Werknemers in de stofvrije ruimte, de zogenaamde cleanroom, waar de chips worden gemaakt van chipmachinefabrikant ASML. Het bedrijf is gevestigd in het Nederlandse Veldhoven (Noord-Brabant).
Volledig scherm
Werknemers in de stofvrije ruimte, de zogenaamde cleanroom, waar de chips worden gemaakt van chipmachinefabrikant ASML. Het bedrijf is gevestigd in het Nederlandse Veldhoven (Noord-Brabant). © ANP

België kaapt iconische vinding voor neus Nederland weg: hightechbedrijf ASML komt naar Fleurus

Het Nederlandse hightechbedrijf ASML vertrekt naar België met zijn uitvinding om met lasers medische isotopen te produceren zonder dat daar veel kernafval bij vrijkomt. Bij het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) in Fleurus (nabij Charleroi) komt een gloednieuwe fabriek.

18 reacties

  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Geen enkel normaal bedrijf geeft zijn technologie weg. De meeste dingen worden geproduceerd in licentie, jos dedecker. In heel de wereld worden wapens geproduceerd tegen betaling van licenties aan FN. Het zou eerder ongewoon en dom zijn om je patenten en je technologie te verkopen.
  • Toon Westing

    5 jaar geleden
    veel plezier met het kernafval
  • Patrick Bee

    5 jaar geleden
    Maar als het om te krijgen is staat Ronny Cuypers eerste in de rij,laat u toch niet gek maken door die paar dagen dat er gestaakt wordt.In Duitsland wordt er veel langer gestaakt tot er een akkoord komt maar daar staan de vakbonden veel sterker.Hier zijn ze veel te zwak en hebben ze nauwelijks steun.In 2015 heeft de post in Duitsland maanden gestaakt maar dat verzwijgen ze hier.
  • jos dedecker

    5 jaar geleden
    Wat een raar artikel. ASML blijft eigenaar van de technologie. De Belgen nemen slechts een licentie op deze Nederlandse uitvinding.
  • Lucynda van der Does

    5 jaar geleden
    IK HOU VAN BELGIË !!! Daar betaal ik nou graag mijn belastingen voor.