lichaam van vermoorde Israëli teruggevonden op terrein van muziekfestival

In Israël is het lichaam van Eliakim Livman, een 24-jarige Israëli van wie gedacht werd dat hij gegijzeld werd in de Gazastrook, aangetroffen. Dat hebben het Israëlische leger en zijn familie bekendgemaakt.
Livman stond in voor de beveiliging van het Nova-muziekfestival, dat op 7 oktober 2023 aangevallen werd door Hamas. Hij werd vermoord tijdens het daaropvolgende bloedbad, en zijn lichaam werd gevonden op Israëlisch grondgebied, zegt het leger nu in een persbericht. De Israëlische autoriteiten dachten tot nu dat Livman één van de zowat 250 gijzelaars was die op 7 oktober meegenomen waren naar de Gazastrook. Volgens Israël bevinden 128 van hen zich nog steeds daar, 35 worden beschouwd als overleden. 
Het Israëlische leger weigerde in te gaan op vragen over de precieze omstandigheden van de vondst van het lichaam. Het IDF geeft enkel aan dat het lichaam geïdentificeerd werd "dankzij aanwijzingen op het terrein en na een complex onderzoek van het Israëlische leger, de politie en het Nationaal Instituut voor Wetsgeneeskunde". Israëlische media schrijven dat de lichaamsresten van Livman begraven waren met die van een ander slachtoffer dat omkwam op het Nova-festival. 
"Na meer dan tweehonderd dagen en nachten van zoeken, ongerustheid, gebeden en tranen, hebben we met groot verdriet vernomen dat onze geliefde zoon niet meer leeft", zegt de familie in een persbericht. Hij overleed op het festival nadat "hij zich urenlang bekommerd had om de vele gewonden", klinkt het. In totaal kwamen er 365 personen om op het festival.
Jef Van Hoofstat

Houthi-rebellen dreigen met aanvallen op schepen in Middellandse Zee

De Houthi-rebellen in Jemen hebben er nu ook mee gedreigd om schepen aan te vallen in de Middellandse Zee, uit protest tegen de oorlog in Gaza. Dat heeft de militaire woordvoerder Yahya Saree gezegd in een toespraak. Het is niet duidelijk of de rebellen in staat zijn tot dergelijke aanvallen: het gebied ligt op zo'n 1.900 kilometer van Jemen.
De aanvallen door Houthi-rebellen beperken zich voorlopig tot schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden. Het is echter niet de eerste keer dat de rebellen, die de steun krijgen van Iran, ermee dreigen om hun acties uit te breiden. "We starten de vierde fase, waarbij alle schepen die onderweg zijn vanaf de Middellandse Zee naar Palestijns bezet gebied en die in ons bereik liggen, worden geviseerd", aldus Saree.
De aanvallen van de Houthi's zijn officieel gericht tegen Israël, maar ook schepen met een Amerikaanse of Britse link worden geviseerd.
Jef Van Hoofstat

 Verenigd Koninkrijk neemt nieuwe sancties tegen "extremistische kolonisten" op Westelijke Jordaanoever

Het Verenigd Koninkrijk neemt sancties tegen de "extremistische kolonisten" op de Westelijke Jordaanoever die "de veiligheid en stabiliteit ondermijnen en de vooruitzichten op vrede bedreigen". Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron verklaard.
De sancties zijn gericht op twee groepen die "aanvallen" zouden hebben uitgevoerd tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en vier individuen "die direct verantwoordelijk zijn voor grof geweld tegen Palestijnse burgers", aldus minister Cameron. "De Israëlische overheden moeten hard optreden" tegen diegenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld, zegt Cameron. Hij stelt dat het Verenigd Koninkrijk "niet zal twijfelen" om verdere sancties te nemen indien nodig.
Het gaat om de groepen Hilltop Youth en Levaha. Die eerste zou illegale kolonies opgericht hebben met als doel om alle Palestijnen te verdrijven uit de door Israël bezette gebieden. Die laatste zou dan weer aangezet hebben tot geweld tegen Arabische en Palestijnse gemeenschappen. 
Noam Federman is een van de vier gesanctioneerde individuen. Het voormalige hoofd van de anti-Arabische beweging Kach, die intussen verboden is, zou kolonisten getraind hebben om geweld te plegen tegen Palestijnen. Zijn zoon, Ely Federman, is in februari al gesanctioneerd. De drie anderen zijn Eden Levi, Neria Ben Pazi en Elisha Yered. Levi en Ben Pazi zouden deelgenomen hebben aan intimidatieaanvallen tegen Palestijnen. Yered is dan weer de niet-officiële woordvoerder van Hilltop Youth, klinkt het in de verklaring.
Sinds het uitbreken van de oorlog tussen de radicale islamistische beweging Hamas en Israël op 7 oktober in de Gazastrook heeft het geweld op de Westelijke Jordaanoever ongekende hoogten bereikt. Volgens officiële Palestijnse bronnen zijn daar al meer dan 491 Palestijnen gedood door Israëlische troepen of kolonisten. Op de Westelijke Jordaanoever wonen bijna drie miljoen Palestijnen aan de zijde van ongeveer 490.000 Israëlische kolonisten. 
Jef Van Hoofstat

Pride Kopenhagen verliest sponsors door pro-Palestijns standpunt

De pride-parade in Kopenhagen heeft grote sponsors verloren door zich solidair te verklaren met het Palestijnse volk. Ondanks latere excuses haakten geldschieters zoals de Deense rederij Maersk, de farmaceutische gigant Novo Nordisk, reisorganisatie TUI en de organisatie van de Deense industrie Dansk Industri af.
De bedrijven bekritiseren het betrokken raken van de pride-organisatie bij een politieke discussie. De organisatie zou aan mogelijke partners hebben gevraagd om een standpunt in te nemen over het conflict tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook. Maersk verwacht bij manifestaties voor de zogenoemde regenbooggemeenschap een "ongestoorde focus op de zaak waar het om gaat." Volgens het bedrijf kwamen de verontschuldigingen te laat. TUI ziet dat hetzelfde, maar wijst ook op "budgettaire redenen". 
Jef Van Hoofstat

Ruim honderd studenten eisen dat UGent samenwerking met Israëlische instellingen stopzet, en dreigen met bezetting

In het Ufo-gebouw van de Gentse universiteit hebben vrijdagnamiddag meer dan honderd studenten een vreedzame actie gehouden om aandacht te vragen voor de situatie in de Gazastrook en voor de klimaatcrisis. De studenten van de organisaties End Fossil Gent en Ghent Students For Palestine eisen onder meer dat de UGent de samenwerking met Israëlische instellingen verbreekt. Als er niet op die vraag wordt ingegaan, dreigen ze ermee om vanaf maandag een universiteitsgebouw te bezetten.
De actie vindt plaats vlak voor de start van een vergadering van de raad van bestuur van de UGent. De 100 tot 150 studenten hebben plaatsgenomen op een trap die naar de vergaderzaal leidt. Ze wachten de bestuursleden en de rector in stilte op, zonder hen de toegang tot de vergaderzaal te ontzeggen.
Sommige actievoerders hebben een Palestijnse vlag bij zich, anderen dragen een spandoek met het opschrift 'Shoes of Shame' of 'End Fossil. End Genocide'. Er werd een grote Palestijnse vlag over de treden van de trap gedrapeerd, en de actievoerders legden ook schoenen op de weg naar de vergaderzaal. "Die lege schoenen symboliseren de slachtoffers van de klimaatcrisis en van de genocide in Gaza", zegt een studente die onder de codenaam 'Siska' optreedt als woordvoerder van de actievoerders. 
De actievoerders eisen dat de UGent met een actieplan komt om alle banden met Israëlische instellingen door te knippen, en om duurzaamheidsoverwegingen centraal te stellen bij budgettaire en onderwijskeuzes. Als de universiteit niet ingaat op de eisen, willen ze vanaf komende maandag tot en met woensdag een gebouw van de universiteit bezetten. Om welk gebouw het gaat is voorlopig nog "geheim", zegt Siska. Ze beklemtoont dat er wel voldoende studenten hebben aangegeven dat ze bereid zijn om aan die bezetting deel te nemen.
De actievoerders benadrukken dat ze al verschillende sit-ins hebben georganiseerd om aandacht te vragen voor hun standpunt en dat er ook al brieven naar de raad van bestuur werden gestuurd. "De universiteit hoort ons niet. De brieven die we sturen en de dingen die we zeggen, leggen ze gewoon naast zich neer", aldus Siska. "We gaan nu een een stap verder, omdat we niet anders meer kunnen." 
Jef Van Hoofstat

Dodental in Gazastrook loopt op tot 34.622

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn in de Gazastrook al 34.622 mensen om het leven gekomen. Dat zegt het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid. De voorbije 24 uur zijn naar verluidt nog eens minstens 26 bijkomende doden gevallen. In totaal vielen in meer dan 200 dagen oorlog ook 77.867 gewonden.
Michael Temmerman

Politieactie om pro-Palestijnse activisten uit universiteit Parijs te verwijderen

De Franse politie is vrijdag begonnen met haar interventie aan Sciences Po-universiteit in Parijs om pro-Palestijnse activisten van de campus te verwijderen. Dat heeft het Franse persagentschap AFP gemeld. De studenten hielden het gebouw sinds donderdag bezet.
Volgens een student van Sciences Po "waren er nog ongeveer vijftig studenten aanwezig in de rue Saint-Guillaume" toen de politie het gebouw binnenging, een week na de start van de protestbeweging in Sciences Po Parijs.
Kort voor 12 uur begonnen studenten in groepjes van tien door de politie verwijderd te worden uit het gebouw van Sciences Po Parijs, vertelde Bastien, een 22-jarige Sciences Po-student die deel uitmaakte van de "vreedzame sit-in" in de hal van de school aan AFP. Volgens Lucas, een andere student, "werden sommige studenten meegesleurd, anderen vastgehouden bij het hoofd of de schouders". 
Aan het einde van de Rue Saint-Guillaume, die sinds vrijdagochtend door de politie werd geblokkeerd, scandeerden studenten die de demonstranten kwamen steunen "we zijn hier, zelfs als Sciences Po dat niet wil, we zijn hier" en "lang leve de strijd van het Palestijnse volk".
De sit-in begon na een intern debat over het Midden-Oosten donderdagochtend. De studenten van het Palestinacomité vonden dat debat "teleurstellend". 
Michael Temmerman

Meer dan 2.000 arrestaties bij universiteitsprotesten in de VS

De afgelopen weken zijn meer dan 2.000 mensen gearresteerd bij pro-Palestijnse protesten op een aantal universiteiten in de Verenigde Staten. Dat melden CNN, NBC en andere Amerikaanse media. Desondanks verspreidt de protestbeweging zich ook internationaal.
Al meer dan twee weken organiseren studenten op tal van universiteiten in de VS pro-Palestijnse protesten. Die vinden plaats uit verzet tegen de Israëlische militaire operatie in de Gazastrook en uit solidariteit met de Palestijnen die er wonen. Daarbij zijn volgens mediaberichten meer dan 2.000 mensen gearresteerd. 
Sinds 18 april zijn arrestaties geregistreerd bij meer dan 40 universiteiten in ten minste 25 staten, meldde de omroep CNN donderdag (lokale tijd). De protesten gingen ook donderdag onverminderd door. Volgens politierapporten werden minstens 30 mensen gearresteerd in Portland in het noordwesten van de VS. Een protestkamp op de Rutgers Universiteit in New Jersey werd vreedzaam ontruimd na een overeenkomst met de demonstranten, volgens een verklaring van de universiteit.
Pro-Palestijnse protesten vergelijkbaar met die in de VS vinden ook plaats in andere landen. Volgens CTV News hebben studenten protestkampen opgezet in de Canadese steden Toronto, Montreal en Vancouver. ABC News bericht dat studenten ook in Australische steden, zoals Sydney en Melbourne, demonstreren. Ook op Britse en Franse universiteiten werden pro-Palestijnse bijeenkomsten gehouden. Die draaien meestal om de eis aan universiteiten en bedrijven om de financiële banden met Israël te verbreken. 
Critici beschuldigen vooral het radicale deel van de protestbeweging van antisemitisme en het bagatelliseren van Hamas. De islamitische organisatie ontkent het bestaansrecht van Israël en ontketende de Gaza-oorlog met een terroristische aanval op 7 oktober.
De Amerikaanse president Joe Biden veroordeelde het geweld bij de protesten scherp in een toespraak in het Witte Huis op donderdag. "Er is een recht om te protesteren, maar niet een recht om chaos te veroorzaken," zei Biden.
Ans Debruyne

Hamasleider heeft nog drie eisen voor bestand


De leider van Hamas in de Gazastrook Yahya Sinwar heeft nog drie eisen voor een bestand in de Gazastrook. Dat heeft een bron dicht bij de Hamasleider donderdagavond gezegd aan de Israëlische televisiezender Channel 12. Sinwar blijft een gegarandeerd einde van de oorlog eisen. Israël heeft dat tot nu toe afgewezen.

Sinwar wil naar verluidt een schriftelijke toezegging voor een "onvoorwaardelijk einde van de gevechten." Volgens de omroep eist de Hamasleider in de Gazastrook ook dat Israël niet verhindert dat de Palestijnse gevangenen die in ruil voor Israëlische gijzelaars zouden worden vrijgelaten, terugkeren naar de Westelijke Jordaanoever. Volgens het laatste ontwerp van een deal wil Israël de gevangenen die levenslang hebben gekregen naar de Gazastrook of naar het buitenland sturen.

De Hamasleider zou daarnaast meer details willen over materialen die Israël wil toestaan om aan het kustgebied te leveren voor de wederopbouw. De Israëlische omroep vermoedt dat Sinwar ervoor wil zorgen dat Hamas zijn tunnels en andere militaire infrastructuur kan heropbouwen.

De extremistische Palestijnse beweging moet officieel nog reageren op een nieuw voorstel voor een wapenstilstand.
Ans Debruyne

Israëlische gijzelaar officieel dood verklaard


Een Israëlische gijzelaar die sinds de aanvallen van Hamas op 7 oktober in de Gazastrook wordt vastgehouden, is doodverklaard. Dat maakten de Israëlische autoriteiten en de familie van de man vrijdag vroeg bekend.
De 49-jarige Dror Or werd officieel doodverklaard in een verklaring van de Kibboets Be'eri, waar de man woonde, en die zwaar getroffen werd bij de aanval van 7 oktober. Zijn vrouw Yonat werd gedood bij de aanval. Twee van hun drie kinderen, Noam en Alma, respectievelijk 17 en 13 jaar oud, werden ontvoerd en vervolgens vrijgelaten onder een wapenstilstandsovereenkomst eind november.

"Het is nu bevestigd dat Dror Or, ontvoerd door Hamas op 7 oktober, werd vermoord en dat zijn lichaam wordt vastgehouden in Gaza", zei ook de Israëlische regering op haar officiële X-account.
Michiel Thijs

Turkije bevestigt dat het handelsbetrekkingen met Israël opschort

Turkije heeft donderdag alle handelsbetrekkingen met Israël opgeschort, nadat het eerder in april al zijn export naar het land had beperkt. Dat heeft het Turkse ministerie van Handel bevestigd, nadat het financiële nieuwsagentschap Bloomberg hierover eerder al had bericht. De nieuwe maatregelen blijven van kracht zolang Israël geen ononderbroken toevoer van humanitaire hulp naar Gaza toelaat, aldus het ministerie in een communiqué.
De Turkse minister van Handel zei er niet bij of de export van Azerbeidzjaanse olie naar Israël via de Turkse haven van Ceyhan door de beslissing wordt geïmpacteerd.
Turkije had vorige maand al de export van verschillende goederen - onder meer staal-, ijzer- en aluminiumproducten - naar Israël beperkt.
Michiel Thijs

Israëlische gijzelaar Dror Or (49) doodverklaard

De kibboets Be'eri heeft bekendgemaakt dat Dror Or (49), een van zijn inwoners, is overleden. Or werd samen met twee van zijn kinderen, Noam (17) en Alma (13), ontvoerd tijdens de Hamas-aanval van 7 oktober en meegenomen naar de Gazastrook. Zijn vrouw werd vermoord tijdens de aanval en het huis van het gezin in brand gestoken. Een andere zoon was niet thuis op 7 oktober en overleefde.
Ors twee kinderen werden op 25 november vrijgelaten tijdens een tijdelijk staakt-het-vuren. 
Tot nu toe zijn al 37 gegijzelde Israëli's officieel doodverklaard. 
Sofie Geusens

Netanyahu: "Als Joden zichzelf niet beschermen, zal niemand het doen"

Joden moeten zichzelf kunnen verdedigen omdat niemand anders het zal doen. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag gezegd, tegen de achtergrond van de aanzwellende kritiek tegen de oorlog van Israël in de Gazastrook.
"Als we onszelf alleen moeten verdedigen, zullen we onszelf alleen verdedigen. Als we de 'heidenen' (niet-Joden) kunnen mobiliseren, is dat prima. Maar als we onszelf niet beschermen, zal niemand ons beschermen", zo zei Netanyahu aan overlevenden van de Holocaust die zondag zullen deelnemen aan de plechtigheden van Yom HaShoah, de jaarlijkse herdenkingsdag van de Holocaust in het Yad Vashem Holocaust Memorial.
De verwoestende oorlog die Israël in de Gazastrook is begonnen als vergelding voor de Palestijnse Hamas-aanval op Israël op 7 oktober, krijgt wereldwijd steeds meer kritiek. 
Verwijzend naar de studentenbeweging in solidariteit met de Palestijnen op Amerikaanse campussen, hekelde Netanyahu vorige week de "verschrikkelijke" demonstraties van "antisemitische horden" die "oproepen tot de vernietiging van Israël" en "Joodse studenten en leraren aanvallen".
Netanyahu wordt ook geconfronteerd met openlijk internationaal verzet - inclusief van de Verenigde Staten, Israëls historische bondgenoot - tegen zijn herhaalde plannen om een groot offensief uit te voeren op de stad Rafah, aan de zuidelijke rand van de Gazastrook, die een toevluchtsoord is geworden voor anderhalf miljoen Palestijnen
Sofie Geusens

Studenten willen universiteitsgebouwen bezetten, maar UGent geeft geen toestemming

"Het bestuur van de UGent geeft aan actievoerders nooit de toestemming om een gebouw te bezetten". Dat zegt de Gentse rector Rik Van de Walle in een reactie op de plannen van studenten om universiteitsgebouwen te bezetten. "De universiteit houdt banden met Israëlische instellingen aan en faciliteert daardoor genocide", stellen organisaties 'Students for Palestine' en 'End Fossil Gent'.
De actievoerders eisen dat de UGent met een actieplan komt om enerzijds alle banden met Israëlische instellingen door te knippen en anderzijds ook duurzaamheidsoverwegingen centraal te stellen bij budgettaire en onderwijskeuzes. Als de universiteit niet ingaat op de eisen, willen ze van 6 tot 8 mei universiteitsgebouwen bezetten. 
Rector Rik Van de Walle gaat niet dieper in op de eisen of de houding van de UGent. "Het bestuur van de UGent geeft aan actievoerders nooit de toestemming om een gebouw te bezetten", zegt de rector in een persmededeling. "Als men tegen dat verbod in toch tot een dergelijke actie overgaat, gelden aan de UGent op elk moment algemene regels die gerespecteerd dienen te worden." Zo mogen actievoerders bijvoorbeeld geen meubels verplaatsen of beschadigingen aanbrengen, moeten ze eigen stewards voorzien en wordt er bij geweld onmiddellijk de politie ingeschakeld.
Sofie Geusens

KU Leuven behoudt lopende onderzoeksprojecten met Israëlische universiteiten: "Grondige screening gebeurd"

De KU Leuven zet haar lopende onderzoeksprojecten met enkele Israëlische universiteiten verder. Dat heeft de bevoegde ethische commissie donderdag beslist. De universiteit heeft de projecten "grondig geëvalueerd", onder meer op basis van de mensenrechten. "De algemene positie is er een van terughoudendheid", schrijft rector Luc Sels (foto) in een blogpost.
De ethische commissie 'dual use, military use and misuse of research' (EC DMM) heeft zich de afgelopen maanden over de lopende projecten met Israëlische instellingen gebogen. De Leuvense universiteit heeft geen structurele banden met Israëlische universiteiten, maar wel projectmatige samenwerkingen. Het gaat om een vijftiental projecten, veelal in grotere consortia gefinancierd door het Europese Horizon-programma.
"Er is een grondige screening gebeurd op het vlak van de inhoud van elk project: er is nagekeken of er een risico is dat de inhoud misbruikt zou kunnen worden of voor militaire doelen gebruikt zou kunnen worden", verduidelijkt Sels. "De projecten zijn eveneens afgetoetst of ze een risico op vlak van mensenrechtenschendingen inhouden, en of de partners niet betrokken zouden zijn bij schendingen van mensenrechten."
Op basis van die screening is beslist om de lopende projecten voort te zetten. "We kiezen voor een evenwichtige en fijnmazige aanpak. Nieuwe samenwerkingen met Israëlische partners moeten eerst ter evaluatie worden voorgelegd aan de EC DMM. De commissie past niet alleen de criteria van de mensenrechtentoets toe, maar zal ook met de nodige strengheid evalueren of het onderzoek mogelijke militaire toepassingen heeft", stelt Sels. "Veel verder kunnen we niet gaan. Er is ook geen meerderheid binnen de universiteit om een strengere aanpak te hanteren."
"We mogen een universiteit niet automatisch gelijkstellen met een overheid", zegt Sels nog. "Als we een verandering in een samenleving willen beogen in de richting van meer democratie en meer openheid, dan moet het wellicht vanuit de universiteiten vertrekken. Gezien de situatie waarin Israël en de bezette Palestijnse Gebieden zich bevinden, kunnen er goede redenen zijn om net wél samen te werken rond thema's zoals vredesopbouw, de werking van overheid en rechtsstaat, mensenrechten, conflictresolutie, inclusie of verbetering van medische zorg."
De universiteit roept haar onderzoekers evenwel op om voorzichtig, waakzaam en terughoudend te zijn bij het aangaan van nieuwe samenwerkingen, "zolang de Israëlische overheid haar harde lijn aanhoudt". De commissie wijst er namelijk op dat "er geloofwaardige aanwijzingen zijn van ernstige mensenrechtenschendingen door het Israëlische leger en de huidige Israëlische regering: de meeste Israëlische universiteiten hebben banden met het leger of worden gefinancierd door de Israëlische overheid."
Sofie Geusens

Turkije zet handel met Israël stop, volgens Bloomberg

Turkije heeft de in- en uitvoer van goederen van en naar Israël donderdag volledig stopgezet. Dat meldt het financiële nieuwsagentschap Bloomberg, op basis van de informatie van twee hooggeplaatste Turkse ambtenaren. Turkije heeft de maatregel nog niet officieel aangekondigd.
Turkije had vorige maand al de export van verschillende goederen - onder meer staal-, ijzer- en aluminiumproducten - naar Israël beperkt. Ankara nam die beslissing vanwege het offensief van het Israëlische leger in de Gazastrook. "Deze beslissing blijft van kracht tot Israël een onmiddellijk staakt-het-vuren afkondigt en de continue toegang van humanitaire hulp tot de Gazastrook toelaat", verklaarde het Turkse ministerie van Handel toen.
Turkije heeft de voorbije maanden herhaaldelijk felle kritiek geuit op de militaire operatie in Gaza. Woensdag kondigde het land ook aan dat het zich gaat aansluiten bij de genocidezaak die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft aangespannen tegen Israël.
Sofie Geusens

Hamas zegt dat wapenstilstandsovereenkomst in 'positieve geest' wordt bestudeerd

Hamas bestudeert een voorstel voor een tijdelijk staakt-het-vuren met Israël in een "positieve geest". De door Iran gesteunde militante groep is van plan om "zo snel mogelijk" een delegatie naar Egypte te sturen om de onderhandelingen voort te zetten, volgens de commentaren van senior leider Ismail Haniyeh, die donderdag op Telegram werden geplaatst.

Haniyeh sprak met Abbas Kamal, hoofd van de algemene inlichtingendienst van Egypte. De Hamasleider besprak de situatie ook met de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani, en de twee kwamen overeen om de gesprekken voort te zetten met het doel een overeenkomst te bereiken. 
Sofie Geusens

Nu ook pro-Palestijnse protesten aan Britse universiteiten

De pro-Palestijnse protesten in de Verenigde Staten krijgen navolging in het Verenigd Koninkrijk. Studenten in Leeds, Newcastle en Bristol sloegen woensdag hun tenten op voor de universiteitsgebouwen uit protest tegen de oorlog in de Gazastrook, zo meldt het Britse persbureau PA.
De Conservatieve minister verantwoordelijk voor parlementaire zaken, Penny Mordaunt, riep de politie op om "extreem hard op te treden" als studenten hun toevlucht zouden nemen tot geweld. 
De woordvoerder van premier Rishi Sunak benadrukte het recht op vreedzaam protest. "Dat mag echter niet worden misbruikt om anderen te intimideren of onrust te zaaien. Natuurlijk heeft de politie al uitgebreide bevoegdheden en ze zullen onze volledige steun blijven krijgen als dat nodig is," zei hij. 
De krant The Times meldde dat de kampen in het Verenigd Koninkrijk slechts een fractie van de grootte waren van die aan de Amerikaanse universiteiten Yale en Columbia.
Sofie Geusens

Politie in Californië gooit pro-Palestijns kamp plat bij UCLA en arresteert demonstranten

Honderden politieagenten hebben donderdag vroeg (lokale tijd) het terrein van een pro-Palestijns protest op de Universiteit van Californië in Los Angeles overspoeld, uitdagende demonstranten gearresteerd en hun kampement ontmanteld. Dat meldt persagentschap Reuters.

Het politieoptreden voor zonsopgang op de UCLA was het meest recente incident in de toenemende spanningen op Amerikaanse universiteitscampussen, waar protesten tegen de oorlog van Israël in Gaza hebben geleid tot botsingen tussen studenten onderling en met de politie.
Voordat ze binnenkwamen, drong de politie er met herhaalde luidsprekers bij de demonstranten op aan om de protestzone, die een centraal plein ter grootte van een voetbalveld besloeg, te ontruimen.
"Als u niet vertrekt en aanwezig blijft in het kampement of ongeautoriseerde tenten of structuren ... bent u in overtreding van de wet en degenen die ervoor kiezen om te blijven kunnen sancties tegemoet zien", zei de UCLA in een waarschuwing in de vroege ochtend voordat de politie het kampement afsloot.

Na zich urenlang rond de campus te hebben verzameld, trokken agenten uiteindelijk in rijen met wapenstokken door het gebied terwijl demonstranten - sommigen met witte helmen - de handen ineen sloegen in een poging hun opmars te blokkeren.
Op live tv-beelden was te zien hoe agenten tenten neerhaalden en het kampement verwijderden, terwijl gearresteerde demonstranten met hun handen vastgebonden op de grond zaten.

Op UCLA waren tijdens de aanvaring tussen politie en de demonstranten tientallen luide explosies te horen van flash-bang charges, oftewel verdovingsgranaten, die door de politie werden afgevuurd toen ze in de vroege ochtend het kamp binnentrokken. Demonstranten, waarvan sommigen geïmproviseerde schilden en paraplu's droegen, probeerden de opmars van de agenten te blokkeren, terwijl ze "duw ze terug" scandeerden en met felle lichten in de ogen van de politie schenen.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen