Direct naar artikelinhoud
WetenschapDe week in tech

Luistert Huawei ons af? Ga er maar vanuit dat iederéén alles afluistert

Moet u bang zijn voor Huawei en consorten? Ga er beter maar vanuit dat iedereen alles afluistert.

Huawei PandaBeeld Colourbox

Luisteren Huawei en consorten ons massaal af en bouwen de Chinezen een kleverig web waar overal en altijd informatie aan blijft hangen? Die vraag hangt levensgroot boven de markt nu het Chinese telecombedrijf steeds vaker in de ban wordt gedaan. Helaas, een eenvoudig antwoord is er niet. Er is evenveel te zeggen vóór de aanname dat de netwerken van Huawei door de Communistische Partij worden gebruikt om af te luisteren als ertegen. Het meest banale argument vóór afluisteren is: iedereen doet het. Amerikanen, Russen, Israëliërs, Nederlanders, Iraniërs: inlichtingendiensten stellen alles in het werk om voor hen cruciale informatie te achterhalen via telecomnetwerken of mobiele apparatuur. Bewijs genoeg. Denk aan klokkenluider Snowden die onthulde hoe de Amerikaanse dienst NSA gebruikmaakte van achterdeurtjes in Cisco-apparatuur. Voeg daarbij de innige verwevenheid van Huawei met de Communistische Partij en het beeld van een grote afluisterpanda is compleet.

Bewijs dat Huawei zich hiermee zou inlaten, is echter nooit gevonden. Het is een van de spaarzame feitjes in het verhitte debat waar van alles door elkaar loopt: economische spionage, afluisteren van burgers, protectionisme en overtreden sancties tegen Iran. Ander spaarzaam feit: de laatste jaren hebben de vlotjes innoverende Chinezen – met Huawei voorop – de Europeanen en Amerikanen op veel vlakken ingehaald. Dat zit met name de Amerikanen niet lekker. 

Moeten Nederlandse telecombedrijven blind vertrouwen op hun Chinese partners? Zeker niet. Vertrouwen heeft net als een blik tomatensoep een houdbaarheidsdatum, schreef Arnon Grunberg ooit. Het punt is dat niemand 100 procent kan uitsluiten dat Huawei enge afluisterdingen doet. De analyse van Alex Bik, technisch directeur van de zakelijke internetprovider BIT, is even pragmatisch als nuchter: alle landen die er technisch toe in staat zijn, houden zich hiermee bezig, vertelde hij me. Het is volgens Bik naïef te denken dat de dreiging alleen vanuit China komt. Ook BIT gebruikt, net als zoveel andere telecombedrijven, Huawei-apparatuur. Maar deze heeft geen toegang tot de gegevens die over de netwerken van BIT gaan. ‘Niet omdat we specifiek de Chinezen niet vertrouwen, maar omdat we niemand vertrouwen’, aldus Bik. Jaya Baloo, beveiligings-eindbaas bij KPN, noemde een dergelijke gezonde houding eerder ‘professionele paranoia’. Die houding zou iedere consument ook moeten hebben. Ga er vanuit dat alles wordt afgeluisterd, door wie dan ook. Als je niet wilt dat je gegevens in vreemde handen komen, versleutel die dan. Dat is al een mooi begin.

Meer over de Huawei-crisis:

Columnist Max Pam kent geen medelijden met Huawei. Nederland moet geen risico nemen en Huawei helemaal weren, vindt hij.

Collega-columnist Heleen Mees benadrukt juist de achterliggende motivatie van de Amerikanen om Huawei aan te pakken: de strijd tussen China en de VS om de technologische heerschappij. ‘De zelfoverschatting van het Westen is lachwekkend.’

Waarom weert Nederland Huawei eigenlijk niet? Dit en vier andere vragen over de Huawei-crisis.