© Gil Plaquet

Guns N’ Roses op Graspop: steengoed concert, maar enkele solootjes te veel

De Amerikaanse rockgroep Guns N’ Roses heeft het publiek van Graspop in Dessel donderdagavond getrakteerd op drie en half uur muzikale topkwaliteit. Maar gitarist Slash had toch beter enkele solootjes minder gespeeld.

Christof Willocx

LEES OOK. Zweedse band roept op tot masturbatie op Graspop

Guns N’ Roses is een van de populairste hardrockbands ter wereld, maar hun laatste grote successen dateren al van het begin van de jaren negentig. Hun laatste album, het in 2008 verschenen Chinese Democracy, was eigenlijk een commerciële flop.

Maar met ‘Sweet child o’ mine’, ‘November rain’ en ‘Paradise city’ bezit de groep rond zanger Axl Rose een trio aan klassiekers die niet snel uit het collectieve geheugen zullen worden gewist. Die songs passeerden donderdag in Dessel stuk voor stuk de revue, en het publiek zong er elk woord van mee. Tijdens de afsluitende gitaarsolo van ‘November rain’ waren er zelfs mensen die aan hun gelaatstrekken te zien even in de zevende hemel verkeerden.

Guns N’ Roses is veel meer dan die drie tijdloze songs. Al in het begin van het concert kreeg de band het publiek helemaal mee met hits als ‘It’s so easy’, ‘Mr. Brownstone’ en ‘Welcome tot the jungle’. Dat zijn stuk voor stuk perfecte hardrocknummers die strak en met veel vaart werden gespeeld. Er stond een hongerige band op het podium die beseft dat de vele interne ruzies in het verleden puur tijdverlies zijn geweest, waardoor er flink wat schade moet worden ingehaald.

LEES OOK. Amerikaanse rocklegende pikt concert mee in Antwerps jongerencentrum: “Een unicum”

(Lees telkens verder onder de foto’s)

© Gil Plaquet

Een solo van een kwartier

Het moet gezegd: op zijn 56ste heeft Axl Rose nog steeds niets aan zangkwaliteiten ingeboet. Hij wisselt moeiteloos tussen hoge en lage tonen, en klinkt loepzuiver in zijn ruwe falsetzang. Ook de 52-jarige gitarist Slash, die in 2016 na twintig jaar terugkeerde bij de band, verkeert in topvorm. Met zijn zwarte krullen en eeuwige zonnebril schudde hij in Dessel de ene na de andere melodieuze en lange gitaarsolo uit zijn mouw.

In die solo’s van Slash zit zowel de sterke als de zwakte van dit concert. Slash behoort volgens vele rockliefhebbers tot de allerbeste gitaristen van de wereld, en in Dessel bewees hij die titel meer dan waard te zijn. Maar hij hoort zichzelf te graag spelen. Op Graspop liepen de solo’s van Slash wel heel erg uit. Eén keer speelde de man zelfs een solo van vijftien (!) minuten. Het klonk allemaal mooi, maar het zou indrukwekkender geweest zijn als zijn kunstjes de helft minder lang hadden geduurd. Dan bleven ze meer hangen en zouden onze gedachten niet zijn afgedwaald.

LEES OOK. Dessels hardrock- en metalfestival is ook populair bij het sterke geslacht: dit zijn de vrouwen van Graspop

© Gil Plaquet

Een covertje hier, een covertje daar

Ook de vele covers in de set waren overbodig. ‘Live and let die’, een nummer van Wings, klonk goed. Maar die instrumentale versie van ‘Wish you were here’ van Pink Floyd en de zoveelste remake van ‘Black hole sun’ van Soundgarden hadden niet meteen op de muzikale menulijst moeten staan. Minder solo’s en minder covers zouden het concert een uurtje korter hebben gemaakt, waardoor de set meer gebald was geweest en de groep een nog diepere indruk had gemaakt. Less is more, zoals ze dat in het Engels zo mooi zeggen.

De vermoeidheid bij het publiek sloeg dan ook toe, waardoor een bekend nummer als ‘Knockin’ on heaven’s door’, een hit die Guns N’ Roses bij Bob Dylan leende, niet de gebruikelijke meezingmomenten opleverde.

© Gil Plaquet

Mooie ballades

Maar dat zijn al bij al slechts kleine smetten op het blazoen. Guns ’n Roses bewees op Graspop zowel goed te zijn in stevige rocksongs als in rustige nummers. ‘This I love’ is bijvoorbeeld een hele mooi piano- en strijkersballade, die u zeker eens op YouTube moet opzoeken. Het lied had even goed van Mariah Carey kunnen zijn, maar die zou het zonder twijfel minder doorleefd gezongen hebben als Axl Rose.

Ook de mooie anti-oorlogssong ‘Civil war’ klonk 25 jaar na datum helaas nog steeds actueel. En in ‘I used to love her’ bewees Guns N’ Roses zelfs dat ze niet terugdeinzen voor een lichtvoetige popsong. Al zal de gemiddelde popgroep de zin ‘I used to lover her, but I had to kill her’ wellicht niet meteen in het repertoire opnemen.

Guns N’ Roses was in Dessel dus veelzijdig, steengoed en in absolute topvorm. Als nu nog iemand aan Slash kan vertellen dat hij zijn ellenlange demonstraties als Guitar Hero beter moet doseren, komt het weer helemaal goed met deze band. Misschien komt er ooit wel weer een schitterend album van.

© Gil Plaquet

© Gil Plaquet

© Gil Plaquet

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER