dinsdag 13 november 2018 - Baanwielrennen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kenny De Ketele en Robbe Ghys treden als Europese kampioenen aan op hun ‘thuisovaal’. AP

baanwielrennen

ROBBE GHYS wil na EK-goud met De Ketele nu ook samen triomferen in ’t Kuipke

“Kenny bepaalt de tactiek, ik moet enkel trappen”

Gisterenochtend maakte Robbe Ghys (21) zijn koffer leeg na een herfststage met het Belgisch Olympisch Comité (BOIC) op Lanzarote. Vandaag trekt de 21-jarige Lummenaar gepakt en gezakt naar Gent om er zes dagen lang rondjes te draaien in de centrifuge die het ’t Kuipke heet. Iljo Keisse, zesvoudig zesdaagsewinnaar in Gent, riep het duo De Ketele-Ghys onlangs uit tot de te kloppen formatie. “Iljo heeft makkelijk praten. In tegenstelling tot zijn voorbereiding was die van ons verre van ideaal”, slaat Ghys nog voor aanvang een eerste aanval af.

Robbe Ghys vat vanavond zijn derde zesdaagse van Gent aan. De voorbije twee edities was Lyndsay De Vylder zijn kompaan. Dit jaar koppelde wedstrijdleider Patrick Sercu de talentrijke Lummenaar aan de ervaren Kenny De Ketele, vorig jaar goed voor zijn derde eindoverwinning in de Ghent Six. Bijgevolg zijn ditmaal, in tegenstelling tot de vorige edities, alle ogen op het gouden duo van Glasgow gericht. Ghys en De Ketele kroonden zich in Schotland immers tot Europees kampioen in de madison, in Vlaamse huiskamers beter bekend als de ploegkoers. Ghys krijgt kortom voor het eerst echt af te rekenen met hooggespannen verwachtingen van de buitenwereld.

“Bwa, druk is me niet onbekend”, zegt Robbe laconiek. “Tijdens tal van kampioenschappen en wereldbekers heb ik al bewezen dat ik daarmee overweg kan. Maar de spanning waarmee ik nu te maken zal krijgen, is inderdaad een ander soort druk. Daar ben ik me goed van bewust. Ik heb echter één groot geluk: ik heb Kenny aan mijn zijde. Er kan me dus niks gebeuren. Kenny zal de juiste dingen zeggen op het juiste moment. Voor mezelf hoop ik dat ik het koersverloop tijdig doorgrond. Ik zal de kneepjes van de ervaren rotten dadelijk moeten herkennen. Dan kan de concurrentie ons niet verrassen. De voorbije jaargangen konden Lyndsay en ik geregeld ons moment kiezen waarop we wilden toeslaan. Ditmaal zal ik ook veel energie moeten steken in het dagelijks controleren van het gebeuren.”

Iljo Keisse legt met al zijn ervaring de druk alvast bij jou en De Ketele. De Keizer van ’t Kuipke wees jullie aan als het te kloppen duo.

“Hoewel hijzelf nochtans een duo vormt met Elia Viviani (regerend olympisch kampioen in het omnium en tevens zegekoning het voorbije wegseizoen, nvdr) en al enkele weken ter plaatse aan het proefdraaien is. Zoals bijna alle wegrenners trouwens. Iedereen denkt dat wij - De Ketele, De Pauw, De Vylder en ik - een ideale voorbereiding achter de rug hebben. Maar niets is minder waar. Wij komen uit een wereldbekercampagne waarbij we een heel groot verzet hebben moeten ronddraaien en daarnaast erg explosief uit de hoek moesten komen. Terwijl je op de korte piste van Gent (lengte: 166,66 meter, nvdr) net heel klein moet trappen. Vandaar dat de herfststage naar Lanzarote met het BOIC voor ons ook zo ongelukkig viel. Eerlijk? Ik had die liever niet afgewerkt. Maar het was een verplichting met het oog op Tokio 2020. In plaats van souplesse op te doen in Gent moesten we de voorbije week onze conditie onderhouden door bergop te fietsen tussen de vulkanen en in te beuken tegen de wind. Ideaal is anders.”

Naar welke van de zes komende avonden kijk je het minst uit?

“Naar vanavond. Ik denk dat we het lastig zullen hebben om meteen onze stempel te drukken. Net omdat we de laatste tijd zo weinig getraind hebben op het maken van omwentelingen. De laatste vier weken heb ik maar eenmaal achter de brommer kunnen trainen, om maar iets te zeggen.”

Uit welke hoek verwacht je de grootste weerstand?

“Op papier zou ik zeggen Keisse-Viviani, maar ik hou ook terdege rekening met Jasper De Buyst en Tosh Van der Sande. Met die twee duo’s zullen we onderling uitmaken wie aan het eind welke podiumtrede mag bestijgen. De Duitse wereldkampioen Roger Kluge en Theo Reinardt zijn er ook nog. Maar in welke vorm zakken zij naar Gent af? En kan Kluge zijn enorme vermogen kwijt op de korte piste van ’t Kuipke? Dat is koffiedik kijken. Waar ik ook naar uitkijk, is hoe kleppers als Keisse en De Buyst met me zullen omgaan. Met beiden heb ik tot dusver nauwelijks een woord gewisseld. Aan Jasper bewaar ik nare herinneringen. In de topsportschool van Gent, waar we beide school liepen, keek hij als oudere echt op me neer. Ik ben dan ook heel gemotiveerd om de komende zes dagen met de pedalen te antwoorden.”

Gaan Kenny en jij met een bepaalde taakverdeling van start?

“Kenny zal vooral zeggen waar het tactisch op staat, ik moet gewoon trappen. We zullen constant attent moeten zijn. Volgens mij zullen we in ieder onderdeel punten moeten pakken. Telkens je honderd punten hebt vergaard, krijg je immers een bonusronde cadeau. Eén moment van verzwakking zou fataal kunnen zijn.”

Je studeerde aan de Gentse topsportschool, leeft nu met je vriendin in Oostakker. Jouw fans zullen deze week dus niet louter uit Limburg komen?

“Klopt. Bovendien zullen Kenny’s supporters deze week ook mijn supporters zijn. Zaterdag vertrekt er naar verluidt een volle bus - 55 personen sterk - vanuit Tessenderlo richting ’t Kuipke. Qua stimulans kan dat tellen.”

Is Gent intussen uitgegroeid tot jouw tweede thuis?

“Dat kan je wel stellen. Mijn tongval is zelfs al wat Gents. Dat hou je simpelweg niet tegen. Ik woon hier ook al sinds het derde middelbaar. Het zou wel eens kunnen dat ik hier blijf plakken. In de Blaarmeersen en ’t Kuipke wandel ik binnen alsof het mijn thuis is. Tegenwoordig vragen vrienden en collega’s me zelfs: Robbe, doe nog eens een Limburger na! Nu, ik probeer wel nog zo vaak ik kan naar Limburg af te zakken. Maar dat is niet eenvoudig. Wij vertoeven vaak in het buitenland en als ik dan eens tijd heb, wil ik dat liever niet verspillen aan stilstaan in het verkeer. Op en af ben je sowieso minstens drie uur kwijt. Dan is een bezoekje niet voor de hand liggend.”

Heb je een favoriete stek in Gent?

“Café Rosario! Een bekend wielercafé waar ik heerlijk kan ontspannen. Al moet ik wel opletten dat ik me niet te veel laat verleiden door de lekkernijen die er op de kaart staan. Een koffie met slagroom kan er op tijd en stond wel van af (lacht).”

Net als Nina Derwael verliet je op jonge leeftijd je thuis om op de Gentse topsportschool alles op jouw sport te zetten. Inspireert haar verhaal jou?

“Absoluut. Toen ik vernam dat ze het tot wereldkampioene had geschopt, werd ik overmand door een gevoel van trots. Ah ja, we zaten samen op internaat en ik hoorde daar al veel goeds over haar. Bovendien ken ik het traject dat ze heeft afgelegd maar al te goed. Natuurlijk werkt het inspirerend als iemand uit je directe omgeving tot zulke topprestaties in staat is.”

Bij Nina staat alles al in teken van Tokio 2020. Dat is voor jou niet anders.

“Het aftellen is inderdaad al begonnen. Nog 620 dagen en dan is het zover. Ik wil die dagen zo optimaal mogelijk gebruiken om te investeren in de Spelen, om zo snel en zo hard mogelijk progressie te boeken.”

Aan progressie geen gebrek bij de Belgische achtervolgingsploeg. Jullie hadden jarenlang moeite om de mentale muur van 4 minuten te slopen en nu rijden jullie ineens een lage 3’57”.

“En als Fabio (Van Den Bossche, nvdr) aan het eind niet dat stuurfoutje maakt, rijden we zowaar een 3’56”. Tokio halen met deze ploeg zal al een hele uitdaging zijn. Wij beschikken niet over die ene grote moteur die de rest op sleeptouw neemt. Iemand die zich enkel op de achtervolging toelegt. Het collectief, dat is onze kracht. In Tokio top acht halen - en een olympisch diploma - staat voor ons gelijk met goud. Misschien dat er over zes jaar meer in zit?”

En kunnen jullie op de gloednieuwe piste van Zolder terecht om je voor te bereiden?

“Die piste komt te laat voor mij, die had er vier jaar geleden moeten staan. Soit, eens die piste er is zal het Belgische wielrennen floreren, want de vijver aan talent zal ongetwijfeld verdubbelen.”

De Ketele start met vier gebroken ribben

Kenny De Ketele brak twee weken geleden vier ribben na een val in de ploegkoers op de Wereldbeker in het Canadese Milton. “Ik heb het nieuws stilgehouden omdat ik de druk wou weghouden en er anders iedere dag over aangesproken zou worden”, vertelde hij gisteren na de training in het Kuipke. “Ik heb toch nog veel pijn, maar ik zal starten. De breuken zijn niet verplaatst, er is geen gevaar dat mijn longen worden doorboord. Het is afwachten hoe het in koers verloopt, maar het is uiteraard niet ideaal. Ik bekijk het positief: ’s nachts heb ik de meeste pijn als ik in bed lig. Dan kan ik even goed hier rondjes komen rijden.”

Samen met Robbe Ghys showt De Ketele zijn Europese kampioenentrui en vooraf werd het duo door iedereen getipt als de te kloppen ploeg. “Tja, zonder die blessure was ik topfavoriet. De conditie is ook super. Maar het is echt afwachten hoeveel last ik zal hebben van die ribbreuken. Ik heb ook nog niet afgelost en getraind zonder tape of pijnstillers. Dat zijn dan extraatjes voor tijdens de race. Het is bang afwachten.” (bow)

DEELNEMERS

1. Roger Kluge (Dui)-Theo Reinhardt (Dui)

2. Kenny De Ketele-Robbe Ghys

3. Jasper De Buyst-Tosh Van der Sande

4. Iljo Keisse-Elia Viviani (Ita)

5. Yoeri Havik (Ned)-Wim Stroetinga (Ned)

6. Lindsay De Vylder-Moreno De Pauw

7. Jonas Rickaert-Stijn Steels

8. Marc Hester (Den)-Gerben Thijsssen

9. Nick Stöpler (Ned)-Fabio Van Den Bossche

10. Otto Vergaerde-Jules Hesters

11. Jesper Morkov (Den)-Roy Pieters (Ned)

12. Francesco Lamon (Ita)-Michele Scartezzini (Ita)

PROGRAMMA VANDAAG

18.30 uur: Start Jongerenzesdaagse

20.00 uur: Voorstelling ploegen

20.30 uur: Puntenkoers (50 ronden met sprint elke tien ronden)

20.45 uur: Puntenkoers (50 ronden met sprint elke tien ronden)

21.05 uur: Ploegafvalling

21.25 uur: Tijdrit: baanronde

21.45 uur: Ploegkoers:45 minuten

22.55 uur: Derny: 60 ronden

23.10 UUR: Supersprint

23.25 uur: Derny: 60 ronden

23.40 UUR: Scratch: 30 ronden

23.50 uur: Tijdrit: 500m

00.15 uur: Ploegkoers: 25 minuten

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws