Luister naar

Spanje wil meer greep krijgen op Catalonië

Nieuws
De Catalaanse premier wil de onafhankelijkheid uitroepen als Spanje geen dialoog aanvaardt. De Spaanse premier wil Catalonië onder curatele stellen als de optie van zelfstandigheid niet wordt opgegeven.
Herman Veenhof Herman Veenhof
donderdag 19 oktober 2017 om 20:41
Carles Puigdemont, leider van de regionale regering van Catalonië, probeert steun van de Europese Unie te krijgen voor onafhankelijkheid.
Carles Puigdemont, leider van de regionale regering van Catalonië, probeert steun van de Europese Unie te krijgen voor onafhankelijkheid. ap / Manu Fernandez

Madrid – Barcelona

De Spaanse ministerraad komt zaterdag in een speciale zitting bijeen om Catalonië weer onder centraal bestuur te stellen. Dat heeft de Spaanse regering donderdag laten weten. Het kabinet van premier Mariano Rajoy wil ‘in het belang van de Spanjaarden, onder wie de burgers van Catalonië, de grondwettelijke orde herstellen’.

Een instrument voor dat beleid is artikel 155 uit de Spaanse grondwet van 1978. Dat geeft de centrale regering in Madrid de mogelijkheid bij bedreiging van de grondwettelijke orde in te grijpen bij lagere overheden. Het grondwetsartikel komt neer op bestuurlijke dwang. Catalonië zou dan feitelijk onder politieke curatele worden gesteld. Bestuurders van gemeenten en de politie zouden hun zeggenschap verliezen; Catalonië zou dan veel minder zelf mogen beslissen dan in de huidige situatie van culturele, economische en zelfs deels politieke autonomie.

De harde houding van Madrid vloeit voort uit de opstelling van de Catalaanse premier Carles Puigdemont eerder donderdag. Hij liet weten dat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid kan uitroepen, als de centrale regering een dialoog uit de weg blijft gaan. De regering stelt dat een referendum waarin Catalaanse kiezers op 1 oktober voor onafhankelijkheid hebben gestemd, illegaal was. Premier Rajoy had om een eenduidig ja of nee gevraagd in de kwestie van de Catalaanse wens tot onafhankelijkheid.

Europese Unie

Puigdemont heeft donderdag ook om steun van de Europese Unie gevraagd en in een brief aan Rajoy opnieuw aangedrongen op overleg. De EU zit met de kwestie in haar maag. In principe is men voor regionale zelfbeschikking, maar er is vrijwel geen draagvlak voor onafhankelijkheid van Catalonië bij de lidstaten en de organen van de EU zelf. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie wil dat niet; 28 landen in een club is al lastig genoeg. Ook zijn vicevoorzitter Frans Timmermans laat zich in die zin uit.

Toch riepen de Belgische en Luxemburgse premiers de Spaanse minister-president donderdag op tot een ‘politieke dialoog’ met Catalonië. Volgens de Luxemburgse premier Xavier Bettel, gesteund door zijn Belgische collega Charles Michel, is een discussie de aangewezen optie. ‘Elk vertoon dat de een sterker is dan de ander is niet de beste oplossing’, zei Bettel.

De twee premiers veroordeelden bij aankomst voor de EU-top in Brussel het hardhandige optreden van de Spaanse politie tijdens het referendum. Ook Rajoy maakte zijn opwachting in Brussel. De Spaanse premier wilde bij aankomst geen commentaar geven op het conflict met Catalonië. Zonder een woord te zeggen liep hij het gebouw van de Europese Raad binnen.

De Nederlandse premier Mark Rutte viel zijn beide liberale collega’s niet bij. ‘Dit is een zaak tussen de Spaanse regering en een Spaanse regio’, zei hij. Rutte vindt het ‘zeer ongepast om er iets over te zeggen. Er is pas een rol voor de Europese Unie als Spanje daarom vraagt.’ <

artikel 155

Het artikel zelf bestaat uit maar een paar regels en is nog nooit gebruikt. Als een autonome regio het belang van Spanje schaadt, of zijn (grond)wettelijke verplichtingen niet nakomt, kan de centrale regering die regio officieel tot de orde roepen. De regionale leider krijgt dan enige tijd om te reageren. Leidt dat niet tot een vergelijk, dan kan de Spaanse regering ‘de noodzakelijke maatregelen treffen’ om de regio weer in het gareel te laten lopen. Die maatregelen worden niet geconcretiseerd. Drie opties lijken voor de hand te liggen: afzetten van de Catalaanse leiding en nieuwe bestuurders aanstellen, bestuur vanuit Madrid of het uitschrijven van nieuwe verkiezingen in de regio.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.

Anti-abortusdemonstratie in 2023 in Rome.

Italië wil anti-abortusactivisten toegang geven tot abortusklinieken: 'Mogelijkheid voor reflectie'

De Italiaanse regering is van plan om anti-abortusactivisten toegang te geven tot centra voor gezinsplanning. Het Italiaanse lagerhuis nam een wet aan waarin dat wordt geregeld. Critici noemen het een aanval op het recht op abortus.

‘Rusland wint ongeveer een kilometer terrein per week, dat kan Oekraïne nu stoppen’, zegt Osinga. Belangrijk zijn met name 155mm-granaten, de standaardmunitie voor westerse houwitsers.

Nieuwe steun kan snel het Oekraïense front bereiken, maar zal niet direct het verschil maken

De afgelopen maanden waarschuwde hij steevast voor een nederlaag, nu denkt president Zelensky dat Oekraïne ‘kans maakt op de overwinning’. Door het steunpakket van de VS is de hoop terug.

De familie Reijnoudt op de compound in Juba. 'Ik geloof er echt in dat ik met de vluchten van MAF iets kan betekenen voor het individu', zegt Gerbrand.

Van Scherpenzeel naar conflictgebied in Zuid-Soedan. Familie Reijnoudt emigreerde om te werken voor MAF

Hoe is het om met je gezin te verhuizen naar een stad in een conflictgebied? Gerbrand en Gerlinda Reijnoudt emigreerden met hun drie kinderen naar Zuid-Soedan. ‘Door jaren van oorlog zijn gezinnen verscheurd.’