Fortis-schikking: nieuw akkoord bereikt

© Photo News

In de zaak over de Fortis-schikking hebben verzekeraar Ageas en de betrokken belangenorganisaties en vertegenwoordigers van aandeelhouders een akkoord bereikt. Zij leggen vandaag het schikkingsvoorstel voor aan het Hof van Beroep in Amsterdam.

In oktober raakte reeds bekend dat Ageas bijkomend 100 miljoen euro vrijmaakt om een schikking te treffen, nadat de Amsterdamse rechter in juni het eerste voorstel afwees. Ageas, opvolger van Fortis, wil zo in totaal voor 1,3 miljard euro schikken wegens misleiding van aandeelhouders in aanloop naar het omvallen van het concern in 2008.

Recht op hetzelfde basisbedrag

De rechter oordeelde in juni onder meer dat een onderscheid gemaakt wordt tussen aandeelhouders die zich voor 31 december 2014 aangesloten hebben bij een belangenorganisatie en zij die dat niet gedaan hebben. De eerste categorie - zogenaamde actieven - ontvingen in het eerste voorstel meer dan de niet-actieven, maar volgens het hof is geen goede reden gegeven voor dat onderscheid.

“Onder de aangepaste schikkingsovereenkomst, zullen zogenoemde actieve en niet-actieve claimanten recht hebben op dezelfde basisbedragen ter vergoeding van hun schade”, meldt Ageas nu.

Het verschil zit in een bijkomende kostenvergoeding voor wie zich bij een procedure aangesloten heeft, zo blijkt. “Daarom wordt de vergoeding voor schade en de bijkomende vergoedingscomponent voor alle aandeelhouders die in aanmerking komen, gelijkgesteld, terwijl actieve claimanten recht zullen hebben op een bijkomende kostenvergoeding.”

Ditmaal is er niet enkel een akkoord met en de steun van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), Deminor, Stichting FortisEffect en SICAF en de advocaten Arnauts en Lenssens. Ook de Nederlandse consumentenorganisatie ConsumentenClaim geeft nu een positief advies.

Het schikkingsvoorstel geldt voor iedereen die Fortis-aandeelhouder was van 28 februari 2007 tot 14 oktober 2008.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen