5 jaar later vindt kat weg naar huis terug. Hebben katten een olifantengeheugen? En hoe vind je zelf een weggelopen poes makkelijk(er) terug?

© Patrick De Roo

Vijf jaar heeft de kat Aura erover gedaan om weer thuis te komen bij de baasjes in Deurne bij Antwerpen. Voor de familie Da Silva Marta-Willemsen is de terugkeer van hun lieve poes meteen een “groot kerstcadeau”, voor onze dierendokter de perfecte gelegenheid om kattenliefhebbers te adviseren over weggelopen diertjes. Want hoe straf is die rentree na vijf jaar, hoe kan je zelf zoveel mogelijk vermijden dat de huiskat op reis vertrekt, en hoe vind je ze zo snel mogelijk terug?

Andreas Rotty, Reinilde Bleys

Aura trok eropuit toen ze twee was. “Ze is plots weggelopen”, zegt Jennifer Willemsen (31). “We wonen aan de Bisschoppenhoflaan, een drukke straat, dus we dachten dat de kat onder een auto was terechtgekomen. We verwachtten niet dat we Aura ooit nog terug zouden zien.”

Maar vorige vrijdag zat Aura in de garage van een buurvrouw, alsof ze nooit was weggeweest. “Toen ik Aura’s naam riep, herkende ze mij meteen en kwam ze op me afgelopen”, zegt Jennifer. “Het is een speciale kat met een vacht met tijgermotief. Ik was direct 100% zeker dat het Aura was. Ook mijn oudste zoontje Leandro wist meteen dat zij het was, hij had tranen in zijn ogen.” Leandro is tien en heeft Aura dus tot zijn vijf jaar gekend. Hij kan zijn maatje weer over het kopje aaien. “Ze heeft mij vanochtend geknuffeld toen ik wakker werd. Het is als een heel groot kerstcadeau”, zegt Leandro.

Mysterie

Hoe is het mogelijk dat een kat vijf jaar op avontuur trekt en dan doodgemoedereerd weer thuiskomt, alsof er niks aan de hand is? “Een mysterie waar kattenexperts het (nog) niet helemaal over eens raken”, zegt dierendokter Rob Lückerath. “Katten hebben geen radar zoals duiven om altijd de weg terug te vinden. Maar ze hebben wel een sterk geheugen wat geuren betreft. Als ze een geurspoor oppikken, zullen ze dat herkennen en zich meteen weer settelen. Er is weet van katten die zelfs na tien tot veertien jaar terugkeren. Om ze weer in huis te halen, mogen ze niet superverwilderd zijn. Meer dan waarschijnlijk heeft Aura de laatste vijf jaar ergens een thuis gehad. Want eens verwilderd, krijg je een kat niet meer zonder slag of stoot in je huis. Ze zal hooguit nog langskomen om te eten, maar daar blijft het dan ook bij.” Aura had weliswaar veel honger toen ze vrijdag aankwam, maar voorts zag de kat er helemaal in orde uit. “Ze heeft een vacht met lange haren, die was helemaal proper en ze leek gekamd”, zegt Jennifer. “En ze gaat, zoals we haar met veel moeite geleerd hebben, nog netjes naar het toilet op de kattenbak.” Het lijkt er dus inderdaad op dat iemand ondertussen voor haar gezorgd heeft.

Chippen

Dat een poes op avontuur trekt, is de aard van het beestje. “Katten kunnen behoorlijke omzwervingen maken”, vervolgt de dierendokter. “De baasjes horen het misschien niet graag, maar een kat is niet zo gehecht aan mensen als sommigen onder ons wel zouden willen. Wanneer ze op stap gaat en ze vindt een stek waar ze het naar haar zin heeft, blijft ze daar een tijdje hangen. Geregeld krijgen we katten binnen die enkele gemeenten verder van hun thuis weer opduiken. Daarom is je kat chippen zo belangrijk. Meer zelfs, het is wettelijk verplicht om ze te laten chippen. De ingreep is heel eenvoudig, ze merkt er nauwelijks iets van. Een chip van amper een boon groot wordt door de dierenarts in de nek aangebracht en bevat alle informatie over de poes. Op termijn hopen we er ook een gps-tracksysteem aan toe te kunnen voegen. Zo’n gps-tracker bestaat momenteel al en is vrij goedkoop te verkrijgen. Maar het zijn wel altijd bandjes en dat is dan weer niet zo’n goed idee. Een bandje om de nek kan je kat hinderen, ze kan ermee aan een tak blijven hangen en zich verwonden. De sociale media kunnen nog een handige tool zijn om je verloren gelopen kat op te zoeken. Via Facebookgroepen in de omgeving, kun je een oproep plaatsen. Het systeem werkt, hebben wij hier al ondervonden.”

Huiskatten

Om te voorkomen dat je kat nog op avontuur trekt, hou je haar het best binnen. “Een kat hoeft niet noodzakelijk naar buiten”, zegt Rob Lückerath. “Het zijn echt niet de meest beweeglijke dieren. Tachtig procent van de tijd doen ze niks. Ze slapen het grootste deel van hun leven, eten en gaan op zoek naar een partner. Vooral dat laatste is een aanleiding voor je kat om eropuit te trekken. Eens gesteriliseerd of gecastreerd is ook die drive snel verdwenen.”