Von der Leyen grapt over politieke onrust binnen AfD

Nieuws
Ursula von der Leyen heeft op een bijeenkomst van de CDU-jongeren in Aken kritiek geuit op Alternative für Deutschland (AfD). De voorzitter van de Europese Commissie bespotte de manier waarop de partij omgaat met beschuldigingen van inmenging en omkoping van de AfD-voorman bij de Europese verkiezingen. Maximilian Krah is nog altijd lijsttrekker, maar was niet aanwezig bij de campagneaftrap.
anp
zondag 28 april 2024 om 14:42
Afbeelding
beeld anp

De Duitse justitie doet vooronderzoek naar mogelijke betalingen door China en Rusland aan Krah. Zo’n vooronderzoek hoeft niet te betekenen dat daar sprake van is, benadrukt de politicus zelf. Ook partijvoorzitter Tino Chrupalla zei zaterdag bij de campagnestart dat AfD’ers nu eenheid moeten tonen, al was Krah er dus op dat moment niet bij.

Von der Leyen dreef op de CDU-bijeenkomst de spot met de onrust rond Krah. ‘Eerst door het bestuur beschermd, toen door het bestuur verstopt. Wat nu als de AfD eindelijk eens met de waarheid naar buiten komt?’

Krah, lijsttrekker en zogenoemde ‘spitzenkandidaat’ bij de komende verkiezingen, is niet de enige AfD’er die onder vuur ligt. Een medewerker van hem werd opgepakt op verdenking van spionage voor China. De nummer twee op de lijst Petr Bystron wordt ook beschuldigd van mogelijke banden met pro-Russische netwerken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tweede Kamer steunt wet die meer soorten spionage strafbaar stelt

Meer vormen van spionage moeten strafbaar worden, vindt bijna de hele Tweede Kamer. Een wetsvoorstel dat dat regelt, kreeg dinsdag steun van alle fracties behalve DENK en FVD.

Afbeelding

24 aangiften van jonge slachtoffers digitale ontucht Hagenaar

Tot nu toe hebben 24 meisjes aangifte gedaan tegen een 26-jarige man uit Den Haag, die wordt verdacht van het online misbruiken van jonge kinderen van 6 tot 14 jaar oud in Nederland en België.

Afbeelding

Friesland wil in 2050 evenveel energie verbruiken als opwekken

Friesland wil in 2050 evenveel energie opwekken als verbruikt wordt in de provincie. Dat staat in de Friese Energievisie die dinsdag is gepresenteerd.

Afbeelding

Lidl haalt zonnebrandcrème uit winkels na kritiek Consumentenbond

Supermarktketen Lidl haalt een van zijn zonnebrandcrèmes uit de schappen na een test van de Consumentenbond. De organisatie raadde mensen af de crème te gebruiken omdat die na tests een lagere beschermingsfactor had dan op de verpakking stond.

Afbeelding

Kleine beleggers zetten GameStop opnieuw hoger op Wall Street

Computerspellenverkoper GameStop schoot dinsdag verder omhoog op de aandelenbeurzen van New York. Kleine beleggers lijken elkaar opnieuw aan te sporen om weer in het aandeel te stappen.

Afbeelding

Technieksector ziet emissievrije zones niet zitten

De technieksector, de branche met de meeste bestelbussen op de weg, maakt zich 'grote zorgen' over de invoering van de zero-emissiezones. Als de plannen doorgaan mag een groot aantal bestelauto's met een verbrandingsmotor vanaf volgend jaar veel binnensteden niet meer in.