© BFM, atv

Schoorstenen bij Antwerps havenbedrijf gecontroleerd neergehaald: vier luide knallen hoorbaar

Antwerpen -

In de Antwerpse haven zijn zaterdag drie schoorstenen gecontroleerd neergehaald op de site van de voormalige raffinaderij van Gunvor. Dat ging gepaard met vier luide knallen die tot ver hoorbaar waren. Op het terrein komt een nieuwe groene energiehub.

Het bedrijf Vopak Energy Park nam vorig jaar de terreinen van Gunvor, een oude raffinaderij langs de Scheldelaan in het Antwerpse havengebied, over. “We wilden de concessie, in samenwerking met de havenautoriteiten, herconfigureren. Het primaire doel is een positieve bijdrage te leveren aan het koolstofvrij maken van het industriële cluster en de site verder ontwikkelen richting een nieuwe groene energiehub”, legt manager van de site Ronny Stijleman uit.

Bij de herbestemming van de site horen natuurlijk ook de nodige aanpassingen. “Onder meer de oude raffinaderij en terminal worden momenteel afgebroken”, gaat Stijleman verder. De voorbije weekends waren reeds op drie verschillende momenten knallen hoorbaar. “Vandaag (zaterdag, red.) werden drie schoorstenen gecontroleerd neergehaald. Dat gebeurde door gespecialiseerde bedrijven, die daarvoor springstof gebruikten.”

© Vopak

Dat verklaart ook meteen de vier knallen die zaterdagochtend tot ver in de omgeving hoorbaar waren. Afgelopen week werden omwonenden gewaarschuwd via een BE-Alert. “Zaterdag was de laatste dag dat er met gebruik van springstoffen gewerkt werd. Alle afgebroken installaties worden volledig gerecycleerd”, zegt Stijleman nog. “Bij deze activiteiten was er geen gevaar voor de omgeving, omliggende bedrijven en omwonenden. Uiteraard deden er alles aan om eventueel overlast tot een minimum te beperken.” (jtp)

© Vopak

© Vopak

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen