atletiek

Eerste vier van halve marathon Peking gediskwalificeerd na dubieuze finale

De top vier van de halve marathon van Peking moet hun medailles afgeven na een onderzoek van de controversiële finish. Drie Afrikaanse atleten lieten de Chinese He Jie met opzet winnen.

Geike Put

Na de dubieuze finale van de halve marathon van Peking verliezen de vier dan toch hun medailles. Dat beslisten de organisatoren van de wedstrijd nadat ze de beelden van de laatste meters onderzocht hadden. Daarop is te zien dat de Kenianen Robert Keter en Willy Mnangat en de Ethiopiër Dejene Hailu Bikila plots vertraagden en de Chinees He Jie als eerste over de meet lieten lopen.

Mnangat vertelt aan BBC Africa Sport dat het trio tijdens de race diende als gangmakers. Maar volgens het organisatiecomité van de race waren de Afrikanen niet officieel geregistreerd als gangmakers voor He Jie. Daardoor overtraden ze het wedstrijdreglement. De vier lopers moeten hun trofeeën, medailles en bonussen inleveren.

Nationaal record

Mnangat legt uit dat vier lopers waren ingehuurd om He Jie te helpen bij het breken van het Chinese record op de halve marathon, dat staat op 1 uur, 2 minuten en 33 seconden. Een van de lopers haalde de finishlijn niet. “Ik deed niet mee om te winnen”, zegt de Keniaan. “Het was geen competitieve race voor mij.” Op zijn borstnummer had volgens hem niet zijn naam, maar “pace” moeten staan, zoals gebruikelijk is bij gangmakers.

“Het was mijn taak om het tempo van de race te bepalen en He Jie te helpen winnen. Helaas heeft hij zijn doel niet bereikt en het nationale record dus niet gebroken.” De Chinees kwam uiteindelijk een dikke minuut te kort om het record te breken, met een tijd van 1:03:44. De Afrikanen finishten één seconde later en eindigden samen op de gedeelde tweede plaats. He Jie won in 2023 wel al goud op de marathon van de Aziatische Spelen en is in China de recordhouder voor de volledige marathon.