MyGov.be komt bovenop een hoop andere administratie-apps

Met MyGov.be zijn we een nieuwe overheidsapp rijker. Op termijn kan je die app gebruiken als alternatief voor je fysieke identiteitskaart of rijbewijs. MyGov.be komt bovenop een hoop andere Vlaamse, federale en private online platformen. Zie je door de bomen het bos niet meer? We sommen de belangrijkste tools voor je op.

MyGov.be

"De digitale portefeuille voor al uw overheidsinformatie", zo luidt de slogan voor MyGov.be. De app - die uitgaat van de federale overheid - werd vandaag voorgesteld en is vergelijkbaar met het Vlaamse Burgerprofiel (zie onder).

In de app kan je de digitale versies bewaren van je identiteitskaart, rijbewijs en vaccinatiebewijzen. Maar ook andere overheidsdocumenten zoals de Europese ziekteverzekeringskaart of je huwelijksakte. 

"Voor vlieg- of festivaltickets gebruiken velen nu al een app die als wallet dienstdoet. Voor alle essentiële overheidsgegevens zetten we nu belangrijke stappen in dezelfde richting met een specifieke en beveiligde app", zei minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) bij de voorstelling van de app.

Op termijn kan je bijvoorbeeld op reis de app gebruiken wanneer je in het buitenland naar je vaccinatiebewijs of ID gevraagd wordt. Ook wanneer je op dat moment offline bent.

Pas in 2026 volledig beschikbaar

Vandaag kan je enkel een basisversie van de app downloaden. Dat betekent dat het toepassingsgebied voorlopig nog beperkt blijft. Identiteitsgegevens en het rijbewijs zijn bijvoorbeeld wel al terug te vinden in MyGov, maar hebben nog geen juridische waarde. Ook elektronisch ondertekenen kan voorlopig nog niet. 

Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) en staatssecretaris Mathieu Michel (MR) bij de voorstelling van de app.

Ouders van kinderen onder de 12 jaar kunnen met de app wel al zonder fysieke ISI+-kaart naar de apotheker, en ook de coronavaccinatiecertificaten zijn beschikbaar in MyGov.

In MyGov.be kan je ook je eBoxberichten ontvangen. Op termijn moeten ook andere digitale platformen van de federale overheid geïntegreerd zijn in de app. In MyGov zou je dan ook My Pension en Myminfin kunnen raadplegen.

Aanmelden kan via Itsme of je eID. De app is niet verplicht. 

eBox

De eBox kan je het best beschouwen als je persoonlijke, digitale brievenbus waarin je berichten van de verschillende overheden in ons land (federaal, Vlaams, provinciaal, lokaal) kan ontvangen.

Het gaat alleen om communicatie, niet om documenten. Zo ontvang je bijvoorbeeld een bericht van de federale overheidsdienst Financiën dat je nieuwe aanslagbiljet beschikbaar is op het digitale platform MyMinfin (een andere overheidsdienst), met een link naar MyMinfin om dat aanslagbiljet te raadplegen.

Er zijn momenteel zo’n 220 overheidsdiensten bij eBox aangesloten. Naast de FOD Financiën zijn dat onder meer de RVA, Kidslife (voor bijvoorbeeld kinderbijslag) en FOD Justitie (voor bijvoorbeeld verkeersboetes).

Ook heel wat gemeenten en regionale diensten zoals OCMW’s maakten intussen mogelijk dat je hun communicatie aan je eBox kan koppelen. 

Let wel: zodra je je eBox activeert, ontvang je alle communicatie van je gekoppelde overheidsdiensten alleen nog via die weg, niet meer via papier of via je eigen mailbox (Gmail, Outlook…). Je kan wel instellen dat je een mail in je eigen mailbox ontvangt als er een nieuw bericht in je eBox staat. Dit doe je best om geen belangrijke communicatie over het hoofd te zien.

Mijn Burgerprofiel

Mijn Burgerprofiel is een Vlaams platform. Het is als het ware een digitaal loket, een dienstverleningstool waarin je allerlei overheidszaken kan regelen. Je kan er bijvoorbeeld attesten zoals je geboorte- of huwelijksakte downloaden, vergunningen en premies aanvragen enzovoort. 

Het gaat daarmee verder dan eBox, wat zoals hierboven beschreven hoofdzakelijk een digitale brievenbus is. Je kan overigens je eBox aan Mijn Burgerprofiel koppelen. Zo krijg je ook in je Burgerprofiel een seintje als er een nieuw bericht in je eBox staat.

Meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten is aangesloten op Mijn Burgerprofiel, al betekent dit niet dat zij hun lokale dienstverlening al volledig hebben gedigitaliseerd. Je neemt best zelf een kijkje op je Burgerprofiel wat al dan niet mogelijk is.

Er bestaat ook een app van Mijn Burgerprofiel met daarin een digitale portefeuille, waarin je bijvoorbeeld een kopie van je identiteitsdocumenten of je toegangspas tot het recyclagepark kan bewaren.

Gemeentebesturen kunnen een eigen variant uitbrengen van de app, die ze verder kunnen uitbreiden met vergunningen, aktes of de mogelijkheid om afspraken te maken.

Privé-aanbieders

Platformen zoals Doccle, Zoomit en POM zijn privé-aanbieders van digitale diensten waarop je facturen en documenten van bedrijven en instellingen kan ontvangen, afhandelen en/of bewaren.

Het gaat om onder meer telecombedrijven en sociale secretariaten, maar ook, banken, scholen, drinkwaterbedrijven en energiemaatschappijen. 

Zoomit en Doccle doen deels hetzelfde, maar Zoomit is enkel een betalingstool, waar Doccle ook een digitaal archief is.

Ook hier kan je de communicatie van zulke privé-aanbieders aan je eBox koppelen, zodat die daarin terechtkomen. Hoe meer diensten je aan je eBox koppelt, des te meer het een centraal verzamelpunt wordt, zo is de insteek.

Ook het aantal medische platformen blijft maar toenemen. De website Mijngezondheid is een overkoepelend platform van de federale overheid. Daarnaast kan je als patiënt gebruik maken van bijvoorbeeld CoZo of Mynexuzhealth om je medische informatie te raadplegen. Welk platform je best gebruikt, hangt af van het ziekenhuis. Een handig overzicht van alle medische platformen kan je in dit artikel vinden. 

Itsme

Je aanmelden op platformen als eBox, Mijn Burgerprofiel en Doccle en Zoomit kan op verschillende manieren.

Heb je een kaartlezer, dan kan je je identiteitskaart en je PIN-code gebruiken en je je aanmelden via eID. 

De digitale variant hierop is de app Itsme, als het ware je digitale identiteitskaart. De app werd ontwikkeld door Belgian Mobile ID, een privébedrijf dat werd opgericht door vier grootbanken (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC) en drie telecomoperatoren (Proximus, Telenet, Orange).

Meest gelezen