Weerfenomeen El Niño lijkt stil te vallen: “Nog onduidelijk of we meteen naar koudere fase overgaan”

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat El Niño naar een neutrale fase aan het overgaan is. Het weerfenomeen zorgde sinds vorige zomer voor recordtemperaturen. Onzeker en bijzonder interessant is wat die neutralisering betekent voor de opwarming van de aarde.

Guy Stevens

De Australische nationale weerdienst, The Australian Bureau of Meteorology, zegt aanwijzingen te zien dat El Niño stilvalt. Het baseert zich daarvoor op de metingen die het uitvoert in de Stille Oceaan. De temperatuur van dat water is een indicator voor de sterkte van het weerfenomeen. El Niño doet zich om de paar jaar voor, en brengt warm water vanaf de kust van Peru in Zuid-Amerika richting andere regio’s. Het weerfenomeen veroorzaakt wereldwijd toegenomen periodes van droogte en overstromingen.

LEES OOK. “We dreigen onbekend terrein te betreden”: klimaatopwarming gaat sneller dan voorspeld, en naar de oorzaak is het gissen

Nu is de temperatuur van het water voor het eerst sinds juni sterk aan het dalen, en dat zou er dus op kunnen wijzen op een overgang naar een neutrale fase. Dat is interessant, zegt weerman Bram Verbruggen. “De vraag is of we lang in de neutrale fase zullen blijven hangen. Het zou best kunnen dat we rechtstreeks naar de koudere fase overgaan, La Niña, met als gevolg onder meer een hoger aantal orkanen boven de oceanen. Maar dat weten we dus niet zeker. Het wordt afwachten.”

Voor klimaatwetenschappers breekt een interessante periode aan omdat duidelijk zal worden in welke mate El Niño bijgedragen heeft aan de opwarming van het klimaat. De hoop is dat de opwarming na de uitwerking van het weerfenomeen weer de modellen van de klimaatwetenschappers zal volgen. En die opwarming zelf dus iets minder lijkt dan de voorbije maanden het geval leek. Is dat niet zo en zitten dan hebben we effectief te maken met een snellere opwarming dan gedacht, en moet er mogelijk een tandje bijgestoken worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen