Ambassadeur Idit Rosenzweig-Abu.© Joris Herregods

Volgens Israëlische ambassadeur verbleef omgekomen Belg in huis van Hamas-lid, minister Gennez ontkent: “Geen bewijs voor”

Volgens de Israëlische ambassadrice verbleef de medewerker van het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel die stierf bij een bombardement in het huis van een Hamas-lid. “Daar zijn geen bewijzen voor”, zegt minister Caroline Gennez (Vooruit). Zij vraagt een onafhankelijk onderzoek.

FDB, ST

“Met diep verdriet en afschuw vernemen wij de dood van onze collega Abdallah Nabhan (33) en zijn zevenjarig zoontje afgelopen nacht na een bombardement van het Israëlische leger in het oostelijke gedeelte van de stad Rafah”, schreef het kabinet van minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) in een mededeling. De aanval kostte aan minstens zeven mensen het leven, verschillende andere slachtoffers geraakten gewond.

LEES OOK. Belgische medewerker van Enabel en zoontje (7) omgekomen door een Israëlisch bombardement op Rafah

Abdallah Nabhan stierf samen met zijn zevenjarige zoon in het Israëlische bombardement.© ABDALLAH J. NABHAN via REUTERS

Tijdens het vragenuurtje in de kamer reageerde premier Alexander De Croo op het nieuws. Hij wees expliciet de Israëlische regering met de vinger. Een land moet er volgens hem alles aan moet doen om te vermijden dat hulpverleners worden gebombardeerd. Bovendien vraagt België al vier maanden om alle Belgische hulpverleners en andere rechthebbenden de toelating te geven om Gaza te kunnen verlaten. “Al vier maanden weigert men”, aldus De Croo. “Elke dag opnieuw worden onschuldige mensen en kinderen gedood. Beste Israëlische regering. Dit moet stoppen. Nu.”

LEES OOK. Dood van Enabel-medewerker in Gaza zorgt voor spanning tussen België en Israël: “Beste Israëlische regering, dit moet stoppen”

Op het matje geroepen

Minster Gennez en Enabel veroordelen “de aanval op onschuldige burgers in de scherpste bewoordingen”, en vragen dat de overige zeven collega’s van Enabel die nog in Gaza zijn, onmiddellijk toelating krijgen om te vertrekken. “Ik ontbied de ambassadeur van Israël om deze onaanvaardbare daad te veroordelen en eis uitleg”, klonk het bij minister van Buitenlandse Zaken Hadje Lahbib (MR).

Tijdens een ontmoeting vrijdag met minister Lahbib en minister Gennez (Vooruit) moest de Israëlische ambassadrice in ons land uitleg geven bij de dood van Abdallah Nabhan. Volgens de ambassadrice werd het huis waarin Nabhan en zijn familie verbleven aangevallen omdat er ook een Hamas-lid aanwezig was.

“Daar zijn echter geen bewijzen voor aangeleverd”, reageerde Gennez achteraf. De ministers vragen daarom een onafhankelijk en transparant onderzoek naar de feiten. “Los daarvan zijn er tijdens de aanval nog altijd burgers gedood, onder wie onschuldige kinderen”, zegt Gennez. “Het lijkt erop dat de Israëlische regering dat een aanvaardbare prijs vindt. Daar zijn wij het niet mee eens.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.