Komeet Kanko schiet omhoog

Assita Kanko: als een komeet omhoog binnen de N-VA. © kristof vadino

Goed een maand na haar overstap naar de N-VA staat de Brusselse vrouwenrechtenactiviste Assita Kanko tweede op de Europese lijst voor de N-VA.

Wim Winckelmans

Het Nationaal Kiescollege van de N-VA besliste gisteravond om Kanko die tweede plaats op de Europese lijst te gunnen, na uittredend minister-president Geert Bourgeois en voor voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

Kanko is nochtans een nieuwkomer in de partij. Pas vorige maand stapte ze over van de MR, de partij waarvoor ze voordien gemeenteraadslid was in Elsene. De partij verzekerde toen dat er nog niet gesproken was over een plaats op de lijst, maar liet verstaan dat ‘het in elk geval een zichtbare plaats zou worden’.

Dat is met een tweede plaats op de Europese lijst zeker het geval. De N-VA haalde vijf jaar geleden vier Europese zetels. Met een tweede plaats is Kanko dus zo goed als zeker van een zitje in het Europees Parlement.

Genoeg vrouwen in Brussel

Een plaats op een Brusselse lijst, de andere optie, is het dus niet geworden. Nochtans was dat een optie die aanvankelijk ernstig werd genomen. Kanko is ook in Franstalig België een bekende figuur. Dat had van pas kunnen komen voor de N-VA, die bij de verkiezingen in mei plannen had om ook in Brussel door te breken.

Het probleem is allicht dat de N-VA met lijsttrekster Cieltje Van Achter en Liesbet Dhaene al twee vrouwelijke parlementsleden heeft voor het Brussels parlement. Voor drie vrouwen op verkiesbare plaatsen was bovenaan de lijst geen plaats. En de lijsttrekkersplaats voor de Brusselse lijst van het Vlaams Parlement is met Karl Vanlouwe al bezet.

De van oorsprong Burkinabese Kanko kreeg tijdens de nieuwjaarsreceptie van de N-VA nog een speciale vermelding van voorzitter Bart De Wever. De mensenrechtenactiviste en columniste voor De Standaard neemt het al jaren op voor de waarden van de verlichting en vindt dat die in gevaar zijn.

Darya Safai wil minister worden

Opmerkelijk is dat die andere activiste met allochtone roots, de uit Iran afkomstige Darya Safai, die eveneens een vermelding kreeg van De Wever, voorlopig nog niet zeker is van een verkiesbare plaats.

Safai hoopt op een verkiesbare plaats op een N-VA-lijst in Vlaams-Brabant en koesterde zelfs al openlijk de ambitie om minister te worden, maar volgens de beslissing van het Nationaal Kiescollege van de N-VA staat ze niet eerste of tweede op de federale of Vlaamse lijst in Vlaams-Brabant.

Exit Helga Stevens?

Ook voor Europarlementslid Helga Stevens is de promotie van Kanko slecht nieuws. Op de eerste drie plaatsen van de Europese lijst is er geen plaats voor haar. Aangezien het niet uitgesloten is dat de N-VA een Europese zetel verliest en van plaats vier op drie belandt, is er voor Stevens in Europa mogelijk geen zitje meer.

Een uitweg had een plaats op een Oost-Vlaamse lijst kunnen zijn, maar ook daar is voor haar voorlopig geen verkiesbare plaats gereserveerd. De Vlaamse lijst wordt zoals verwacht getrokken door Vlaams fractieleider Matthias Diependaele, gevolgd door Sarah Smeyers, die de overstap maakt van de Kamer naar het Vlaams Parlement. De federale lijst wordt getrokken door huidig Europees Parlementslid Anneleen Van Bossuyt, die samen met Zuhal Demir (Kamer, Limburg) en Cieltje Van Achter (Brussel) een van de weinige vrouwelijke lijsttreksters wordt bij de N-VA.

Opvallend is ook dat de grote inspanningen om de West-Vlaamse lijsten te versterken, bescheiden resultaten hebben opgeleverd. Op de tweede plaats prijkt telkens een onbekend N-VA-kabinetslid: Yngvild Ingels uit Menen op de Kamerlijst, adjunct-kabinetschef bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en Maaike De Vreese uit Brugge op de Vlaamse lijst, voormalig adviseur op het kabinet-Francken.