Dag twee was zonnig, tot het in de late namiddag weer begon te regenen.© BB

Oesters en verse pizza uit Napolitaanse houtovens: vijf keer nieuw lekkers op Extrema Outdoor

Houthalen-Helchteren -

Ben jij een Extrema Outdoor-feestneus, maar heb je nog geen idee wat je straks moet eten op de festivalweide? Wij probeerden vijf gloednieuwe standjes en gerechten uit.

Lien Vande Kerkhof

1. JIMMYZ

Bakker Louis Delafaille en vleeschef Jules Koninckx bundelden hun krachten tot eigen burgerconcept Jimmyz, waarmee ze sinds vorig jaar de populairste festivals afschuimen. “We vonden dat er nood was aan echte smashed burgers met goed brood. Bij gewone burgers is het vlees snel een paar centimeter dik. Smashed burgers worden ‘platgeslagen’ op een grill, en dus ‘gesmashed’. Waardoor de randen van de burger krokant zijn en het vlees toch sappig blijft.”

JIMMYZ.© Sven Dillen

2. Sumac

Je vindt de Libanese keuken van Sumac op de Marnixplaats op ‘t Antwerpse zuid. Ze staan voor de tweede keer op Extrema, maar bieden de falafels tussen hun overheerlijke flatbread dit jaar ook aan als aparte snack, met een laagje tahini (een smeuïge pasta van geroosterde sesamzaadjes). Drie stuks voor 1,5 bonnetje of 5,6 euro. “Wie een volledige maaltijd wil, kan Libanees flatbread gevuld met tahini, tabouleh, gepekelde ajuinen en gegrilde kip of falafel bestellen”, wordt ons uitgelegd. “Zo’n broodje kost 3,5 bonnetjes, of 13,15 euro. We merken dat festivalgangers een gezond en lekker alternatief heel erg appreciëren. Het moet niet elke dag vettige pita of een puntzak met frietjes zijn.”

Sumac.© Sven Dillen

3. Robijn

‘Wine & Dine’-restaurant Robijn in de Genkse Vennestraat lokt zaterdagmiddag veel festivalgangers die zin hebben in oesters. “Oesters combineren goed met het zonnetje”, vindt Cas, die hier is met zijn vriend Ivo uit Antwerpen. “En daar hoort natuurlijk een glaasje champagne bij. We zijn hier om een dagje goed te leven en kijken niet naar ons budget. Ons vakantiegeld is net gestort (lacht). We werken zelf in de horeca dus we zijn sowieso grote levensgenieters.”

Oesters kosten 4 bonnetjes of 15 euro, net als een glas ‘Thierry Fournier’. En voor wie eens iets anders wil proberen: aan dit standje vind je ook een selectie zorgvuldig gekozen natuurwijnen.

Champagne en oesters van Robijn.© Sven Dillen

4. Eaters

Het Koreaanse eetconcept Eaters heeft twee fysieke vestigingen in Brussel en eentje in Luik. “We staan voor het eerst op Extrema Outdoor”, zegt uitbater Raphael. “De banh mi is onze specialiteit: een broodje gevuld met wortel, gefrituurde ui, komkommer, aziatische mayonaise, teriyakisaus, koriander en crispy chicken, pulled beef of crispy tofu. In combinatie met ‘sweet potato fries’ betaal je 5 bonnetjes of 18,75 euro. Voor een broodje alleen leg je 3,5 bonnetjes of 13,15 euro neer.”

Eaters.© Sven Dillen

5. Old Scuola

Een van de opvallendste eetstandjes op de weide is dat van Old Scuola, een Nederlandse pizzabakker met twee pizzarestaurants in Rotterdam. “Wij bakken onze pizza’s in echte houtovens uit Napels, die helemaal naar Nederland zijn getransporteerd”, vertelt bedrijfsleider Bob Zander. “We zijn gisteren de hele dag bezig geweest met het maken van deeg. Dat doen we zelf met de hand, zonder deegrol. Verder gebruiken we alleen maar verse en kwaliteitsvolle ingrediënten. Prijs-kwaliteit gezien, heb je met een van onze pizza’s dus wel een echte restaurantmaaltijd. We vragen 4,5 bonnetjes voor een volledige pizza, dat is 16,9 euro.”

Bob Zander van Old Scuola.© Sven Dillen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer