Direct naar artikelinhoud
NieuwsItalië

Protest tegen toegangskaartjes voor Venetië op eerste dag

Een groep toeristen op het San Marcoplein in Venetië.Beeld Manuel Silvestri / Reuters

Enkele honderden inwoners van toeristentrekpleister Venetië zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen het ‘toegangsticket’ voor dagjesmensen dat donderdag voor het eerst verplicht was. Ze vinden dat hun stad door het experiment om massatoerisme te verdunnen een ‘themapark’ wordt.

Als eerste stad ter wereld vraagt Venetië op de 29 drukste dagen tot de zomer 5 euro toeristenbelasting per bezoeker, in de hoop dat dit zorgt voor een betere spreiding van toeristen. Vorig jaar werd de stad bezocht door 20 miljoen mensen, waarvan de helft dagjesmensen. In het hoogseizoen zijn er met 40.000 bezoekers per dag bijna even veel toeristen als inwoners in de sfeervolle lagunestad, waar nog maar 49.000 mensen wonen. Door Airbnb-verhuur aan vakantievierende bezoekers zijn er steeds minder woningen beschikbaar voor inwoners, die bovendien steeds duurder worden.

Deze donderdag, een nationale feestdag in Italië, werden er voor het eerst toegangskaartjes verkocht. Het is een lang gekoesterde wens van burgemeester Luigi Brugnaro. Dagjesmensen zonder kaartje die bij steekproeven worden betrapt, riskeren een boete tussen de 50 en 300 euro.

Betaalbare huurwoningen

Enkele Venetiaanse handelsverenigingen en bewonersorganisaties hielden een vreedzaam protest tegen de maatregel, die volgens hen Venetië in een soort openluchtmuseum verandert, terwijl de verkoop van toegangstickets geen toerist zal tegenhouden en ook niet helpt tegen de structurele problemen, zoals een gebrek aan betaalbare huurwoningen.

De kennismaking met de nieuwe regels verliep voor sommige bezoekers rommelig. Zo wisten sommige hotelgasten, die zijn vrijgesteld van het kopen van een toegangskaartje omdat in hun overnachting al toeristenbelasting is inbegrepen, niet dat ze zich ondanks hun vrijstelling wel moeten registreren. Bij het station stonden stewards klaar om mensen die er niet in waren geslaagd online een QR-code als toegangbewijs op te halen, de weg te wijzen naar een offline registratieloket.

Cruiseschepen

Andere maatregelen in Venetië zijn beperkingen voor toergroepen, die niet meer dan 25 toeristen mogen rondleiden. Gidsen mogen geen geen gebruik van luidsprekers maken. Ook zijn cruiseschepen niet meer welkom in de lagune.

Andere Italiaanse steden die kampen met overtoerisme hebben maatregelen om de meest bezochte attracties te ontzien, maar van toegangskaartjes voor een hele stad is nog nergens sprake. Como, populair wegens het gelijknamige meer en de nabijgelegen Alpen, overweegt het Venetiaanse model in te voeren als het experiment goed verloopt.