Kruispunt is nog niet open of schepen laat het al aanpassen: “Ik kon niet leven met het fietspad”

© loh

Het kruispunt Pottelberg gaat woensdag eindelijk weer open. Maar een deel van het wegdek moet er straks weer uit. Er is een te groot conflict tussen fietsers en voertuigen. Een deel van het fietspad richting Aalbeke wordt verlengd.

Kris Vanhee

Hoera voor de opening woensdag, niet voor het fietspad richting Aalbeke. Schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) kon niet leven met de huidige realisatie en ging in overleg. En het wordt aangepast. Naast de stad Kortrijk is het Agentschap Wegen & Verkeer aan zet.

Haalbaar

Het dossier werd uitgevoerd zoals het in de vorige legislatuur werd gepland. Op 28 juni 2012 werd gekozen voor gemengd verkeer in deze schoolomgevingen. De stad vond de nadelen van gemengd verkeer minder zwaar doorwegen dan de nadelen van fietspaden. De stad verkoos fietssuggestiestroken en verwees daarbij naar de schoolomgeving van de Oudenaardsesteenweg. “Inzichten veranderen. Ik kon met de uitvoering van het fietspad richting Aalbeke niet leven. We gaan aanpassingen doen. We trekken voor zover haalbaar het fietspad nog door”, zegt Weydts.

Het dossier Pottelberg was een omvangrijk dossier met veel miserie. “Het resultaat is toch een veiliger kruispunt en veiliger schoolomgevingen. Alle rioleringen zijn vernieuwd en er moest een kanjer van een buis van de Vlaamse Watermaatschappij aangelegd worden. En er kwam een ondergronds bufferbekken. Er waren zeventig dagen waarop niet kon gewerkt worden. De lijn Condédreef-Bethunelaan en Aalbeeksesteenweg-Pottelberg is te belangrijk. En daarom openen we ze. Er wordt wel verderop nog gewerkt ter hoogte van de Kampstraat. En hier en daar moeten de nieuwe verkeerslichten in werking gesteld worden. De oude staan er nog om de weg woensdag te kunnen openen, als de belijning er is.”

Nieuw schoeisel

De rioleringswerken en de herinrichting van de schoolomgevingen Pottelberg en Burgemeester Felix de Bethunelaan en de Kampstraat starten op maandag 21 augustus 2017. De kostprijs van de realisatie is 3,2 miljoen euro. Daarvan is 1,2 miljoen euro voor Vlaanderen en 1,3 miljoen euro voor de stad Kortrijk. De Vlaamse Watermaatschappij betaalt 667.000 euro. Leerlingen van de school Athena Campus Pottelberg ondervonden al die tijd heel wat hinder. Ze hadden ook te maken met een gaslek waardoor ze halsoverkop hun school moesten verlaten. Maar Mike Soetaert, Ali Marvani, Yanni Devolder en Ayrton Blieck zijn nu erg tevreden: “Het is zeker een grote verbetering. Ook voor ons schoeisel. Sommigen van ons hebben zelfs nieuwe schoenen moeten kopen!”