Direct naar artikelinhoud
Sport

Vettel wint in Spa en nadert op Hamilton: Stoffel Vandoorne eindigt in zijn thuisrace als laatste

► De McLaren van Fernando Alonso vliegt in brokken uiteen na de start.Beeld REUTERS

Sebastian Vettel (Ferrari) heeft voor de derde keer de GP van België in Spa-Francorchamps gewonnen. De Duitser ging in de eerste bochten al voorbij WK-leider Lewis Hamilton. Stoffel Vandoorne beëindigde de race als laatste.

Alle spanning zat in de eerste ronde gebald in de Belgische grand prix, die na iets meer dan honderd meter al een berg puin baarde. Nico Hulkenberg ging op weg naar de eerste bocht veel te laat op de rem van zijn Renault staan en reed Alonso aan. De McLaren ging de lucht in en scheerde rakelings over de Sauber van Charles Leclerc. Meteen vijf auto's uitgeschakeld, want iets verderop tikten ook Ricciardo en Räikkönen elkaar in de chaos aan. Ze zouden na reparatie wel opnieuw vertrekken, maar gaven uiteindelijk ook op.

Meteen vijf auto's uitgeschakeld, want iets verderop tikten ook Ricciardo en Räikkönen elkaar in de chaos aan

Ook in de eerste ronde: Vettel ging Hamilton - vanop zijn poleposition het snelst gestart - in de lange ren naar Combes voorbij. Knap, maar vooral net op tijd, want een paar seconden later rukte de safetycar uit om de puin in de eerste bocht te laten ruimen. Toen de race weer op gang kwam, bracht ze geen verrassingen meer. Vettel pakte zijn vijfde overwinning van het seizoen - evenveel als Hamilton nu - en knaagde aan zijn achterstand in het klassement: nu nog zeventien punten.

Achterin was de Belgische grand prix een rit door de hel voor Stoffel Vandoorne. Met zijn amechtige McLaren was het onmogelijk om iets te laten zien voor eigen volk. De West-Vlaming probeerde nog met een verrassende strategie: hij wisselde meteen banden in de eerste ronde, onder de safetycar, in de hoop daarna niet meer te moeten stoppen. Maar zijn rubber hield het niet, zodat Vandoorne uiteindelijk toch nog eens banden moest wisselen. Slotsom: vijftiende en laatste.

Eindeloze ellende met een gruwelijk trage auto, zozeer dat sommige waarnemers karaktermoord vermoedden

In een al zeer moeilijk seizoen kreeg hij het in Francorchamps allemaal over zich heen. Eindeloze ellende met een gruwelijk trage auto, zozeer dat sommige waarnemers karaktermoord vermoedden. Alarmerende geruchten over zijn toekomst, ook dat. En een uitzichtloze situatie bij McLaren.

Zak Brown, de CEO van McLaren, was er het voorbije weekend niet bij. Op zijn minst merkwaardig, want nooit zat zijn team in diepere ellende dan in Francorchamps. Het illustreert de situatie bij McLaren: geen leiding meer, geen richting.

Zoals er nog veel meer nodig zal zijn om het team nog uit het dal te krijgen. De traagste auto op de startgrid: het is een regelrechte blamage voor een team dat nog altijd in de top vijf van de dikste jaarbudgetten zit. Vooral de MCL33 van Vandoorne - Alonso reed nog de zeventiende tijd in de kwalificaties - was niet vooruit te branden. Vandoorne reed in iedere sessie, van de eerste vrije training tot de kwalificaties, allerlaatste. Het was ook zijn positie in de race gisteren.

Het illustreert de situatie bij McLaren: geen leiding meer, geen richting

"Alle problemen zitten blijkbaar altijd langs mijn kant van de garage", zei Vandoorne. Het is een gevoel dat ook in de perszaal leeft. Collega's namen zelfs het woord sabotage in de mond.

De technische problemen die Vandoorne zaterdag had, toen McLaren hem in de vrije training wilde vergelijken met reservecoureur Lando Norris, de twee grand prixs (Silverstone en Hockenheim) met een chassis dat onverklaarbare mankementen had, gekoppeld aan veel andere kleine dingen: allemaal samen vormt het stilaan een verdacht amalgaam. Bovendien wilde McLaren dit weekend niet ontkennen dat een andere rijder (Esteban Ocon van Force India) al een stoeltje mocht passen.

Sereen

Vandoorne liep er het hele weekend sereen bij, viel nooit uit zijn professionele rol. "Wat wil je dat ik doe? Ik probeer er het beste van te maken, toch wat plezier te putten uit het rijden."

En over de geruchten over een mogelijke vervanging was de West-Vlaming kort. "Als McLaren wil dat ik betere prestaties neerzet, dan moet het me eerst een auto geven die dat mogelijk maakt." En wat het beste moment van zijn weekend was? "In de fanzone, met de fans..."

GP van België

1. Sebastian Vettel (Dui/Ferrari)

308,052 km in 1u23:34.476

2. Lewis Hamilton (GBr/Mercedes)op 11.061

3. Max Verstappen (Ned/Red Bull)31.372

WK-tussenstand

1. Lewis Hamilton (GBr)231 ptn

2. Sebastian Vettel (Dui)214

3. Kimi Räikkönen (Fin)146